Catina

Catina este un arbust apartinand familiei Eleagnaceae. Este o specie destul de putin cultivata, o mare parte din productia anuala provenind din flora spontana, insa in ultimii ani a starnit un interes deosebit datorita multiplelor sale insusiri: agricole, alimentare, terapeutice, decorative etc. Aceasta prin capacitatea foarte mare de drajonare valorifica si consolideaza terenurile erodate. Prin nodozitatile pe care le are pe radacini, fixeaza azotul atmosferic cu ajutorul ciupercii Actinomyces eleagni. In medicina populara fructele se folosesc pentru ameliorarea bolilor nervoase, digestive, a arsurilor, afectiuni ale ficatului etc . In Romania, creste spontan in zona subcarpatica din Moldova si Muntenia, de-a lungul albiei raurilor, pe terenurile erodate si se intinde pana in Delta Dunarii unde a fost dusa de silvicultori. In cultura sunt suprafete mici in judetul Iasi (Dolhesti, Barnova), Bacau, Tulcea, Arges, Vrancea, Buzau etc. Fructele contin vitamina C, A, E, provitamina A, vitamina F, inozitol, acid malic, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, proteine. De asemenea, aceasta se foloseste ca specie decorativa si pentru garduri vii de imprejmuire a unor obiective economice.
Vizualizare 4 subiecte - 1 la 4 (din 4 în total)

  Discuții pe teme similare

 • Ilie Ciofu
  25 mai 2021
  Am plantat acum 7ani doi puiti de catină cumpărați din piață și încă nu rodesc. Ce mă sfătuiți să fac?
  0
  1
  SC MARKS FANTASY SRL
  9 iunie 2020
  Sunt un cumpărător mai vechi de-am dumneavoastră. In prezent mă lovesc de aceste două probleme, una legată de păianjeni, iar a doua legată de o insectă care înțeapă lăstarii arbuștilor de cătină, care ulterior se usucă. A doua problema este observata și anul trecut, însă nu am considerat a fi un mare pericol. Doar că anul acesta pare prezentă la aproape toți arbuștii. Suprafața acestei livezi este de peste 5 hectare, atât plantație tânără, cât și matură. Am trimis aceste poze și firmei care a vândut materialul săditor. Ei cred că este vorba despre cicada gheboasă, in cazul înțepăturilor. Vă rog să mă ajutați cu sfaturi, asupra tratamentelor pe care trebuie să le execut, pentru ambele probleme. Mulțumesc anticipat! Cu stimă, Marian Potcovaru
  1
  1
  Marian Potcovaru
  9 iunie 2020
  Arbuștii de cătină din imagine sunt in anul 7. Vă rog să îmi indicați ce tratament trebuie să urmez, pentru rănile din imaginile atașate. Mulțumesc mult !
  0
  1
Vizualizare 4 subiecte - 1 la 4 (din 4 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Arbusti
Catina

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec