Vezi 3 fire de răspunsuri
    • Dan Grosan
      24 iunie 2020
      0 urează frunze verzi

      uscare frunze fragi

      Va rog, in masura timpului dvs.disponibil sa-mi dati un sfat despre fragutele de la mine de pe balcon.
      Au rasarit destul de greu, au substrat pentru capsuni,fructe de padure,zmeura(componenta-turba blonda fibroasa, turba irlandeza, turba neagra, piatra ponce 3-8 mm, cu un pH de 4.2 – 4.8).
      Pana in momentul infloririi nu am avut probleme dar dupa ce am „facut pe bondarul (cu betisoare cu vata la flori), in momentul in care le udam(o seringa de 10ml de apa la paharele mici patrate si 100ml la mini-jardiniera adaptata si cu gauri de evacuare a surplusului de apa), frunzele (la inceput cele mai in varsta,mai mari dar si celelalte din tufa) incepeau sa se usuce incepand de la varful frunzei spre codita, si un fel de culoare spre gri avansa de la varf spre codita frunzei dupa care incepea vestezirea frunzei.
      Am folosit 1ml de Previcur la 1 litru de apa si am udat fragutii pana a iesit apa in partea inferioara a substratului si am asteptat vreo 2 saptamani sa vad rezultatele….am observat ca a incetat sa se mai raspandeasca mana sau ciuperca(banuiesc, nu am cunostinte de specialitate si am apelat la o fitofarmacie si vanzatorul mi-a recomandat previcur dupa ce am fost la el cu unul dintre paharele mici de plastic(o sa atasez niste imagini cu plantutele ca sa se si vada).
      Dupa inca o saptamana, am udat iarasi cu seringa de 10 ml fiecare paharel si celelalte trei din improvizatia de jardiniera) si a inceput din nou sa se intinda ciuperca(sau ce o fi boala asta).
      Inainte de aparitia florilor, am pus 3-4 bobite de osmocote 12+07+19+1,5MgO+TE in jurul fiecarei plantute si am udat superficial pamantul ca sa se activeze componentele.
      Soare nu prea au vazut, fie din cauza ploilor fie pt.ca le tin cat mai departe de ferestre…cat despre daunatori nu sunt deloc, nici paianjeni,tantari,muste,afide sau altele de genul pt.ca nu au pe unde sa intre.
      Acum, daca aveti amabilitatea sa vedeti foto atasate, v-as ruga sa-mi dati un sfat, macar pe viitor pentru ca nepotelul meu de 7 ani este tare dezamagit spunand ca „s-au imbolnavit si fragutele de virusul asta rau din tara noastra”.
      Azi am folosit vreo 0.5 grame de Folpan 80wdg in 1 litru de apa si am umplut o sticluta de pulverizator de 100 ml de amestec(tot baiatul de la fitofarmacie mi-a dat un plic de 15 grame)…
      Multumesc pentru ajutor si amabilitate si numai de bine sa auzim in continuare.

      # 73929

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      24 iunie 2020

      Buna ziua, informatiile descrise si fotografiile atasate, simptomele pe care le prezinta capsunii pot avea o cauza patologica, dar se pot datora si unor deficiente de microelemente sau factori de mediu externi. Astfel, puteti extrage cateva plante afectate, pentru a observa daca prezinta afectiuni ale coletului sau radacinilor si daca tulpina prezinta zone maronii (necrozate), in sectiune.

      # 73934
      0 urează frunze verzi
    • Dan Grosan
      29 iunie 2020

      Buna seara d.Ela.
      Va transmit rezultatele sectiunii prin colet si prin fruct:
      1- Sectiunea prin colet este alba-sidefie, fara afectiuni
      2-sectiunea prin fructul copt-aspectul exterior este stafidit iar in interior este ca o pasta moale si lipicioasa, cu usor miros de capsuni
      3- sectiunea prin fructul verde-culoarea este verde deschis si pe margini cu o foarte usoara urma de galbui
      4- radacina nu are nematozi sau noduli pe fir
      Problema a aparut DUPA formarea fructelor iar tulpina nu prezinta necrozare.
      Exclus sa fie de la vreun daunator, pt.ca plantele au stat NUMAI PE BALCONUL INCHIS(protejat cu plasa pt.tantari), pe frunze nu sunt urme de intepaturi sau de insecta miniera.
      Semintele le-am cumparat de la magazinul de fitofarmacie, anul trecut in ianuarie si termenul de expirare al semintelor era ianuarie 2021.
      Au rasarit foarte multe si le-am selectat pe cele mai mari, s-au dezvoltat frumos, la doua saptamani le-am adaugat ingrasamant cu NPK 13-40-13 de tip osmocote respectand doza(doua bobite pentru fiecare doua saptamani, dupa o luna am folosit tot osmocote cu npk 18-18-18 +microelemente in doza de jumatate din cat era indicat pe eticheta si udarea am facut-o saptamanal cu 50 ml apa fiarta si racita la fiecare planta.Apoi, inainte de inflorire folosit osmocote 12+07+19+1,5MgO+TE, 3-4 bobite in jurul fiecarei plante; problema a aparut, repet, la inceputul formarii fructelor, pana la coacerea lor(am recoltat trei fragute de la planta pe care am „casapit-o” acum cu sectionarea asta).
      Daca ma puteti ajuta pentru celelalte 3 plantute, va raman recunoscator iar daca raspunsul este prea complex sau intortocheat, va rog sa-mi indicati unde pot gasi raspunsul la problema mea(chiar cu plata unei sume de bani) pentru ca, ORIUNDE AM APELAT LA AJUTOR PRIN INTERNET SI SITEURI, doar dumneavoastra mi-ati raspuns.Fiecare meserie are secretele ei, dar nici chiar asa…am citit diverse articole dar mai mult despre capsuni erau recomandari foarte vagi si incomplete.Am hotarat sa fac si sectiuni in colet si fructe(ca in laboratorul de la biologie din liceu, acum 45 de ani) din respect pentru raspunsul dvs.la problema mea.
      Acum sunt foarte dezamagit si nedumerit, intrucat problema se pare ca este fungica(dupa mintea mea) pt.ca dupa folosirea dozei recomandate de Folpan 80wdg, problemele au stagnat, dar nici fructele nu s-au mai dezvoltat…plantele sunt compromise, banuiesc eu, dar pentru anul viitor sa stiu cum procedez…deja nepotelul meu e pornit pe lacrimi „ca i-au murit fragutele de la virusul asta de pe strada” si eu nu am stiut saa le salvez.
      Va multumesc pentru amabilitate si va doresc toate cele bune in continuare.

      # 73935
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 iunie 2020

      Buna ziua, avand in vedere faptul ca plantele nu prezinta alte afectiuni, cel mai probabil sunt afectate de o deficienta de nutrienti din sol. La arbustii fructiferi, in general, este important sa asigurati o buna fertilizare cu elemente precum calciu, bor, potasiu. Astfel, momentan puteti incerca sa aplicati un ingrasamant precum Microcat Calciu-Bor (Microcat Calciu Bor, 1 litru). De asemenea, pentru a sprijini procesele de aprorbtie a apei si nutrientilor, este indicat sa administrati un tratament cu un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de la nivelul radacinilor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.

      # 73940
      0 urează frunze verzi
Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

capsun-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Capsun

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi