Porumb

Porumbul, Zea Mays, regional păpușoi, cucuruz este o cereala originară din America de Sud cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alaturide grâu 80% din producția de cereale. Porumbul aparține familiei Poaceae. Are tulpina înaltă și groasă, neramificată, care se numește popular: “cocean”, cu frunze lungi și ascuțite la vârf, aspre. Pe aceeași plantă se găsesc flori feminine și flori masculine pe aceeași tulpina. Florile masculine se găsesc în vârful tulpinii. Inflorescența este sub forma unui spic sau panicul. Florile feminine se găsesc la subsoara frunzelor.
 • Acest forum are 17 subiecte, 49 de răspunsuri și a fost actualizat ultima dată 30 iunie 2015 la 14:44 de Monica.
Vizualizare 17 subiecte - 1 la 17 (din 17 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Borcean Adrian
  12 decembrie 2020
  Hai să lămurim problemele. Ceea ce se vede este un atac tipic de Fusarium spp. forma conidiană are un miceliu abundent format între cariopse. Atacul se prelungește pe rahis( stiulete sau cocean cum se numește în limbaj popular) și predispune întregul știulete la atacul altor fungi.... oportuniști pentru că profită efectiv de scăderea fiziologie plantelor în fața presiunii infecțioase a acestor ciuperci, agenți patogeni de conjunctură. Diplodia zeae infectează mai ales țtiuleții care sunt depozitaț în câmp pentru o perioadă de timp sau în depozite de tip pătul. Fructificațiile ciupercii se formează mai ales pe suprafața rahisului (știuletelui). De aceea am spus că fotografiile nu corespund, ar trebui să fie fotografii ale știuletițlor fără boabe (cariopse) pe care să se vadă picnidiile (fructificațiile asexuate) sub forma unor puncte mici mici și negre. Felicit creatorii situ-ului pentru ideea de a da posibiliatea fermierilor de a vedea cum arată ciupercile cu adevărat periculoase pentru toți (produc pagube directe și indirecte prin peirderi de recoltă și unele care produc și micotoxine pentru ca ”bucuria atacului” să fie întreagă.
  0
  1
  Cristina
  2 iulie 2020
  Buna ziua, Porumbul zaharat plantat acum 1 luna care are 1.5 metri inaltime si deja a inceput sa formeze stiuletii, a inceput sa se reteze de la suprafata pamantului. Initial am crezut ca sunt melci fara cochilie, caci tulpina parea roasa si doar fibrele mai groase ramaneau nedistruse, insa desi am pus Optimol nu a ajutat cu nimic. In fiecare zi mai gasesc cate 1-2 fire palite, care se indoaie si apoi cad. Acolo unde se reteaza, maduva e putreda si miroase urat, iar Ieri am gasit un fir care s-a retezat de la mijloc, deci clar nu sunt melcii de vina. Porumbul este din samanta tratata, cumparata. Pana acum, nu i-am aplicat niciun alt tratatament. Imi e teama ca voi pierde toate firele, pana se fac de cules. Cu ce as putea sa il tratez? Se mai poate salva ceva din el? Multumesc!
  0
  2
  Nicolae
  13 mai 2020
  Buna, avem semanat porumb pe 5 ha iar unele terenuri sunt in aratura de toamna dar pe terenuri ne cultivate de mai multi ani am dat cu adengo preemergent ca si erbicid oare mai pot repeta operatiunea tot cu adengo si la ce interval de timp. Multumesc .
  0
  1
  Ovidiu
  9 iulie 2019
  Au apărut la baza tulpinii 1 sau 2 lujeri este sa ii îndepărtez ?
  0
  1
  Cristina Buzea
  6 iunie 2017
  Buna ziua, Imi puteți recomanda un erbicid pentru porumb zaharat ? Va mulțumesc!
  0
  3
  roman liliana
  3 mai 2016
  se aplica glyphogan dupa ce am arat si pana rasare porumbul care este doza pe litru
  0
  3
  gheorghe pasat
  19 septembrie 2015
  Caut un produs impotriva fluturilor la porumb in stiuleti si boabe
  5
  3
  Bruhs Mirel
  17 iulie 2015
  V-as ruga sa-mi spuneti ce erbicid mi-ati recomanda impotriva napului porcesc(topinambur)care mi-a invadat parcela de porumb.Exista vreun erbicid total pe care sa-l aplic in toamna dupa recoltare sau in primavara inainte de semanat?Va multumesc.
  0
  1
  Predemet
  8 iunie 2015
  Ce se intampla daca aplic Adengo la porumb in 5 - 6 frunze?
  0
  10
  Eugen
  4 iunie 2015
  erbicid pot stopi cultura de porumb cu fasole si porumb cu bostan? Multumesc mult.
  0
  3
  ene gabriel
  28 mai 2015
  am o gradina cu porumb dar jumatate este plina de papusoaica. cu ce erbicid, sfat ma puteti ajuta cu ce sa dau sa scap de papusoaica aia nenorocita. astept un raspuns. multumesc mult.
  0
  3
  Vasile Tudorel
  22 mai 2015
  daca si in ce doza se poate aplica erbicidul glyphogan ( in amestec cu dicopur) la cultura de porumb
  0
  3
  Lobont Bogdan
  5 mai 2015
  Am primit de la un prieten 2 litri de insecticid Fasca 10 EC. Dorect sa-l folosesc pe o cultura de porumb dar pe eticheta nu e specificat porumbul. Dumneovastra ce imi sugerati? Va multumesc.
  0
  1
  Marius
  30 aprilie 2015
  Am gresit si am dat Pulsar la porumb preemergent... are ceva? Multumesc!
  0
  3
  alexandru Mihan
  7 aprilie 2015
  Sunt interesat de erbicidul Dual Gold. Dupa ce am folosit acest erbicid pe o suprafata de teren pe care am plantat porumb sau cartof, exista vreo problema daca ulterior voi planta si dovleac?
  1
  3
  daniel catalin
  6 aprilie 2015
  As dori sa stiu daca pot ierbicida cu Rundup un terean arat care este infestat cu trestie apoi sa saman porumb ,sau cum ar trebui sa procedez? Va multumesc si stept raspuns.
  1
  5
  Cornea Nicolae
  31 martie 2015
  Cata apa trebuie la 100g de erbicid stomp 330 EC pentru cultura de porumb?
  0
  3
Vizualizare 17 subiecte - 1 la 17 (din 17 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Cereale
Porumb

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec