Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Bianca
   12 aprilie 2024
   5 urează frunze verzi

   Zamioculcas, pete pe frunze, sfaturi transplantare

   Buna ziua,

   Am primit o planta zamioculcas de ziua mea pe data de 19.03.2024 anul aesta .
   Am pus-o intr-un vas pe o masuta intr-un colt in sufragerie unde nu prea ajunge lumina, din ce am citit planta nu are nevoie de foarte multa lumina.
   in spatele plantei am o veioza cu bec foarte mic pe care o aprind ocazional.
   In primul rand voiam sa intreb ce pamant , substrat, solutii este necesar sa folosesc la transplantarea in 2 ghivece mai mici ?
   In al doilea rand voiam s ava intreb de ce au inceput sa se deterioreze cateva frunze sau sa se usuce la varf ? poate fi din cauza caldurii degajate de veioza din spatele plantei ?

   # 219984

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   15 aprilie 2024

   Buna ziua. In cazul de fata, deprecierea plantei poate avea la baza un complex de factori biotici si abiotici, precum stresul suferit la transport, manipulare si schimbarea repetata a conditiilor de vegetatie (de la sera la magazin, de la magazin in locuinta), conditiile de mediu neprielnice (lumina insuficienta, posibil umiditate atmosferica scazuta), posibil umiditatea constanta si ridicata la nivelul substratului/radacinii, posibil lipsa unor elemente nutritive de la nivelul substratului (lipsa fertilizarii), posibil instalarea unor agenti fitopatogeni etc.
   De moment, se recomanda indepartarea frunzelor depreciate si efectuarea a doua tratamente cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g. Acesta se administreaza prin udare la radacina, in doza de 10 g/10 L apa, la interval de 7-10 zile (sau mai mult, in functie de necesitatea udarii). Pentru sprijinirea plantei in depasirea perioadei de stres suferite si pentru a stimula cresterea sanatoasa, puteti avea in vedere aplicarea regulata a unui ingrasamant foliar precum Ingrasamant Spray cu Ulei de Neem, 250 ml, conform recomandarilor din descrierea produsului.
   In plus, dupa un interval de 10-14 zile de la finalizarea tratamentelor cu fungicid, puteti avea in vedere administrarea regulata a unui ingrasamant precum Wuxal Ingrasamant pentru Palmieri si Plante Verzi Palmendünger, 1 litru, prin udare, pe tot parcursul perioadei de vegetatie, conform informatiilor din descrierea produsului. Acest ingrasamant asigura plantei nutrientii necesari pentru o dezvoltare armonioasa.
   Avand in vedere dimensiunea ghiveciului si dimensiunea plantei, respectiv achizitionarea recenta si starea actuala a plantei, divizarea si transplantarea acesteia poate fi amanata pana in primavara urmatoare (Transplantarea plantelor decorative de interior). La transplantare este important sa utilizati un substrat potrivit, precum Substrat Profesional Cactusi si Plante Suculente, 5 litri. Imediat dupa transplantare, se recomanda administrarea prin udare a unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, sprijina dezvoltarea radacinilor, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml.
   Pentru o dezvoltare normala, este important ca planta sa fie amplasata in conditii optime de vegetatie. Avand in vedere ca aceasta specie prezinta un rizom suculent, planta ZZ suporta mai bine lipsa apei pe o anumita perioada, decat umiditatea in exces. Este important ca udarea sa se realizeze doar dupa ce substratul este uscat in profunzime, asigurand o cantitate suficienta de apa la intervale mai lungi de timp (decat volume mai mici, administrate des). Apa nu trebuie sa stagneze la baza ghiveciului sau in ghiveciul-masca/farfurioara. Mai multe informatii despre ingrijirea acestei plante regasiti in articolul nostru din Comunitatea Botanistii: Zamioculcas, informatii si sfaturi de ingrijire.

   # 220698
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Muscata
Cires
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Mar
Kalanchoe
morcov-cultivare-ingrijire
Morcov
Gazon - peluze
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Cactusi
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Yucca
Dieffenbachia
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos

Discuție nouă despre

Despre Zamioculcas
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 86 discuții despre Zamioculcas

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi