Cires

Ciresul, Prunus Avium, este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis-pasăre, denumire care datorează faptului că cireșele sunt o hrană preferată de păsări. Cireșul în forma sălbatecă ca areal natural este răspândit în regiunile submeridionale și temperate din Europa, Turcia, Caucaz, Transcaucazia până în nordul Iranului.
Vizualizare 50 subiecte - 1 la 50 (din 119 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Nicolae Cismasu
  23 august 2021
  Am constatat ca la un cires au aparut pete mici care apoi s-au extins pe frunze. Ce ar trebui sa fac si cu ce ar trebui sa tratez pomul?
  0
  3
  Cristian Patrinoiu
  9 august 2021
  Buna ziua, De câteva zile au început sa apara niște pete pe frunzele cireșului și sa se usuce. Îmi puteți spune care ar putea fi cauza și cum se poate trata? Cireșul este plantat intr-o zona irigata dat destul de puțin, nu are apa excesiv. Mulțumesc anticipat.
  0
  3
  Radu Popescu
  21 iulie 2021
  Ciresul a fost stropit cu dithane si mospilan si acum pare ca se usuca. A mai avut o perioada asemanatoare dar si. a revenit. Are un fel de mucegai alb pe spatele unei frunze.
  0
  1
  Simona Acsinte
  21 iulie 2021
  Buna ziua, Am plantat in primavara un cires (crescut in ghiveci) si de curand am observat ca unele frunze incep sa se inroseasca de la mijloc si sa se usuce. Va rog recomandati-mi ceva cu care sa il stropesc. Multumesc anticipat!
  0
  3
  Nicolae Cismasu
  12 iulie 2021
  Dupa ce am cules ciresele si am inceput sa fac taierile in verde, am constatat ca frunzele incep sa se ingalbeneasca. In cateva zile am constatat ca procesul de ingalbenire este unul accelerat. Precum se poate vedea in foto, frunzele au pete atat pe partea frontala cat si pe spate. Oare ce ar trebui sa fac ca sa stopez acest proces? Mentionez ca langa cures este un visin. Care nu are absolut nimic...
  1
  1
  Florescu Madalina
  1 iulie 2021
  Ciresul a suferit tare dupa ultimul val de ploi, toate ciresele s-au clocit, este invadat de gaze/ furnici..si frunzele incep sa se ingalbeneasca.
  1
  1
  Radasanu Artemiza
  30 iunie 2021
  Buna ziua! Unul dintre pomisorii din grădina este atacat de niște gandacei negri. Pun aici și o poza, cu speranța că mă puteți ajuta sa-l salvez. Va multumesc anticipat!
  0
  4
  Raluca
  28 iunie 2021
  A fost stropit in primavara cu zeama bordelexa si dupa scuturarea florilor cu fastac si score
  0
  1
  Popa Cezar
  28 iunie 2021
  Bună ziua. Cireș anul 4 de 2 ani în producție. Fertilizat în februarie cu 20-20-20 și în mai și iunie cu Cropmax. Stropit în februarie cu zeama bordeleză și la 3 săptămâni cu Mospilan Oil. Stropit în aprilie cu Funguran și Decis. Stropit în mai cu Score și Karate Zeon. Stropit în iunie doar cu lapte (perioada culesului). Stropit în iunie cu Topsin, Score și Decis iar la 5 zile distanță cu Dithane (ultimele 2 stropiri după ce l-am cules). Starea pare că i se înrăutățește din zi în zi. Rog sprijin. Mulțumesc.
  0
  1
  darius
  25 iunie 2021
  salutare, am nevoie de recomandarea unui tratament pentru afectiunea prezentata in pozele atasata. ciresul este plantat anul trecut si in urma ploilor abundende au inceput sa sa stranga frunzele si sunt si ceva insecte pe spate. multumesc in avans, Darius
  0
  1
  Melania David
  10 iunie 2021
  Buna ziua, am un cires plantat in toamna 2020 iar pe frunzele crescute din lastari noi, din ultimele 2-3 saptamani am vazut aceste pete pe frunze. In afara perioadelor de precipitatii, a fost udat normal ( 1 galeata de apa/ saptamana). Imi puteti spune ce ar putea fi, si ce tratament este recomandat? Multumesc!
  0
  1
  Vladarean Gabriel
  9 iunie 2021
  Locuiesc in Brasov si am un cirea de 5 ani care infloreste , apar apoi ciresele si dupa un timp se opresc din vegetatie fructele si cad din pom ! Se usuca ! Mentionez ca il stropesc in fiecare an si toamna îi tai cremgile ! Este complet verde , face flori si apoi fructele mor !
  0
  1
  Anca
  7 iunie 2021
  Bună ziua Am un cires micuț si are frunzele răsucite astfel.. As vrea sa stiu cu ce il pot tratata is ce boală este. Am cautat pe internet, sa fie vorba despre paduchele negru al ciresului? Imi puteți va rog recomanda un produs pe care sa il comand de la dvs si sa il aplic cat maibrepedce? Multumesc
  0
  1
  Iulia Dumitriu
  7 iunie 2021
  Buna ziua. Am nevoie de sfatul dvs. Am un cires Germersdorf, de 9 ani, care a fructificat masiv, prima oara, dupa 5 ani si apoi constant, dar care in acest an, dupa ce a inflorit f mult, si a stopat evolutia frunzelor si acum fructele si frunzele s au palit si par sa se usuce. Foto sunt de la jumatatea lunii mai. Mentionez ca locuiesc in Vasilati, jud Calarasi, iar vremea a fost instabila, cu variatii importante, frig noaptea, bruma si inghet (~-2 gr), dupa ce au inflorit. A fost stropit cu zeama bordeleza la sf lunii februarie si cu insecticid la sf lunii martie. Nu avem gazon, deci as exclude umiditatea. Am rupt o crenguta si este inca verde. As presupune ca este un efect al stresului termic, desi mai am un cires tanar, de 4 ani, care nu a suferit. Ce ii pot face, a.i. sa nu l pierd? Mentionez ca si caisii au suferit dupa inghet, le au cazut florile, crengutele pareau arse, dar dupa un timp, au repornit in vegetatie si in proportie de 90% au reinfruzit si le au aparut crengute noi. Multumesc
  1
  1
  Marin Doinel
  2 iunie 2021
  Ciresele nu se dezvolta normal si o parte se strica inainte de coacere. Frunzele sunt mai putine cu 40% fata de anul trecut. Dupa aspect pare sa fie atacat de monilioza. A fost tratat cu zeama bordeleza in iarna apoi cu mopsiloil inainte de a pornii in vegetatie iar apoi cu zeama bordeleza cand au aparut frunzele si in mai cu switch 62,5 wg si movento 100 sc. Am incercat in doua locuri sa curat cleiul cu un cutit dezinfectat am dat apoi cu solutie concentrata de zeama bordeleza si am aplicat mastic cicatrizant cu cupru dar dupa o zi cleiul a reusit sa rupa masticul. Mai pot spera sa- l salvez ? Ciresul este inalt de 8 m si trunchiul are diametru de 30 cm.
  0
  1
  Filip Domide
  2 iunie 2021
  Părinții mei au un cireș cu cireșe mari în curte și au început să se usuce frunzele. Oare ar fi ceva tratament? Mulțumesc.
  2
  1
  Mugur
  27 mai 2021
  Buna ziua, Am un cires de 6 ani si in aceasta primavara e prima data cand, dupa scuturarea florilor, am observat pe lastarii noi aparitia unui daunator (vezi foto). Este posibil sa fie musca ciresului? Imediat am aplicat un tratament cu Karate Zeon, insa ulterior s-a extins si pe alti lastari. Acum pomul are deja fructe, va rog sa imi spuneti ce daunator este si ce tratament pot aplica? Multumesc
  0
  1
  Cristian Patrinoiu
  24 mai 2021
  Buna ziua, De vreo 2 săptămâni unuia dintre cireșii din curte i s-au încovoiat frunzele și unele s-au și uscat și căzut. L-am stropit acum 3 zile cu Chorus si Mospilan dar nu da semne de revenire. Ma puteți ajuta cu un sfat? Ce as putea sa ii mai fac sa își revină? Mulțumesc.
  0
  3
  Verona
  24 mai 2021
  Am cumpărat un cireș în urma cu 4 ani, pe toamnă. Următorii 2 ani, a rodit, in primul an a făcut o cireașa apoi a făcut 5 cireșe. Este cireș de Mai. In acest an nu i se.au deschis florile și arată că în imaginile postate. Cireșul nu a fost stropit și nu i.am făcut tratamente și i.am tăiat vârful la tulpina principala. Va rog mult sa ne îndrumați cum putem să îl redresăm și să poată să își revină. Mulțumesc anticipat pentru ajutor.
  0
  6
  Bogdan COSTEA
  24 mai 2021
  Buna ziua, am in gradina un cires de 4 ani. Anul acesta este primul an cu rod, dar am observat pe spatele frunzelor ceva ca un musuroi negru care strange frunza, o increteste. Frunzele din pozele atasate sunt desfacute fortat cu mana pentru a le fotografia. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut.
  0
  1
  Tiberiu
  21 mai 2021
  Azi am observat ca ciresele par patate ..ca si cum ar fi fost lovite ..nu inteleg de ce ..Ciresul esre viguros si pare foarte sanatos ..frunzele sunt perfecte .mfara semne de boala . Toate ciresele sunt asa ... cred ca le pierd anul asta ..si nu stiu de ce ..
  2
  4
  Ramona
  17 mai 2021
  Buna ziua. Avem cires de circa 5-6 ani, care a facut fructe 2 ani la rand. Alaturi de el, mai este unul de 19 ani. Amandoi au fost tratati in luna Februarie cu un "ulei de iarna", au fost udati permanent, varuiti... Amandoi au inmugurit, insa cel tanar, de aproximativ 3 saptamani s-a oprit din inverzire. Am verificat daca mugurii sunt verzi, si da, atat mugurii cat si crengutele, o data sectionate, sunt verzi. Am atasat fotografii. Celalalt batran, este verde si productiv, dupa cum.se observa si in poza cu amandoi copacii. Credeti ca mai poate fi facut ceva, ca sa isi reia inverzirea? Multumesc anticipat pentru ajutor
  0
  1
  Nelu
  11 mai 2021
  Buna ziua. Am un teren la Branesti Ilfov. Sol argila prafoasa. Toamna trecuta am luat mai multi puieti de 2 ani de la pepiniera, frumosi. La ciresi, in primavara a dat mugurul , la unul, a inmugurit si a inceput sa se usuce, la al doilea (Katalin) aveti poza cum a inmugurit dar a inceput sa se usuce si el, iar la Early Lory, incepuse sa infrunzeasca, dar dupa dezvelire la baza, intr-o saptamana a inceput sa se usuce. Pomi sunt sapati in jurul lor, am fost Vineri pe 30 aprilie si am indepartat musuroiul de pamant pana sub portaltoi, iar azi pomii erau ca in poze, ciresul Early pe 30 aprilie era OK. Intr-o saptamana dupa ce am dezvelit de pamat la baza pomului , pamantul era uscat si ciresul a inceput sa se usuce. Am udat pomi la aproximativ o saptamana, nu mult. De mentionat ca mai am un cires Stela, de 4 ani, luat de la Auchan, care anul acesta este plin de cirese, pana acum. Si visinul la fel. Tratamente (am mai scris si la Piersic Redheavan) : toamna trecuta Champ 77 30g/10l, apoi Ovipron Top 250ml/10l. Inceput de martie -Ovipron Top 250ml/10l, iar la sfarsit martie un amestec de {Champ77 30g+Dithane 45 (25g) +Karate Zeon2mm) la 10l, asa am stropit si pomi vechi si cei noi. Va rog sa ma ajutati, puietii au fost OK, alti pomi plantati toamna trecuta sunt OK. Multumesc mult de ajutor.
  0
  2
  Stefan S.
  10 mai 2021
  Buna ziua, Ciresul din imagine tocmai ce a intrat in vegetatie si este atacat de un daunator pe care il puteti vedea in poze. Imi puteti spune va rog ce fel de tratament as putea aplica ? Multumesc!
  1
  2
  Eugen
  7 mai 2021
  Buna ziua! Va rog sa imi recomandati o solutie pentru a trata un cires Bigarreau Burlat (varsta cam 8 ani) care rodeste foarte mult, dar mai mult de jumatate din fructele (inca verzi) nu evolueaza, par ca si cum sunt deshidratate, scad in dimensiune si se ingalbenesc si / sau le apar mici pete bej. Aceasta se incepe cam la 2-3 saptamani dupa ce au cazut petalele florilor si au ramas fructele. Desi par absolut normale si sanatoase, cele mai multe pica galbene si deshidratate. Unele din cele ramase dezvolta mici pete de culoare bej si desi reusesc sa ajunga la maturitate, sunt deformate intr-un mod ciudat. De asemeni, ciresul este acum plin de buchetele de fructe verzi, insa frunzele lui sunt mici, par ramase in urma fata de evolutia fructelor, iar unele frnzulite deja au ingalbenit. Va multumesc!
  1
  1
  Maria
  26 aprilie 2021
  Ciresul a fost plantat la inceputul lunii aprilie, am aplicat Razomir conform indicatiilor de pe site iar de curand au aparut pe cateva frunze aceste insecte. De asemenea, ma puteti sfatui daca si cum sa aplic fertilizanti sau alte tratamente de prevenire a bolilor astfel incat ciresul sa se dezvolte sanatos? Cu stima, Maria
  0
  1
  Ofelia
  19 aprilie 2021
  Bună ziua, Cireșul din fața blocului pare uscat, cireșele de anul trecut nu au căzut, au rămas în el și s-au uscat. Are o scorbură unde probabil e ceva ce il face să sufere. Îl pot ajuta cumva? Și corcodușul are ramure uscate. Pe altele sunt frunze. Ar trebui tăiate cele uscate? Mulțumesc pentru răspuns
  2
  3
  Felix Valentin
  12 aprilie 2021
  Ciresul meu a avut afide anul trecut. L-am stopit si in toamna si pe la finalul lui noiembrie cum mi s-a recomandat de la Glissando. Acum are muguri dar nu porneste in floare.
  0
  1
  Ciprian
  10 martie 2021
  Buna ziua. Doresc si eu sa stiu cum si cu ce as putea trata rana acestui cires. Va multumesc anticipat pentru raspuns. Cu respect Ciprian
  1
  2
  LILIANA
  3 noiembrie 2020
  Buna ziua! Va rog sa -mi spuneti ce se intampla cu ciresul meu si cum as putea sa-l salvez? Va multyumesc!
  0
  3
  Radu
  26 octombrie 2020
  Am plantat acest cires in primavara acestui an. Ce este de facut pentru a nu-l pierde. Ar trebui facut ceva acum sau la primavara? Multumesc
  0
  1
  Alina Soare
  9 octombrie 2020
  Cireșii au aceste găuri pe tulpina și se usucă. Cu ce sa ii stropesc pt a-i salva? Multumesc
  0
  1
  Ungureanu C.
  22 septembrie 2020
  Bună ziua, avem și noi o problemă cu cireșul. Cu ce ar trebui să îl stropim Mulțumesc!
  0
  1
  Codreanu ionut
  31 august 2020
  Buna ziua, De curant am observat ca ciresul are niste pete. cand m-am uitat si pe restul de frunze am observat ca si pe partea intererioara au niste puncte negre.
  0
  1
  Mogos Alina
  27 august 2020
  Buna, Am un cires pe frunzele caruia au aparut niste puncte ruginii apoi pare ca sunt arse. Il pot trata cu ceva? Multumesc, Alina Mogos
  0
  1
  Sergiu C.
  25 august 2020
  Buna ziua, imi spuneti va rog ce problema are ciresul meu si cu ce il pot trata. Va multumesc.
  0
  1
  Doru
  25 august 2020
  Buna ziua si felicitari pentru informatiile de pe site. Am taiat masiv crengile unui cires batran infestat cu monolioza dupa care au aparut lastarii noi (poza 1). Am tratat cu Score amestecat cu Calypso (nu s-a dizolvat foarte bine) , pentru monolioza iar acum unele din frunze prezinta rosaturi de dimensiuni considerabile (poza 2). Mentionez ca inainte de stropire unele frunze aveau pe partea inferioara mici puncte negre ca si niste paduchi care acum au disparut ca de altfel si petele maronii. Ce se poate face? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  0
  3
  George
  12 august 2020
  Bună ziua! Va rog sa amânăm ajutați cu un sfat pentru salvarea cireșilor din livada. Simptom: par "opariti", frunzele au început sa se usuce și sa cada. Din ce am mai citit pe forumul dv pare a fi vorba de stres hidric/termic. Ultima oară i-am tratat pe 22 Iulie cu Luna Experience și Bionat. Va rog sa-mi recomandați un tratament pentru revitalizarea lor.Mulțumesc, George
  1
  2
  Daniel G
  10 august 2020
  Buna ziua.Va transmit și fotografiile cu cireșul meu. Este amplasat la soare între pomi(smochin,tuie,brad ornamental mai scund decât cireșul). Sistemul de irigare e programat de doua ori/zi: 5:00 și 22:00.La baza cireșului este umbra(de la smochin).Fotografia este făcută la 11:40. Ultima stropire a fost ,acum o săptămâna,pt omizi și paienjeni(toată grădina). In plus ,acum o luna,am dat cu minerale pt gazon(Landscape- Mentenance).
  0
  3
  Răzvan Ilie
  5 august 2020
  Bună ziua, frunzele ciresului se usucă după o perioadă in care frunzelor li se schimbă culoarea, apare un "nisip" galbui-maroniu care se poate lua pe degete. Deasemenea pe frunze mai apare si o plasă ca de păianjen. Un fitofarmacist mi-a sugerat să scot copacul din rădăcină. Help. Mulțumesc.
  0
  1
  Petru
  4 august 2020
  Bună ziua, am o problema cu un cireș. Va trimit câteva poze.
  0
  7
  Anca
  31 iulie 2020
  Buna ziua, Am plantat acum trei saptamani un cires decorativ (din ghiveci) care a inceput sa se pateze pe frunze . Unde au aparut petele frunzele se usuca, sunt ca hartia. E vreo boala sau l-am udat prea mult? Acum doua saptamani am aplicat un tratament cu Razormin, iar la plantare am presarat pe fundul gropii ingrasamant cu eliberare lenta. Multumesc!
  0
  1
  Popa Stefan
  27 iulie 2020
  Buna seara! Va prezint un cires cu o varsta de aproximativ 8 ani care manifesta frunze galbene patate si alocuri uscate care cad ulterior. De asemenea, dum cum se poate observa in clipul postat, prezinta si urme de clei pe suprafata tulpinei si a ramurilor. Pana anul acesta, pomul a fost perfect sanatos si ingrijit. Va rog sa ma ajutati cu sfaturi ca sa il pot salva.
  0
  3
  Bogdan
  22 iulie 2020
  Buna ziua, Ciresii au fost plantati in toamna trecuta. In ultima perioada din cauza ploilor dese au inceput sa apara pete pe frunze. Puteti sa imi spuneti ce boala au si ce actiuni/tratamente as putea sa aplic acum pentru vindecare ? multumesc!
  0
  1
  Vali M
  15 iulie 2020
  Buna ziua! Am plantat anul trecut in toamna 5 ciresi la care in momentul de fata o parte din frunze, in general cele mai vechi, prezinta niste pete galbene. Ma puteti ajuta va rog cu un sfat? Va multumesc!
  0
  1
  daniel
  12 iulie 2020
  Buna ziua, daca pe teren a fost grau pana acum se poate infiinta o livada de cirese?
  0
  1
  Bogdan T.
  3 iulie 2020
  Buna ziua, Am niste ciresi care arata bine la prima vedere ( foto atașate) insa pe dedesubtul frunzelor bune sun frunze care sunt galbene si cad. Nu mi d au seama de ce. Ma puteti ajuta va rog cu un sfat? Udare doar din aspresoarele de la gazon (zilnic) si ploaia de săptămâna trecută. Mulțumesc!
  0
  1
  DanielaT
  1 iulie 2020
  Buna ziua , mica livada de 120 ciresi este plantata in zona Vrancei langa Focsani..Ultimul tratament a fost facut cu zeama bordeleza+ ulei horticol in luna martie . .Mentionez ca au facut paduchi negri in timpul infloririi ,dar au fost stropiti cu insecticidul corespunzator ..Acum frunzele au un pic de pete rosiatice ,iar frunzele sunt rasucite ( pare a fi paduchele ciresului,dar frunza este curata) . Fiind anul 2 de la plantare nu am considerat necesar mai mult de 2 stropiri obligatorii (primavara - iarna inainte.de inghet) ,doar in cazul in care apare vreun daunator . Aveti idee ce ar putea fi?
  0
  2
  Lucian
  29 iunie 2020
  Ciresul a fost bolnav anul trecut de Monilioza. Fructele au ajuns sa se parguiasca apoi a venit o saptamana numai cu ploi timp in care fructele s-au inrosit complet dar au putrezit in pom. Nu ne-am putut bucura de nici un fruct. La indicatiile specialistilor botanisti, in toamna, dupa ce au cazut frunzele am curatat manual toate fructele stafidite ramase in pom inclusiv solul. Apoi am stropit cu zeama bordeleza. in Februarie am stropit iar cu zeama bordeleza la interval de 2 saptamani. La inceputul lui Martie am mai stropit cu zeama bordeleza inca odata si am adaugat un ulei horticol. Cantitati au fost 50 grame praf zeama bordeleza la 10 litri de apa. La inceputul lui Martie la ultima stropire pe langa cele 50 grame zeama bordeleza am mai adaugat Ovipron Top 100ml ulei horticol care sa sigileze porii si sa sufoce daunatorii. Tot tratamentul a fost facut la indicatiile specialistilor botanisti. Spre bucuria noastra si a copiilor, am mancat cirese gustoase anul acesta. E drept viermanoase dar nu ne-a deranjat asta. Problema este ca atunci cand au inceput sa fie foarte coapte fructele au inceput iar sa se mucegaiasca. Dar erau aproape pe trecute dupa ce culesesem 70% din pom. pe langa acest lucru acum au inceput sa se ingalbeneasca frunzele si sa apara niste pete negre pe ele si cad de zici ca a venit toamna. Se vede in poze. Cum ar trebui sa procedez la tratarea pomului? Mentionez ca in jurul acestui cires am 2 caisi care au rodit si nu au avut probleme. Dar am observat ca pe parcursul anului parca si-au schimbat si ei culoarea frunzelor adica din verde viu a devenit un verde prazuliu dar nu au alte afectiuni.
  0
  3
  Sebastian Doru
  9 iunie 2020
  Buna ziua! am plantat in aceasta primavara ciresul din imagini asa cum se vede si in poze unele frunze sunt gaurite si parca nu au "vlaga" nu am vazut nici un daunator la tulpina am pus panza pentru a impiedica cresterea buruienilor si pietre deasupra imi puteti recomanda ceva? Multumesc!
  0
  3
Vizualizare 50 subiecte - 1 la 50 (din 118 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Pomi fructiferi
Cires

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec