Plosnita cerealelor

Plosnita cerealelor face parte din ordinul Heteroptera. Sunt insecte cu talie mijlocie, cu corpul puternic chitinizat, turtit dorso-ventral. Aparatul bucal este adaptat pentru intepat si supt. Se intalnesc trei specii: Eurygaster integriceps, Eurygaster austriaca si Eurygaster maura. In Romania, cea mai intalnita este Eurygaster integriceps, intalnita in toate zonele cultivate cu cereale, dar cu frecventa mai mare in sudul si estul tarii si doar sporadic in campia de Vest. Celelalte specii sunt prezente in toata tara, fara a dezvolta insa populatii numeroase. Plosnitele cerealelor intalnesc conditii optime de dezvoltare in culturile de grau si rareori in culturile de orz, deoarece recoltarea mai timpurie a orzului nu permite dezvoltarea insectelor pana la aparitia adultilor. In timp ce adultii hibernanti se hranesc cu organele vegetative iar daunele sunt de origine cantitativa, noua generatie (larvele si tinerii adulti) se hraneste exclusiv pe boabele din spic, iar daunele afecteaza puternic calitatea recoltei. La locul de intepare se formeaza o mica umflatura numita ”con salivar” in jurul careia apare o zona de culoare galbuie. Adesea, frunza atacata se ingalbeneste, se rasuceste si se usuca de la locul intepaturii, atarnand ca o sfoara.
Vizualizare 5 subiecte - 1 la 5 (din 5 în total)

  Discuții pe teme similare

 • livia
  3 octombrie 2020
  N=Mi-a invadat balconul si plantele din balcom plosnitele cerialelor. Cum pot scapa de ele ce-mi recomandati?
  0
  1
  Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
  22 decembrie 2018
  Cum scapam de plosnita cereale pe terasa cu ghivece flori la etaj la bloc?
  0
  6
  marc
  3 iulie 2018
  Am găsit 2 plosnite verzi cuplate pe castraveți. Pe lotul respectiv (cca 150m) mai am roșii ,vinete ardei. Ce trebuie să folosesc, și cum se face dezinsecțiia? Pe frunze, la rădăcină? Mulțumesc mult.
  0
  1
  Ilie Sergiu
  7 iulie 2017
  Este posibil sa apara plosnite in cultura de mure? Actualmente, toata cultura mi-e infestata de plosnite, niste gandaci care emana ceva substante urat mirositoare, ca si metoda de aparare Ma puteti ajuta, ce insecticid pot sa administrez, mentionez ca deja am fructe coapte !!! Multumesc
  0
  1
  Dragos
  9 august 2016
  Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa identific insectele din atasament pentru a vedea care este cel mai bun tratament. Par a fi paianjeni, dar stiu ca paianjenii au cate 4 picioare pe o parte, iar acestia au doar 3 pe cate o parte. Va multumesc,
  0
  2
Vizualizare 5 subiecte - 1 la 5 (din 5 în total)
Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Insecte daunatoare
Plosnita cerealelor

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec