Gulia

Gulia – Brassica oleracea convar. caulorapa – Este o planta bienala care in primul an formeaza tulpina tuberizata, iar in al doilea an infloreste si fructifica. Sistemul radicular este mai putin dezvoltat comparativ cu cel al verzei, radacinile fiind raspandite in stratul de sol de pana la 30 – 35 cm. Tulpina este scurta in primul an de vegetatie. Gulia este originara din zona Marii Mediterane, provenind din specia spontana Brassica rupestris. A fost cunoscuta inca din antichitate. Se cultiva pe suprafete mai mari in tarile din vestul si centrul Europei. La noi, cultura este raspandita in toate zonele tarii, dar pe suprafete mai mici comparativ cu varza alba. Se cultiva pentru radacinile tuberizate care se utilizeaza in stare proaspata, in arta culinara. Tulpinile tuberizate contin 11 – 14% substanta uscata, 4-7% glucide, 1.5-2.5% protide, precum si vitaminele C si B, caroten, saruri minerale de potasiu, fosfor si calciu, valorile fiind raportate la 100 g produs proaspat.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

gulie-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Gulia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.