Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Camelia
   15 iulie 2023
   4 urează frunze verzi

   Viburnum (Calin), frunze cu pete brun-rosiatice

   Buna ziua,

   De cca. o saptamana a inceput sa se deprecieze starea calinului nostru Copacel Viburnum Tinus. Frunzele invep sa capete o nuanta brun-rosiatica si sa se usuce, isi pierd vitalitatea si stralucirea pe zi ce trece.
   Conditiile lui sunt favorabile insa in ultima perioada datorita ploilor intense se prea poate sa fie vorba despre supra-udare.
   Este situat la soare si este udat cu moderatie o data la 2 zile prin picarator timp de 10 minute.
   Ultima data a fost fertilizat in data de 17 luna trecuta cu rasamant Arbori si Arbusti Manna.
   Cu ce tratament este necesar sa intervin?
   Multumesc anticipat

   #176908

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   17 iulie 2023

   Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa mentionati momentul plantarii sau varsta aproximativa a calinului, conditiile de mediu din zona respectiva (sol, temperaturi), respectiv daca ati observat depuneri diverse pe partea superioara sau inferioara a frunzelor. In cazul in care ati identificat depuneri sau alte simptome neobisnuite, va rugam sa atasati cateva fotografii cu focalizare pe acestea (poze realizate de aproape) si sa descrieti cat mai detaliat ceea ce se observa.

   #177059
   0 urează frunze verzi
   • Camelia
    17 iulie 2023

    Buna ziua,

    Calinul a fost plantat in luna Aprilie si are inaltimea de aproximativ 1 metru 20.
    I-a mers bine pana cum o saptamana.
    E plantat in exterior intr-o zona cu soare, solul este neutru spre usor acid. Temperaturile acum sunt mari intradevar dar ce ar fi de mentionat este faptul ca pe langa ploile cu debit mare din ultima perioada am avut si o defectiune la picurator pe care am sesizat-o abia dupa cateva zile. Era fisurat si debitul de apa era mai mare dar fiind ingropat mi-am dat seama abia cand o portiune de pamant a inceput sa se surpe.
    Deci ar fi supra-udare si temperaturi crescute.
    Nu am observat alte depuneri pe frunze.

    #177168
    1 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     18 iulie 2023

     Buna ziua. In cazul acesta, deprecierea poate fi corelata cu un cumul de factori abiotici, precum stresul suferit la plantare, umiditatea ridicata si constanta a solului si udarea necorespunzatoare, temperaturile ridicate din aceasta perioada, aparitia unor carente sau altele. Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari, respectiv in cazul in care plantarea se realizeaza dupa pornirea in vegetatie a exemplarului. Stresul suferit la plantare poate avea efecte pe o perioada mai indelungata de timp, in functie de capacitatea de prindere si regenerare a plantei, respectiv de conditiile de mediu si de ingrijire oferite.
     De moment, se recomanda eliminarea tuturor partilor de planta afectate si asigurarea conditiilor optime de vegetatie plantei (Viburnum, informatii si sfaturi de ingrijire). Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Pentru stimularea extinderii radacinilor si a regenerarii plantei, se recomanda continuarea fertilizarii regulate la radacina, cu ingrasamantul achizitionat: Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru. In plus, puteti avea in vedere aplicarea unui ingrasamant foliar precum Regenerare Plante Ackerschachtelhalm RTU, 500 ml sau Spray Organic pentru Intarire Plante Gradina, 500 ml sau AMN Optiferrum, 500 ml, conform specificatiilor producatorului (inscrise pe eticheta fiecarui produs in parte).
     Evolutia plantei pe viitor nu poate fi precizata.

     #177257
     0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

viburnum-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Viburnum (Calin)

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi