Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Diana
      24 noiembrie 2020
      6 urează frunze verzi

      uscare si muguri innegriti

      Buna ziua,

      Imi puteti da va rog ceva sfaturi pentru bradul ce il avem plantat in curte? Este de aprox 1 an plantat, pe timp de vara i-a mers foarte bine, i-au aparut f multi muguri si s-a dezvoltat. Dar acum, in ultimele 2 saptamani, vad ca incepe sa se usuce o parte din ramurile de la baza si are mugurii innnegriti.
      Ce as putea sa ii fac? Suntem la campie si in ultimul timp solul a fost destul de umed.

      Va multumesc,
      Diana

      # 57620

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 noiembrie 2020

      Buna ziua, avand in vedere informatiile descrise, cel mai probabil simptomele prezente au fost determinate de umiditatea excesiva din sol, care blocheaza procesele de absorbtie a elementelor nutritive prin radacini. Se recomanda afanarea solului de la baza arborelui si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie. In plus, este important sa ii asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
      Momentan, este indicata eliminarea portiunilor afectate, deoarece nu isi vor mai reveni si aplicarea unui tratament cu un fungicid pe baza de cupru, precum Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), in doza de 50 g/10 L apa. Este important de punctat faptul ca intervalul optim de temperatura pentru aplicarea fungicidelor este 12-20°C. Mai multe detalii despre aplicarea corecta a tratamentelor puteti regasi in articolul de pe blogul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
      De asemenea, pentru a favoriza cresterea normala a molidului, incepand din primavara (anul viitor) este indicat sa ii administrati un ingrasamat granular precum AMN Natural Activ-Bio (AMN Natural Activ-Bio, 1.5 kg), pentru a sprijini pornirea sanatoasa in vegetatie si a stimula procesele de absorbtie din sol. Ulterior, pe tot parcursul perioadei de vegetetie, ii puteti administra un fertilizant foliar special pentru conifere: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a sprijini cresterea sanatoasa a arborelui si a preveni brunificarea frunzisului.

      # 57624
      0 urează frunze verzi
    • Andreea Surdeanu
      11 februarie 2021

      Buna ziua. Acest pin mugus a fost plantat in toamna anului 2019. Din vara a inceput sa se usuce. Mai avem pini langa el la o distanta de peste 1m care rezista bine. Pe jos avem mulci si sistem de irigare unde udam de 2 ori pe sapt vara. Va rog sa imi spuneti daca il putegi salva

      # 81511
      0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 februarie 2021

      Buna ziua. Uscarea este un fenomen ireversibil, pentru care nu exista tratament. Pinul din imagine pare afectat intr-o proportie destul de mare si este posibil sa nu isi mai revina. Avand in vedere ca pinul se afla langa gazon, iar acesta a fost udat regulat, cel mai probabil simptomele respective au fost determinate de umiditatea excesiva din sol, care blocheaza procesele de absorbtie de la nivelul radacinilor si poate determina si aparitia bolilor fungice.
      Daca restul arbustilor nu sunt uscati, in cazul acestora se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii solului, marind rezistenta plantelor la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml, aplicat prin udare, in doza de 10-50 ml/10 L de apa. Se poate administra regulat, la un interval de 1-3 saptamani. Totodata, se recomanda afanarea solului din zona respectiva si indepartarea mulciului de la baza, pentru a nu mentine umiditatea in sol. Pe viitor, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre udari pentru a permite radacinilor sa respire. Totodata, nu se recomanda udarea prin aspersie (apa nu trebuie sa ajunga pe ramuri). Incepand din primavara, este indicat sa eliminati partile uscate, iar preventiv, se poate efectua un tratament cu un fungicid cupric precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Tot in primavara, se recomanda si administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid, 350 ml, care contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului.

      # 81525
      0 urează frunze verzi
      • Andreea Surdeanu
        11 februarie 2021

        Multumesc tare frumos. Voi face exact cum ati recomandat. Pe parcursul anului si in special toamna, cu ce ii stropesc.
        Totodata in gradina am si pomi fructiferi si doresc pt copii sa nu fac abuz de substante chimice. Ca sa am mere, pere, pruni, cirese cat mai curate, ce substante pot achizitona de la dvoasra?

        # 81544
        0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 februarie 2021

      In cazul pomilor fructiferi, este recomandat ca in perioada de repaus vegetativ sa efectuati tratamentele specifice cu fungicide cuprice si ulei horticol, pentru a mentine o stare fitosanitara buna a plantelor (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru). De asemenea, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu un continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, care ajuta la coacere, imbunatateste gustul fructelor si creste rezistenta pomilor la seceta, boli si daunatori. Acesta se administreaza in perioada august-octombrie.
      Incepand din toamna, ingrasamantul mentionat se poate administra si coniferelor, pentru a creste rezistenta plantelor la inghet.

      # 81547
      0 urează frunze verzi
      • Andreea Surdeanu
        11 februarie 2021

        Si inca 2 aspecte:in gazonul nostru au aparut pe timp de vara niste ciupercute. Ce ingrasamant putem folosi? Mentionez ca este gazon rulou. De asemenea, pentru a combate capusele, cu ce pot stropi in gradina si gazonul?

        # 81555
        0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      11 februarie 2021

      Nu avem informatii despre o solutie pentru combaterea ciupercilor respective, asadar se recomanda inlaturarea mecanica a acestora. Trebuie sa stiti ca ciupercile vor contiuna sa apara, atata timp cat nu se elimina cauza aparitiei lor. In general, acestea se dezvolta in locurile cu umiditate ridicata, umbrite sau unde solul este tasat. Irigarea rationala, tunderea periodica a gazonului si efectuarea lucrarilor de intretinere (greblatul agrotehnic, aeratul, scarificarea etc.) in fiecare an, previn dezvoltarea organismelor nedorite (muschi, alge, fungi etc.) si contribuie la cresterea sanatoasa si viguroasa a gazonului.
      Mai multe informatii detaliate despre intretinerea gazonului, sunt prezentate si in articolul nostru (Gazon - lucrari de intretinere).
      Referitor la ingrasamant, puteti avea in vedere Ingrasamant Lichid Organic pentru Gazon Rasen Flussigdunger, 2.5 litri, acesta imbunatateste activitatea microorganismelor din sol, favorizeaza formarea humusului, reduce stresul ci creste rezistenta la seceta, la conditiile din timpul sezonului rece precum si rezistenta la calcare.
      Impotriva insectelor din gazon, se recomanda aplicarea unui insecticid cu spectru larg, precum K-Othrine WG 250, 20 g. Solutia se aplica prin pulverizare cat mai aproape de baza firului de iarba, in doza 10 g/ 10 l apa. Solutia obtinuta are o valabilitate de 24 de ore, asadar nu se recomanda pastrarea acesteia pentru mai mult timp. Pentru o actiune eficienta impotriva capuselor, este indicat ca iarba sa fie tunsa la 2-3 cm, in caz contrar, actiunea insecticidului poate fi diminuata. In momentul aplicarii, precum si in urmatoarele 4-6 ore, copiii si animalele de companie trebuie sa paraseasca zona tratata. Totodata, insecticidul mentionat face parte din categoria ”Pest Control” si are un spectru mai larg in combaterea insectelor din gazon, insa nu se recomanda aplicarea acestuia pe pomii fructiferi, legume de consum, intrucat nu se cunoaste timpul de pauza necesar pana la recoltare.

      # 81557
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi