Yucca, Pare ca atarna de la greutatea noilor frunze
Bună ziua!
Planta mea a stat în același loc de când am luat-o (are în jur de 3 ani). Am mutat-o acolo unde este în poză de o săptămână, că am crezut că are nevoie de lumină. Ii mergea foarte bine. Este udată cam o dată la 7-10 zile (las să se usuce pământul de deasupra între udări). Știu că nu este ok ghiveciul, pentru că este de tip mască, dar am avut grijă la câtă apă îi pun. De vreo 3 săptămâni a început să se lase, nu mai are coroana ridicată. Observ că are mare greutate sus și pare că nu mai poate susține greutatea frunzelor care au crescut recent. Ce îi pot face?
Menționez că nu a fost transplantată recent și nici îngrășăminte nu i-am pus.
Buna ziua. Deprecierea a putut interveni in urma unui cumul de factori biotici si abiotici, dintre care se evidentiaza umiditatea ridicata la nivelul substratului (favorizata de ghiveciul necorespunzator si de prezenta pietrisului de la suprafata substratului – pe temen lung). Este esential ca ghiveciul sa fie prevazut cu orificii de drenaj al apei, iar apa nu trebuie sa stagneze la baza ghiveciului sau in ghiveciul-masca/farfurioara. Apa in exces trebuie eliminata dupa udare, pentru a evita stagnarea in baza ghiveciului. Udarea in exces poate duce la putrezirea radacinilor si a bazei plantelor, respectiv la ingalbenirea si caderea frunzelor sau aplecarea tulpinilor.
De moment, avand in vedere starea actuala a plantei, sansa de regenerare a tulpinilor secundare cu frunze este foarte redusa. Astfel, se recomanda eliminarea portiunilor de planta depreciate (varfuri aplecate), respectiv utilizarea acestora pentru inmultirea plantei prin butasire, daca doriti. Mai precis, se vor preleva butasi de varf cca. 20 cm lungime, cu o foarfeca de gradinarit cu lame bine ascutite, care sa permita taieturi precise si curate (Foarfeca Power Pruner sau Foarfeca Floristic Pruner). Butasii se lasa sa se usuce la aer timp de 24 de ore, pentru a preveni putrezirea. Fiecare butas trebuie sa prezinte maxim 2-3 frunze la varf, restul se elimina. Ulterior, butasii se planteaza intr-un substrat bine drenat (ex. substrat special pentru inmultire precum Substrat Universal Radicom, 20 litri). Butasii se uda moderat si se pastreaza intr-un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Se asigura temperaturi de 20-25°C pentru inradacinare optima. In 3-6 saptamani ar trebui sa inceapa sa apara radacini noi.
Intre timp, se verifica starea radacinilor plantei mari. Daca aceasta prezinta portiuni cu putregai, se recomanda transplantarea plantei. Adesea, alegerea unui ghiveci de dimensiuni mai reduse poate avea efecte benefice, intrucat acesta implica un volum mai mic de substrat, iar astfel uscarea substratului in profunzime necesita o perioada mai scurta de timp. In plus, este deosebit de important ca ghiveciul ales sa fie prevazut cu orificii de drenaj al apei, iar substratul ales sa asigure un drenaj bun (ex. Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri in amestec cu Perlit, 5 litri). Se poate adauga un strat de pietris, bile de argila sau alte materiale la baza ghiveciului, pentru drenaj mai bun. Apoi, se aseaza un strat subtire de substrat. Planta se scoate cu grija din ghiveciul vechi, in asa fel incat balotul de pamant de la radacini sa fie cat mai putin deranjat sau desfacut. Apoi pamantul se indeparteaza cu grija de pe radacini. Portiunile de radacina putrezite se indeparteaza cu ajutorul unor instrumente curate si dezinfectate (Foarfeca Power Pruner sau Foarfeca Floristic Pruner). Pentru prevenirea dezvoltarii si raspandirii unor agenti patogeni, planta se pune pe un prosop de hartie si se lasa la aer cateva ore, intr-un loc umbrit si bine ventilat. Apoi, planta se aseaza cu radacinile dispersate cat mai firesc in ghiveciul nou pregatit, iar in jurul radacinilor se adauga treptat substrat proaspat. Este important ca plantele sa fie acoperite cu substrat numai pana la nivelul la care erau in substrat in ghiveciul precedent (pana la colet – se observa o linie orizontala in zona respectiva). Ulterior, planta se uda si se amplaseaza in locul initial, in vederea aclimatizarii cat mai rapide in noul substrat. Mai multe informatii legate de transplantare se regasesc in articolul nostru: Transplantarea plantelor decorative de interior.
Avand in vedere starea actuala a plantei si cele mentionate, dupa transplantare puteti efectua doua tratamente fitosanitare, cu un fungicid bilogic precum Dynamic, 100 g, la un interval de 10-14 zile (sau mai mult, in functie de necesitatea udarii). Acesta se aplica prin udare la radacina, in doza de 10 g/10 L apa. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore.
Ulterior, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu efect de stimulare a dezvoltarii sistemului radicular, precum AMN BonaVita, 500 ml (se administreaza prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta). Prima administrare a ingrasamantului se recomanda a fi efectuata la un interval de 10-14 zile de la efectuarea ultimului tratament cu fungicidul radicular.
Dupa ce butasii prezinta simptome de acomodare in noul substrat (cresteri noi), ingrasamantul AMN BonaVita, 500 ml poate fi administrat si in cazul acestor plante.
Pe viitor, este importanta asigurarea conditiilor optime de mediu si de ingrijire pentru aceasta specie de planta, conform celor detaliate in articolul nostru: Yucca, informatii si sfaturi de ingrijire. Avand in vedere starea actuala a plantei din fotografiile atasate si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acesteia pe viitor, nici succesul inmultirii prin butasire.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.
✕
Filtrează
Alfabetic
Sortare
Discuție nouă
Despre Yucca
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞