Par

Parul, Pyrus Communis, este un arbore cu frunze căzătoare din familia Rosaceae, care crește până la 10-20 m înălțime și al cărui fruct este para. Trăiește în medie 65 ani, în cazuri excepționale poate ajunge la 400. Are rădăcină lemnoasă și profundă, trunchiul drept, culoare gri cu coaja crăpată, frunze ovale până la 10 cm lungime, cu contur verde închis. Florile sale sunt albe sau roz cu petale de 1,5 cm, iar fructul este comestibil.
 • Acest forum are 85 de subiecte, 191 de răspunsuri și a fost actualizat ultima dată 30 iunie 2015 la 14:42 de Ioana Costea.
Vizualizare 51 de subiecte - 1 la 50 (din 86 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Ioana Costea
  30 august 2021
  Cum as putea salva 2 peri care arata în felul acesta? Sunt plantati de 3 ani,n au facut nici o productie, anul acesta au facut niste fructe, din care a mai ramas o para la unul din ei, si aia e ff mica, si ei au stangnat ff mult în crestere. Multumesc frumos!
  0
  5
  Mircea
  11 august 2021
  A inceput acest par sa se usuce de la varf in jos. Imi puteti sugera un tratament?
  0
  1
  Cristina Robu
  21 iulie 2021
  Am un par plantat primavara aceasta (l-am cumparat in anul 3) si acum o saptamana frunzele au inceput sa se coloreze in maro si sa se ususce. Frunzele tinere au puncte negre. Ce tratament trebuie aplicat? Va multumesc!
  0
  6
  Ciupitu Mariana
  16 iulie 2021
  Am observat ca frunzele parului prezintă aceste pete de culoare neagra. Menționez ca se afla între doi meri, aceștia nu prezintă aceste pete . Cum pot sa tratez si care ar fi cauza. Multumesc anticipat. Cu stima.
  0
  1
  Raluca Avram
  15 iulie 2021
  Bună ziua! Am un păr tânăr, plantat în primăvara anului precedent (aprilie - mai 2020), care, și anul trecut, și în acest an, este atacat de niște insecte care îi mănâncă, în întregime, frunzele. Insectele sunt foarte mici, de culoare neagră, poziționate pe partea dorsală a frunzei. Părul este plantat în curte, are soare întreaga zi și apă în fiecare seară (aspersor). Precizez că locuiesc în Ilfov - Chiajna, deci temperaturile pe timpul verii sunt foarte mari. Nu i-am făcut nici un tratament până acum. Atașez câteva fotografii. Vă rog mult să mă sfătuiți cum aș putea sa-l ajut să scape de atacatori. :) Mulțumesc anticipat și vă stau la dispoziție pentru orice detalii suplimentare.
  0
  3
  Cristina
  4 iulie 2021
  Buna seara. Am un un par cam de 4-5 ani. Anul acesta este primul in care are mai multe fructe si in care nu parea sa dea semne de boala. Acum 2 ani a fost serios atacat de rapan, iar anul trecut nu a avut niciun fruct. Anul acesta am facut tratamente, dar nu stiu daca este suficient sau daca am facut prea multe: -ulei horticol; -cupru dupa taieri; -in 10 aprilie la urechiuse Decis+polyram; -in 25 aprilie coragen+champ 77; -in 11 mai (cazut petale) cupru+dithane+ talent+ score+bionat; - 25 mai (fructe de marimea unui bob de mazare) dithane+score+talent+albit+bionat; - 20-21 iunie (am observat prima frunza cu pata maro-negru) signum+coragen/ score+nisorun; - 30 iunie chorus 55+movento+systhane forte+cropmax - 02 iulie champ 77 (am taiat crengile afectate), dar a plouat dupa apox 2 ore. Va rog, ce pot face? Are fructe asa de frumoase. Le mai pot salva? Multumesc! Cristina.
  0
  4
  Chirila Cosmin
  28 iunie 2021
  Am o livada de peri ai am observat ca , au frunzele rasucite si fructele patate.
  0
  1
  Pandelea Doinita
  28 iunie 2021
  In aceasta primavara am plantat un par, ia mers bine i- a dat frumos frunzele dar de o luna de zile frunzele s- au chircit.Nu am obsevat cu ochiul liber nici un Paianjen sau pete sau altceva, sar parca tanjesc frunzele.Ce pot face? Multumesc.
  0
  1
  Valeria Draghin
  2 iunie 2021
  Perii mei,aflați în cel de al doilea an de la plantare,au pe frunze aceste pete. Ele apar mai întâi pe spatele frunzei și transpar apoi pe fața ei. Am aplicat stropirea albastră și cea cu ulei horticol,Champ,Dithane și de curând,Cropmax.
  0
  3
  Solomon Roxana
  26 mai 2021
  Bună ziua. Dupa vreo săptămână de vânt destul de puternic am observat ca frunzele copacilor și a câtorva trandafiri se' chircesc'. Mai nou, pe frunzele unui par am observat o decolorare. Menționez ca au fost stropiți cu calypso acum 2 săptămâni, urmând sa ii stropesc din nou săptămâna asta dacă vremea îmi va permite cu Mospilan. Ce tratamente as putea face ?:Atasez pozele cu frunzele parului și trandafirului. Multumesc.
  0
  1
  Alberto
  17 mai 2021
  Buna ziua! Detin o mica livada de peri si pruni, iar de câteva zile observ ca unii dintre peri au unele frunze arse in vârf, si răsucite. Livada este anul II, Abatel Fetel, Conference si Argesis , au fost efectuate urmatoarele tratamente: Martie - Mospilan oil + Zeama bordeleza Aprilie : Zebra + Champ 77 Mai dupa caderea florii : Luna Care + Vermitec Sper sa nu fie vorba de focul bacterian...😰
  0
  1
  Maria
  10 mai 2021
  A primit un tratament de la domnul care i-a “coafat”. Saptamana trecuta i-am dat cu Cropmax.
  2
  7
  Florea Radu
  7 mai 2021
  Salutare. Situația face sa fiu nevoit să am grijă de o serie de pomi fructiferi, dintre acestia, trei sunt peri... nu știu specia, cel ce i-au plantat nu mai este. Din ce am găsit în celelalte rubrici, par sa fie atacați de Declinul parului în combinație cu un daunator, ce anume nu știu, mă întrebam dacă mă puteți ajuta cu o schema de tratament pentru ei. Pomii sunt tineri 3-4 ani probabil.
  0
  1
  Irina Ungureanu
  6 mai 2021
  Buna ziua, v-as ruga sa ma ajutati cu identificarea acestei boli la parul conference de ~5 ani. Frunzele pur si simplu parca s-au ars, dupa o zi pe alta. Joi, inainte de Paste, am aplicat Dithane, Calypso si Cropmax, pentru ca mai am niste pomi suferinzi (un cais cu ciuruirea frunzelor si niste incretiri dubioase la trandafiri); In acest an am mai aplicat si ulei horticol+Mospilan; Zeama Bordeleza; Chorus (tratamente diferite, de la inceputul lui martie pana acum). MUltumesc anticipat pt sprijin
  0
  6
  Ciubotariu Dumitru
  1 aprilie 2021
  Este vorba de soiul Conference, pomul are cam 8 ani. Pe axul principal si pe cateva ramuri coaja are un aspect rugos, este crapata fin si uscata iar crengutele derivate din acestea s-au uscat in mare parte. Anul trecut nu am sesizat acest aspect, dar este posibil sa nu fi observat din cauza frunzisului. Multumesc.
  0
  1
  Petru I.
  17 decembrie 2020
  Buna ziua.va rog mult sa ma ajutati.anul trecut am plantat un par iar astazi lam taiat un pic adica avea doua crengute mici negre uscate si imi este frica de ce e rau.Dupa ce leam taiat am observat un punct maro chiar in mijloc.crenguta fiind prea mica nu am observat pe ea ceva dar pe tulpina are un punct maro.apoi leam stropit apoi cu confidoroil si camp.credeti ca pot sa ma ingrijorez sa fie focul bacterian. Mutumesc mult
  0
  1
  Tudoran
  26 octombrie 2020
  A apărut acest exudat ruginiu care izvorăște de la baza ramificațiilor. Ce poate fi? Nu am lăstari atacați de foc, nu exista acea cârje la vârful lăstarilor.
  0
  1
  Maria Haiduc
  26 august 2020
  Am observat acum 2 zile ca perele au pete. Ba chiar o para era stricata pornind de la pata. Nu am stropit cu nimic deocamdata.
  0
  3
  Emma
  10 august 2020
  Bună ziua, am și un păr în curte. Plantat de 8 ani de zile. Lângă măr. Și lui îi cad frunzele înainte de coacere. Și la jumătatea maturității. Iar în acest moment frunzele sunt ruginite. Vă rog să mă ajutați. Mulțumesc.
  0
  2
  Gacea Maria
  27 iulie 2020
  Buna ziua, am un par plantat in primavara si nu se dezolta. Frunzele sunt mici, cu margini ruginii si rasucite. L-am stropit cu zeama bordeleza. Terenul este pe langa Bucuresti, beneficiaza de soare.
  0
  1
  Bogdan
  22 iulie 2020
  Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii legate de perii din livada. Acestia au fost plantati toamna trecuta. – Ce boala ii afecteaza? – Se poate răspândi și la alți pomi fructiferi? – Ce tratament pot aplica acum vara (etape, cantitate, durata)? Va multumesc
  0
  1
  Maria
  14 iulie 2020
  Buna ziua, Va scriu pentru ca am nevoie de ajutorul dvs. cu privire la parul din livada mea: - Ce boala are? - Se poate răspândi și la alți pomi fructiferi? Sau e contagios doar la par? - Ce tratament pot aplica acum vara (etape, cantitate, durata)? - Oferiți și consultanta la terenul prop. (dacă da, as dori sa îmi trimiteți detaliile prin e-mail) Va multumesc
  0
  8
  Daniel I.
  3 iulie 2020
  Buna ziua, ma ajutati va rog cu ce tratament se poate da? Multumesc
  0
  1
  Daniela
  27 iunie 2020
  Am un par wiliams bolnav.din cauza ploilor f frecvente nu l-am stropit de purici. Acum prezinta pete pe frunze dar mai ales pe ramuri o fumagina. Fructele sunt patate tot cu fumagina.ce tratamente sa-i fac?
  0
  3
  Tudoran
  27 iunie 2020
  Am acesta rugozitate foarte fina pe fructe, că și când ar fi plasă.
  0
  1
  Maria Haiduc
  20 iunie 2020
  Cu ce sa-l stropesc ?
  0
  1
  Catalin Radu
  15 iunie 2020
  Buna ziua De ceva vreme parul este atacat ca in imaginile alăturate. Am observat același atac și la perii vecinilor dar mult mai sever. La mine cred ca este doar începutul. Ce pote fi și cu ce pot trata? Multumesc
  0
  1
  Costi
  9 iunie 2020
  Bună ziua, Par Napoca de 3ani, într-un gard belgian; stropiri anul acesta: bordeleza în primăvară, score și dithane în aprilie-mai. Aproape "peste noapte", s-au pătat frunzele ca în poze. Deși parul se afla într-un gard belgian împreună cu alte 10 soiuri de par, celelalte nu au nimic. Crezand ca e o ciupercă, in 4.06, am stropit cu topsin. Creșterile noi nu sunt afectate, iar senzația mea este ca petele au apărut din cauza stropirilor score și/sau dithane. Este posibil ca petele sa fi apărut din cauza fungicidelor? Menționez ca la score am folosit o concentratie mai mare decât cea recomandata pe ambalaj, conform site-ului farmbi, respectiv un plic la 8l, în loc de 10l. Mulțumesc!
  0
  1
  Mihai Achim
  4 iunie 2020
  Am asa ceva la 2 peri pe care i-am stropit comform calendarului de semintoase dar si odata cu Kupferol. Ce trebuie sa fac sa scap pomii de aceeasta problema? Pot sa fac tratamente cu Kupferol chiar si cand are fructe? Multumesc!
  0
  1
  Titus Dan
  22 mai 2020
  Buna ziua. Am un par altoit pe sălbatic la care in doua zile aproape toate fructele si-au schimbat culoarea și cad, săptămâna trecută am administrat azot dupa care a plouat o zi intreaga. Nu stiu care ar putea fi problema, exces de azot, foc bacterian sau monilioza, lastarii nu par afectați de foc bacterian.
  0
  1
  Madalina Giurescu
  20 mai 2020
  Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Ce boala are parul din poze si ce tratament as putea sa apiic? I-a mers foarte bine in acest an, frunze multe, plin de flori si acum de pere. Doar ca de cateva zile am observat ca vlastarii tineri si unele frunze s-au innegrit. A fost stropit primavara devreme (inainte de inmugurire) si acum 2 saptamani cu piatra vanata (zeama bordaleza). Multumesc.
  0
  1
  Dorin Brinzei
  11 mai 2020
  Bună ziua! Am o livadă mixtă. Toți pomii au avut foarte multă floare. Dar, din păcate, au fost brume târzii în două etape. La majoritatea speciilor s-a diminuat productia. Am făcut stropiri. La păr, vârfurile lăstarilor s-au înnegrit, mai ales buchetele florifere. Pe lângă ele și frunzele. Cam 10 cm din lăstari, la vârf. Cu ce să-i tratez? De asemenea, la un moșmon se usucă ramurile cu fructe. Le- am tăiat pe cele care s-au uscat. Dar, s-ar putea să se usuce în continuare. Are cam 7-8 ani. Ce aș putea să fac? Vă mulțumesc!
  0
  3
  George
  11 mai 2020
  Bună ziua, Va rog sa mă ajutați cu expertiza dv referitoare la câțiva peri din livada. Totul a început la 2 peri plantați în aceasta primăvară. Au fost stropiți cu Score și Dithane acum 10 zile și Calypso. De aproximativ. 5 zile au început sa prezinte pe toate frunzele lor,pete maronii, pe partea inferioara a frunzelor. Am crezut ca este rapan, însă o doamnă din sat de la magazinul fitosanitar îmi garantează ca este vorba de foc bacterian.Am stropit în acest weekend cu Aliette. Atașez câteva poze în speranța că mă puteți ajuta sa identifice boala lor și ce tratament necesita. Mulțumesc, George
  0
  4
  Nicola Aurora
  12 aprilie 2020
  Ei sunt ”fumoșii” mei gâncaci păroși pe florile de păr, iar lângă peri sunt și 3 cireși in aceeași situație.
  0
  1
  Irena
  9 martie 2020
  Am un par (Favorita lui Clap - galben) de cca 8 ani, care a inceput sa se acopere de vreo 2 ani cu un praf negru-cenusiu, ca un mucegai. Dar nu dispare la soare. Se poate spala dar tot mai raman cateva pete pe coaja. Am atasat 2 poze cu crengute spalate si o poza cu una nespalata. Cand apar si frunzele, se acopera si ele incet-incet de acelasi praf, care le sufoca si incep sa se usuce. Fructele, desi se formeaza, nu ajung la coacere, multe se usuca de mici. Abia anul asta am facut tratament cu cupru si, dupa 2 sapt cu Mospilan. Dar nu se vede nicio imbunatatire. Ce credeti ca poate fi si cum sa le tratez? Multumesc!
  0
  1
  Tudoran Georgeta
  17 februarie 2020
  Buna dimineata. Va rod sa-mi spuneti cu ce pot trata parul, care are cam 4 ani si nu a crescut mai deloc. A facut fructe cam de 2 ani, dar pe crengi apar rani ca in imagini. L-am tratat cu sulfat de cupru, iar sambata il voi stropi cu ulei horticol. Multumesc.
  0
  1
  Irina selaru
  1 noiembrie 2019
  Buna ziua. Am trei peri, williams si conference. Recent mi-am dat seama ca au foc bacterian, par arsi de foc, innegriti si au mers tare prost anul asta. Am stropit toata livada ca la carte, urmarind schema. Doi (pomi de vreo 4 ani) au facut initial multe fructe, le-am mai redus, apoi au ramas mici. Pomii Au crescut putin si sunt foarte compacti, cu crengile adunate, de forma unui plop. Al treilea, desi e de vreo 6 ani a ramas micut si nici n-a mai facut fructe, desi anii trecuti i s-au rupt crengile de rod. Toti au avut multi purici, initial am crezut ca de-aia le merge prost. Acum inteleg ca trebuie sa tai ce e afectat, innegrit, dar mi-e teama ca raman doar niste cioturi. Ii tai acum masiv sau la primavara? Noiembrie fiind, cu ce sa-i stropesc? Care sa fie schema lor speciala ca sa ii salvez? Va multumesc
  0
  1
  Grozavu Nelu
  26 august 2019
  Buna ziua! Am avut in livada de par un atac masiv de purice melifer,in urma tratamentelor am scapat de el .Dupa aproximativ14-16 zile de la tratament puricele a disparut in schimb 4-5 peri au frunzele maronii uscate si se desprind de pe ramuri,au inceput sa se usuce de la baza spre varf,varful nu este ars cu forma cifrei 1 iar dupa taiere seva din interior e vie fara urme negre ori maronii.
  0
  1
  iancu paul
  19 iulie 2019
  Am un par foarte gustos,dar de cativa ani s-a imbolnavit.Va rog ajutati-ma in legatura cu boala si tratamentul necesar.
  0
  6
  Darabaneanu Terri
  24 iunie 2019
  Buna ziua. Locuiesc in Brasov si am in curte un par in varsta de 3 ani si dupa aceasta primavara friguroasa cu ploi abundente au fost atacate frunzele. Va rog sa mi spuneti, credeti ca este rapanul parului? Aveti sugestii pt combatere si tratament? Atasez poze cu aspectul actual al parului. Multumim anticipat!
  0
  1
  Valy777
  29 mai 2019
  Va salut! Dupa o saptamana in care nu am mai intrat in livada, am observat pe fructele perilor de 2 ani pete, asa cum se vad in poze. Fotografiile sunt facute la 3 ore dupa o ploaie/vijelie in care a fost si grindina. Aceasta sa fie cauza? Sau este altceva? Multumesc !
  0
  3
  Alin
  22 mai 2019
  Buna ziua, Probleme cu doi peri columnari, plantati toamna trecuta, niciun tratament pana acum. Asa cum se vede in poze, frunzele se pliaza pe nervura, unele chiar se ruleaza dinspre margini in interior, se innegresc si mor. Nu am sesizat daunatori. In aceiasi zona mai sunt ciresi, meri, pruni si nectarini si niciunul nu are niciun simptom. Va rog sa ma ajutati daca s epoate cu un sfat. Multumesc,
  0
  3
  Gheorghe Serbanescu
  20 mai 2019
  Buna ziua, Ma confrunt cu urmatorii daunatori: 1. Paduchele negru al ciresului. L-am tratat cu Calypso+Dithane si, dupa 7 zile, cu Decis. Nu l-am deranjat, isi vede de treaba. 2. Un atac virulent de basicare a frunzelor la nectarin,. am aplicat Dithane si, dupa 7 zile, Bravo. Rezultatul este aproape nesemnificativ. 3. Un daunator, la par, pe care nu reusesc sa il identific. Am atasat poze, sper sa fie suficient de clare. Mentionez ca pomii sunt in varsta de 5 ani, iar eu sunt, in materie de pomicultura, la gradinita, grupa mare. As aprecia niste sfaturi cat mai urgente. Multumesc!
  1
  1
  Marcel Morar
  10 mai 2019
  Buna ziua! Am observat la perii plantați în toamnă că frunzele sunt răsucite și au tendința de uscare imediat după ce s-au deschis mugurii. Bănuind că este vorba de musculița mărului, pe 20 aprilie am aplicat o stropire cu Novadim Progress + Bravo. Azi frunzele pe ei arată așa cum se vede în poze. Am desfăcut mai multe frunze, dar nu mai sunt larve înăuntru. Ce mă sfătuiți să fac? Sau este o altă boală și se impune alt tratament? Mulțumesc.
  0
  1
  obreja mariana
  22 martie 2019
  de ce infloreste in fiecare an in abondanta dar nu face niciodata fructe?
  0
  1
  Bogdan
  17 septembrie 2018
  Buna ziua. Imi puteti spune ce daunatori sunt pe frunzele parului din imaginea atasata si cu ce se pot combate? Multumesc
  0
  1
  Bogdan
  17 septembrie 2018
  Buna ziua. Prima problema = poza atasata.
  0
  3
  Oana
  6 septembrie 2018
  Buna ziua, Am cumparat recent o casa la tara si am in curte un mar, un par (inalti si probabil netratati/netunsi de mai bine de 9 ani sau chiar niciodata) si un gutui destul de mic. Gutuiul e plin de omizi, am stropit ieri cu Karate Zeon. Toti copacii par afectati de boala din fotografii, la mar si la par destul de mult, la gutui inca nu s-au uscat crengi, doar se vad pe trunchi (nu si pe crengi) urme de boala. Parul are ceva si la frunze si marul cred ca are o problema in a isi pastra fructele, a rodit extrem de mult dar mai bine de jumate au cazut pe jos cand erau inca mici. Imi puteti indica niste actiuni/substante ca sa ii fac bine?
  0
  1
  Gabriela Popa
  1 august 2018
  Buna ziua, am doi peri Favorita lui Klapp, perele au coaja roșie si respectiv verde. Acesta este anul 2 de rod, au legat bine dar aproape de coacere au început sa cada. La exterior nu au semne, dar la interior căsuță sâmburilor si zona din jurul ei sunt moi, practic ramane doar coaja. Au fost stropiți cu zeama bordeleza, furt 10 ec, novadim progress, bravo 500 ec in acest an. Va rog să-mi spuneți ce trebuie sa fac.multumesc
  0
  1
  Prophett
  27 iunie 2018
  Buna ziua, Ma puteti ajuta cu un raspuns, de ce problema sunt afectati pomii din imaginile atasate (frunza incovoiata si palida/lasata, varfuri uscate , nu misca deloc cu frunze noi etc)? Am stropit cu Champ 77 WG ,Confidor OIL si Actara 25 WG. Sunt plantati in toamna 2017. Multumesc
  0
  3
Vizualizare 51 de subiecte - 1 la 50 (din 86 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Pomi fructiferi
Par

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec