Urzica

Urzica – Urtica dioica – Este o planta perena, care are in sol un rizom cilindric, lung si ramificat. Tulpina are 4 muchii evidente, ajunge in inaltime de peste 100 cm si este acoperita cu peri urticanti. Este raspandita in stare spontana pe tot globul, cu exceptia regiunilor arctice, centrului si sudului Africii. Se intalneste pe langa garduri, ziduri, drumuri, in locuri unde se depoziteaza balegar, pe malul apelor, de la campie pana la zona alpina. Urzicile se folosesc in sepcial primavara, sub forma unor diferite preparate culinare ca piureuri sau garnituri. Pentru consum in timpul iernii, se prelucreaza industrial, sub forma de piure sau frunze. Este o leguma cu un continut biochimic valoros: substante proteice cu numerosi aminoacizi, glucide, ulei volatil, acizi organici, enzime, vitaminele A, B, C si K, clorofila, caroten. In industrie, este materie prima pentru extragerea betacarotenului, provitaminei A si clorofilei, ca si la prepararea gumei de mestecat.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

urzica-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Urzica

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.