Plosnita cerealelor

Plosnita cerealelor face parte din ordinul Heteroptera. Sunt insecte cu talie mijlocie, cu corpul puternic chitinizat, turtit dorso-ventral. Aparatul bucal este adaptat pentru intepat si supt. Se intalnesc trei specii: Eurygaster integriceps, Eurygaster austriaca si Eurygaster maura. In Romania, cea mai intalnita este Eurygaster integriceps, intalnita in toate zonele cultivate cu cereale, dar cu frecventa mai mare in sudul si estul tarii si doar sporadic in campia de Vest. Celelalte specii sunt prezente in toata tara, fara a dezvolta insa populatii numeroase. Plosnitele cerealelor intalnesc conditii optime de dezvoltare in culturile de grau si rareori in culturile de orz, deoarece recoltarea mai timpurie a orzului nu permite dezvoltarea insectelor pana la aparitia adultilor. In timp ce adultii hibernanti se hranesc cu organele vegetative iar daunele sunt de origine cantitativa, noua generatie (larvele si tinerii adulti) se hraneste exclusiv pe boabele din spic, iar daunele afecteaza puternic calitatea recoltei. La locul de intepare se formeaza o mica umflatura numita ”con salivar” in jurul careia apare o zona de culoare galbuie. Adesea, frunza atacata se ingalbeneste, se rasuceste si se usuca de la locul intepaturii, atarnand ca o sfoara.

Acest forum conține 1 subiect și 6 răspunsuri și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina 27 septembrie 2018 la 4:55 pm.

Vizualizare 1 subiect (din 1 în total)
Vizualizare 1 subiect (din 1 în total)
Adaugă o întrebare:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier
<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">