Vezi 12 fire de răspunsuri
    • Man Cristian
      12 octombrie 2020
      0 urează frunze verzi

      Uscare din interior

      Buna ziua!….V-am gasit recent forumul si ca intotdeauna problema fiecaruia e cea mai apasatoare…Am vrea 30 de tuia de marimi diferite,jumatate plantati acum 5 ani,restul in primavara aceasta,toti au aceleasi simptome…se usuca in interior de-ti vine sa plangi!!!….I-am tratat de mai multe ori in primavara cu solutii pe baza de cupru+fertilizator la radacina.De ceva vreme au inceput sa se usuce!….Va rog un ajutor.nu as dori sa-i pierd!!!! Multumesc!!!

      # 60486

      12 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 octombrie 2020

      Buna ziua, va rugam sa ne oferiti cateva detalii despre conditiile de ingrijire ale arborilor dumneavoastra, pentru a va putea ajuta cu sfaturile si tratamentu necesar. Cand au inceput sa apara simptomele? Cat de des ii udati? Ati observat daunatori prezenti pe plante sau simptome ale acestora (orificii pe tulpina)? Cum ati aplicat, mai exact, tratamentele cu solutiile pe baza de cupru? Ce ingrasamant le-ati administrat?
      De asemenea, ar fi indicat sa atasati cateva fotografii suplimentare, in care sa cuprindeti plantele afectate, in ansamblu.

      # 60488
      0 urează frunze verzi
    • man cristian
      13 octombrie 2020

      In primul rand va multumesc pentru promptitudine.Voi raspunde pe rand la intrebarile dvs .
      1. Simptomele au inceput sa apara acum doua luni
      2. Am doua loturi de tuia;unul plantati acum vreo 9-10 ani si altulplantati in primavara.Pe cei din urma i-am udat numai dimineata din doua in doua zile timp de cateva luni.Pe cei vechi nu-i ud deloc!!
      3. Nu am gasit gauri in tulpini nici daunatori
      4. In attach e solutia cumparata de la o fitofarmacie la sfatul celor de acolo.iar ca ingrasamant am folosit un fertilizator universal!!!!

      Ce am de facut in continuare.?….Ieri am curatat la sange lotul mai vechi si am aruncat aproape 3 saci de uscaturi.Lotul nou urmeaza dupa ce trec ploile!!!

      Va multumesc!!

      # 60489
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      13 octombrie 2020

      De obicei, la conifere, uscarea frunzelor de la baza plantei/din interiorul coroanei reprezinta un proces normal, ce se datoreaza luminii care nu reuseste sa patrunda printre ramurile dese ale arborilor, insa poate fi cauzat si de alti factori, in special umiditatea excesiva, persistenta din sol, drenajul slab, care blocheaza procesele de absobtie prin anumite portiuni ale radacinii (mai ales daca in ultima perioada au survenit regulat precipitatii si mai ales, daca ati precizat ca inainte arbustii erau udati la un interval de 2 zile). Astfel, este indicat sa curatati din nou arborii de portiunile afectate pentru a diminua raspandirea afectiunii. Este de preferat ca sub acestia, sa asezati o folie atunci cand realizati aceasta operatiune, pentru a putea indeparta ulterior toate resturile vegetale rezultate si pentru a le distruge prin ardere (acestea nu trebuie sa ramana pe sol).
      Dupa aceea, se recomanda aplicarea a 2-3 tratamente cu fungicide specifice afectiunilor la conifere, precum Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g) sau Champ (Champ 77 WG, 20 g). Este recomandata alternarea celor doua produse la intervale de 7-10 zile.
      Totodata, se recomanda afanarea solului de la baza tuilor si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie. De asemenea, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Ulterior afanarii solului, le puteti administra un tratament cu un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, stimuland astfel si regenerarea plantelor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.
      In anul urmator, incepand din primavara si pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a stimula cresterea sanatoasa a arborilor.

      # 60492
      0 urează frunze verzi
    • man
      14 octombrie 2020

      Va multumesc!

      # 60493
      0 urează frunze verzi
    • man
      16 octombrie 2020

      Produsele au ajuns… Pot stropi in perioada asta? Multumesc!

      # 60494
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 octombrie 2020

      Buna ziua, in momentul de fata, se poate aplica tratamentul cu Ridomil Gold, in doza de 25 g/10 l apa, urmand ca peste 7-10 zile sa alternati cu produsul Champ, in doza de 20 g/10 l apa.
      De asemenea, ulterior afanarii solului, tot in aceasta perioada, se administreaza activatorul organic pentru sol.
      Incepand din primavara, se poate administra periodic fertilizantul Fir Fluid, pentru a stimula cresterea sanatoasa a arborilor.

      # 60495
      0 urează frunze verzi
    • Alexandru Filip
      19 octombrie 2020

      Bună ziua. Exact asa am pățit și eu la cei 5 tuia pe care ii am. Am comandat produsele ce le ați recomandat în postul de mai sus. Vroiam sa va întreb dacă se poate aplica acest tratament și pe brazi? Ma refer aici în special la fir fluid, care ar trebui aplicat din primăvară. Brazii nu sunt uscați, nu au niciun semn de boala. Mulțumesc.

      # 60496
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      19 octombrie 2020

      Buna ziua, Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml) se poate aplica la toate coniferele (inclusiv brazi). Acesta este un fertilizant care contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor, astfel, avand in vedere ca arborii vor intra in perioada de repaus vegetativ, il puteti aplica din anul urmator, pe toata perioada de crestere (martie-noiembrie), la un interval de 3 – 4 saptamani, in doza de 25 ml/10 l apa.

      # 60497
      0 urează frunze verzi
    • balaianu
      20 octombrie 2020

      Anul acesta am cumparat 10 tuia dintre care doar 8 mai sunt in picioare,restul sau uscat de tot. Problema este ca 3 dintre ei au acele de la exterior uscate de culoare brun,ceilalti au fost uscati dar doar in interior,azi i-am curatat de acele uscaturi si unii dintre ei arata chiar binw,un verde foarte frumos. Dupa curatare le-am administrat un fertilizant din dedeman pentru conifere cu un continut de azot,si i-am udat um pic deoarece inca pamantul este umed mai ales ca si noaptea este mai rece. Vreau sa stiu ce pot face ce trebuie,ce este bine sa le mai fac si sa stiu daca iarna ai pot tine afara deoarece aud multe pareri cum ca ar ingheta. Ghivecele sunt cele clasice de culoare maro si am mai luat unele din impletitura gen ratan. Multi spun sa le acopar ghivecele cu acel sac de iuta. Vam atasat si poze ,va multumesc

      # 60498
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 octombrie 2020
    • Alexandru Filip
      22 octombrie 2020

      Buna ziua, marti mi-au ajuns si mie produsele. Multumesc pt promtitudine.
      O scurta intrebare as mai avea: dupa cum ziceam , in total am 5 tuya de 1.5 metri plantati in primavara, 3 brazi (fiecare are cam 2.5 metri inaltime) si inca 5 tuya plantati acum 4 ani (cam 1.8 intaltime). Ar fi suficienta cantitatea mentionata pe plic (10 litri /25 g) sau trebuie sa mai limitez la o simpla trecere cu aparatul de stropit si pe urma restul de cantitate sa il arunc?

      Multumesc.

      # 60501
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 octombrie 2020

      Buna ziua, nu se poate stabili exact un volum de solutie necesar pentru efectuarea tratamentelor, deoarece acesta depinde foarte mult de echipamentul folosit la aplicare, marimea duzei, desimea coronamentului etc. Totusi, se recomanda prepararea unei cantitati mai reduse de solutie, pentru a evita irosirea acesteia. La aplicarea tratamentelor, este indicat sa pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe arbori.

      # 60502
      0 urează frunze verzi
Vezi 12 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi