Catina

Catina este un arbust apartinand familiei Eleagnaceae. Este o specie destul de putin cultivata, o mare parte din productia anuala provenind din flora spontana, insa in ultimii ani a starnit un interes deosebit datorita multiplelor sale insusiri: agricole, alimentare, terapeutice, decorative etc. Aceasta prin capacitatea foarte mare de drajonare valorifica si consolideaza terenurile erodate. Prin nodozitatile pe care le are pe radacini, fixeaza azotul atmosferic cu ajutorul ciupercii Actinomyces eleagni. In medicina populara fructele se folosesc pentru ameliorarea bolilor nervoase, digestive, a arsurilor, afectiuni ale ficatului etc . In Romania, creste spontan in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, de-a lungul albiei raurilor, pe terenurile erodate si se intinde pana in Delta Dunarii unde a fost dusa de silvicultori. In cultura sunt suprafete mici in judetul Iasi (Dolhesti, Barnova), Bacau, Tulcea, Arges, Vrancea, Buzau etc. Fructele contin vitamina C, A, E, provitamina A, vitamina F, inozitol, acid malic, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, proteine. De asemenea, aceasta se foloseste ca specie decorativa si pentru garduri vii de imprejmuire a unor obiective economice.

Acest forum conține 2 subiecte și 2 răspunsuri și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina 25 septembrie 2018 la 3:33 pm.

Vizualizare 2 subiecte - 1 la 2 (din 2 în total)
Vizualizare 2 subiecte - 1 la 2 (din 2 în total)
Adaugă o întrebare:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">