Sfecla Furajera

Sfecla furajera, Beta vulgaris, reprezinta o planta furajera care se consuma în stare proaspata, si conservat prin însilozare. În afara de radacini se mai folosesc in hrana animalelor si frunzele proaspete sau însilozate. Se cultiva de aproape doua secole, iar suprafata semanata cu aceasta planta se ridica astăzi la 2 milioane de hectare in tarile europene. Valoarea economică a acestei plante este dată de caracteristicile sale furajere:
  • în hrana animalelor se folosesc atât rădăcinile tuberizate cât şi frunzele,în stare proaspătă,însilozate sau în amestec cu alte furaje;
  • gradul ridicat de consumabilitate este dat de suculenţa rădăcinilor şi de conţinurtul mare de zaharuri3,5-4,5 %,
  • conţinutul de substanţă uscată este relative scăzut şi variază în funcţie de soi,condiţiile ecologice şi tehnologice între 8-15%,
  • digestibilitatea substanţelor nutritive este ridicată ,de 99,4% la extractivele neazotate şi 83% la proteină brută,
  • frunzele sunt bogate în diverşi compuşi organici;
  • calităţile furajere deosebite confer sfeclei furajere un character lactofen,ast6fel încât prin consumarea unui kilogram de SU se obţin 2 l de lapte cu un conţinut ridicat de protein şi grăsime,
  • consumat de către vacile de lapte ,furajul de sfeclă furajeră ameliorează şi funcţia de reproducere a acestora.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

sfecla-furajera-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Sfecla Furajera

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.