Smochin

Smochinul - Ficus Carica - este o specie de arbore din familia Moraceae, cu origini asiatice, cultivat pentru fructele sale inca din Antichitate, dar si pentru proprietatile sale ornamentale. Smochinul este cultivat in toate zonele calde, de asemenea sunt si salbatici, dezvoltandu-se pe terenuri stancoase si ziduri, unde alte plante nu pot sa creasca. Smochinul are o marime medie, poate ajunge pana la inaltimi de 10 metri, cu crestere lenta, pretentios fata de sol. Smochinul poate trai pana la varsta de 80 de ani.
 • Acest forum are 5 subiecte, 11 răspunsuri și a fost actualizat ultima dată 16 august 2018 la 10:16 de Grad Ioan.
Vizualizare 6 subiecte - 1 la 6 (din 6 în total)

  Discuții pe teme similare

 • dan
  22 septembrie 2020
  Am în grădină un smochin, primit cu ani în urmă de la un consătean. Nu știu ce soi este, dar am constatat că este foarte sensibil la frig iar fructele se coc destul de târziu (după 15 septembrie). Iarna aceasta a fost mai blândă la noi, la fel se prezintă momentan și toamna, așa că smochinul a fructat abundent anul acesta. Marea problemă cu care mă confrunt este faptul că imedeat ce fructele dau semne de coacere (devin mai moi) sunt de-a dreptul devorate de o gamă foarte variată de insecte. La aceasta contribuie și faptul că la începutul coacerii fructul începe să dezvolte un orificiu, lucru ce permite insectelor să pătrundă mai ușor și în interior. Î-mi puteți recomanda o metodă de protejare a fructelor? Am atașat câteva poze pentru a exemplifica situația. Vă mulțumesc.
  0
  1
  Irina
  11 septembrie 2020
  Buna ziua, Am un smochin plantat acum 3 ani in apropierea Bucurestiului (deci la campie). Expozitie sudica. E in forma de copac, a trecut cu bine 2 ierni, protejat fiind in primul an, iarna trecuta nu a prea fost geroasă. In prima vara, s-a prins si a infrunzit. In cea de-a doua vara, a crescut un pic mai mult. Nu a fructificat. Vara aceasta si-a luat cu adevarat avant, e un copac cu coroana ampla, a depasit 2m, a fructificat abundent. DAR, niciun fruct nu a ajuns la maturitate. Toate se usuca, devin din verzi seci, si cad. Care ar putea fi cauza? Exista vreun remediu? Pepiniera de unde l-am achizitionat mi-a sugerat sa iau altul ( mi-l inlocuiesc). Doar ca nu as vrea sa o iau de la capat. Pe de alta parte, mi-e mila de copacel, dar vreau si fructe. Multumesc pentru un eventual raspuns.
  0
  5
  Oana Tudorascu
  15 iulie 2020
  Buna ziua, va rog sa mă ajutați , dacă se poate. Pe smochin, a apărut un fel de mucegai alb și am observat niste fluturi mici. Cu ce as putea stropi?
  1
  1
  Razvan
  23 iunie 2020
  Buna seara, am un smochin de cca 15 ani care in aceasta perioada ploioasa a inceput sa se ofileasca. Ce imi recomandati pentru el. Multumesc
  0
  3
  Janny
  19 iunie 2019
  Buna ziua,am un smochin in curte de 3 ani,de două zile au apărut acești gandacei pe el,care stau pe fructe.Nu stiu daca sunt dăunător sau nu,dar am nevoie de un sfat si eventual sa ii cumpăr vreo solutie sa il stropesc.Ce imi recomandați?Va multumesc frumos.
  0
  1
Vizualizare 6 subiecte - 1 la 6 (din 6 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Pomi fructiferi
Smochin

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec