Varza

Varza, Brassica oleracea, este originara din Europa occidentala , este o planta bianuala, care face parte din fam. Brassiceae. Varza este o planta destul de rezistenta la frig, suporta in faza de rasad temperaturi de -3º C, iar cand este dezvoltata pana la -7º C. Varza este recomandată a fi întrebuințată în tratamentul: anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei (suc de varză + miere), afecțiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varză crudă sub forma de cataplasme), ulcerului gastric și diabetului.
Vizualizare 28 de subiecte - 1 la 28 (din 28 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Danut
  20 octombrie 2021
  Cu ce pot stropit ca sa elimin aceasta problema.
  0
  1
  Danut
  23 august 2021
  Îmi puteți spune cum sa combat aceasta problema la varza.
  0
  3
  Gabriela
  2 noiembrie 2020
  In o cultura mica de varza, lot 1-10mp, am gasit daunatori, arata ca niste limaxi dar sunt de dimensiuni mici, lungime 1-3cm, latime 0,5-1 cm, de culoare alb pe o parte si maro inchis pe cealalta, situati la cotor. In zona era murdarie neagra. Seara, cand au iesit pe frunzele exterioare, erau foarte cleiosi. Mentionez ca am dat cu Mospilan si Decis prin august -septembrie, cate o data. De-abia cand am inceput sa recoltez am constatat prezenta lor. Cultura este la soare, am udat pana in septembrie de 2-3 ori pe saptamana, iar dupa aceea 1 data pe saptamana pentru ca nu a mai fost nevoie (era ud pamantul). Mentionez ca semintele sunt de varza de Buzau de la Agro. In alta zona a gradinii ,lot 2, am un alt strat de aceleasi dimensiuni dar acolo nu a legat deloc varza. Aceasta este mai la umbra. Nu cunosc provenienta semintelor Pozele atasate sunt de la lot 1. Intrebari: 1. Ce insecta a atacat lotul 1? Cu ce pot sa stropesc? Mai pot sa stropesc acum? Dupa cat timp pot sa recoltez? Faptul ca am observat o substanta lipicioasa pe frunzele bune ale verzei mai permite sa o folosesc cruda (suc de exemplu)? 2. De ce nu leaga varza de pe lot 2? Cu multumiri.
  1
  1
  Ionuț Mortoiu
  7 septembrie 2020
  Buna ziua,ma confrunt cu o problemă la varză, am stropit cu coragen si l-am coragen si l-am combinat cu decis expert +foliar almagerol, apărut pe fruneze o culoare ruginie sa îngălbenit fruzele,ce tratament trebuie sa folosesc pentru regenerare? Pot să folosesc un fungicid ridomil gold +insecticid actara+foliar almagerol, este ok ,astept raspuns, mulțumesc frumos!
  0
  1
  fliorind
  24 iulie 2020
  in sol argilos -lutos erge varza?
  0
  1
  Turcus crina
  1 iulie 2020
  Buna ziua as dori sa ma ajutati cu un tratament si cauza pentru varza la 3 4 zile dupa transplantarea au început să se usuce frunzele
  0
  1
  mioara
  9 iunie 2020
  buna ziua.anul acesta m-am hotarat tarziu sa plantez varza rosie si pamantul este deja semanat cu porumb.as vrea sa pun varza intre randurile de porumb,un rand varza si unul porumb.ar rezista sau eventual mai tai cate un rand de porumb sa ramana mai aerisita un rand de porumb si doua de varza.porumbul este aproape de genunchi.sau curat tot panatul de porumb sa ramana doar varza?multumesc
  0
  1
  Balazs Lajos
  4 decembrie 2019
  Mulcire cu folie neagra pt varza se poate ?
  0
  1
  catalin
  25 septembrie 2018
  buna ziua!imi puteti recomanda o solutie pentru dezinfectarea solului impotriva bolilor si daunatorilor care ierneaza in sol,dupa o cultura de varza.intentionez sa plantez varza si anul viitor si ar fi necesara dezinfectarea pamantului.multumesc!
  0
  3
  Dan
  27 iulie 2018
  Am plantat varză în 3 etape succesive. La prima serie am observat recent o varză mușcată și ouă depuse în zona respectivă (vezi foto). Posibil să fie mai multe verze în această situație, nu le-am verificat pe toate. Ce părere aveți, despre ce insectă este vorba și cu ce recomandați să tratez? La a treia serie destul de multe plante au tulpina afectată de o umflătură (vezi foto). Ce boală ar fi această și cu ce recomandați să o tratez? Întraga cultură (toate 3 seriile) au fost stropite cu Confidor Energy (18 iun și 5 iulie).
  0
  1
  NICOLAE
  9 iulie 2018
  Buna ziua . Vreau si eu sa infiintez o cultura de varza 1 ha si am cumparat ca si erbicid sultan cum se recomanda sa il aplic mai eficient preemergent sau postemergent?
  0
  1
  duca
  19 iulie 2017
  Care este insecticidul cel mai bun împotriva purecilor negri la varză? Se stropeste dimineata? Dacă e rouă are vreo importanță?
  0
  1
  Dumitrache Angi
  27 iunie 2017
  Buna ziua, va rog sa ma sfătuiți ce pot sa fac Pt a trata cultura de varza pe care o am. Cca 50% din plante s au adunat nefiresc in centrul plantei si nu foarmeaza căpățâna. Atașez si o poza. Va multumesc
  1
  1
  Costel Meisor
  20 iunie 2017
  Va rog sa imi spuneti si mie cu ce pot amesteca insecticidul ca sa lipeasca de varza. Multumesc
  0
  1
  Gurau Ioan
  15 iunie 2017
  Cu ce produse pot combate fluturele alb al verzei?
  0
  3
  Silviu Pop
  31 mai 2017
  In urma cu doi ani, atat pe prospectul produsului cat si in programul tehnologic de la syngenta, se specifica faptul ca fusilade forte putea fi folosit si in cultura de varza. Stiti cumva ce s-a intamplat de nu mai poate fi folosit acum? As avea nevoie sa il folosesc la varza dar nu as vrea sa imi dau peste cap cultura. Multumesc
  0
  1
  Gabi Hagiuma
  28 aprilie 2017
  In ce concentratie se aplica Decis Mega 50 la cultura de varza?
  0
  1
  Dumitriu Andra
  28 iunie 2016
  Va rog sa ma ajutati ! Rasadul nu se dezvolta corespunzator si i se ingalbenesc frunzele ! 32 de zile astazi
  0
  2
  Ana
  10 martie 2016
  Va rog sa imi recomandati un erbicid pentru cultura de varza care o sa o plantez curand
  0
  1
  Laci
  6 martie 2016
  Buna ziua! Varza este afectata de catre vierme de sarma? Cultura premergatoare a fost porumb boabe, daca este pregati coraspunzator patul germinativ are vreo problema?
  0
  1
  ion ababei
  20 august 2015
  as dori un tratament cat mai bun impotriva vermelui la varza am folosit tot ce e in comert dar fara rezultat
  0
  5
  robert
  22 iulie 2015
  de ce in mijlocul verzei se formeaza un nod si nu se formeaza capatana ?
  0
  3
  dana sabau
  15 iulie 2015
  pentru a starpi si a distruge purecii negri si musculita alba din cultura de varza cu ce insecticid traba dat.va multumesc si astept raspunsul dmv.sabau
  0
  5
  nechita
  11 iunie 2015
  am erbicidat o suprafata de 0,40 ari cu sdma si dicopur top 464.as dori sa stiu daca aceste erbiciduri au remanenta deoarece intre 1 - 10 iulie doresc sa plantez varza.as dori sa va mai spun ca dupa erbicidarea terenului la 4-5zile am semanat samanta de varza.o parte din rasad a iesit iar o parte este incoltita in pamant.as dori sa stiu daca erbicidul a avut vre-un efect asupra semintei de varza.va multumesc.
  0
  7
  Filip
  23 aprilie 2015
  sa stiu daca Stabilan pot sa-l folosesc la varza de primavara sau toamna sau la telina se radacina de vara? va multumesc
  0
  3
  marius
  6 aprilie 2015
  salut!!! am pus varza afara de aproximativ o luna si vreau si eu sa stiu ce ingrasaminte trebuie sa folosesk pentru dezvoltarea ei???ce este recomandat sa folosesk in perioada asta si in ce cantitati pentru a creste cat mai mult????
  0
  1
  oltan batiz
  6 octombrie 2013
  buna, as dori sa va adresez o intrebare, anul acesta toata cultura de varza a fost/este afectata de "hernia radacinilor", cum se poate combate aceasta ciuperca? exista ceva produse chimice? sau e suficient aplicarea de var stins pe sol? Varza afectata poate fii consumata? multumesc.
  0
  1
Vizualizare 28 de subiecte - 1 la 28 (din 28 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Legume
Varza

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec