Buna ziua. Simptomele din imagini sunt specifice unor boli, insa o identificare exacta a afectiunii necesita efectarea unei analize de laborator (posibil mana vitei de vie, putregai si/sau altele). De moment se recomanda indepartarea tuturor partilor de planta depreciate si distrugerea acestora prin ardere. Ulterior, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament cu un fungicid precum , prin pulverizare foliara, conform recomandarilor de pe eticheta. In lunile calduroase, este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate. Pe viitor, pentru controlul bolilor si al daunatorilor, puteti avea in vedere efectuarea tratamentelor preventive din vegetatie. Pentru alegerea produselor potrivite in functie de fenofaza, va rugam sa consultati urmatoarea schema de tratament la vita de vie: Vita de vie - Program de tratamente.
In plus, ca masuri de prevenire se recomanda strangerea si arderea resturilor vegetale dupa recoltare, combaterea daunatorilor/bolilor care pot provoca rani pe fructe sau pot determina craparea acestora (deoarece ranile pot deveni porti de intrare pentru diversi agenti patogeni), respectarea masurilor de intretinere a vitei de vie pentru a permite o buna circulatie a aerului in interiorul tufei (efectuarea taierilor in uscat, efectuarea lucrarilor in verde, legarea si dirijarea lastarilor etc.), recoltarea timpurie a vitei de vie in toamnele ploioase si calde (daca este cazul), cultivarea soiurilor de vita de vie rezistente la diverse boli.
De asemenea, pentru a mentine o stare fitosanitara buna, este importanta si efectuarea tratamentelor in perioada de repaus vegetativ (dupa caderea frunzelor), cu fungicide cuprice si ulei horticol (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru).
In plus, in aceasta perioada, pentru a spori rezistenta la seceta si inghet, precum si pentru a imbunatati echilibrul hidric al vitei de vie, este indicata administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de potasiu: . Acesta se administreaza prin imprastiere in jurul plantelor, urmat de incorporare usoara si udare, conform recomandarilor de pe eticheta. Un plan de fertilizare orientativ pentru vita de vie este prezentat si pe blogul nostru: Plan fertilizare vita de vie.