Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Andrei S.
      12 iunie 2020
      0 urează frunze verzi

      Uscare brad si tuia

      Buna ziua,

      A inceput cu tuia, acum observ o extindere a uscaciunii catre bradul din vecinatate (in poza, la stanga) ale carui varfuri se usuca intocmai ca cele din alte postari recente de pe site. Tuia pare compromisa total, de altfel am si taiat partea cea mai uscata deja. Aveti cumva ceva sfaturi in privinta bradului, insa? Este acesta un fenomen ce tine de clima, avand in vedere numarul de postari de genul, din ultima perioada? Locatia este undeva langa Buftea.
      M-am uitat inde-aproape si nu am observat afide pe ramurile cu pricina.

      Multumesc,
      Andrei

      # 61643

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 iunie 2020

      Buna ziua, simptomele de uscare a frunzelor coniferelor dinspre interior spre exterior, de cele mai multe ori nu datoreaza prezentei unei boli, ci mai degraba luminii care nu patrunde suficient spre interiorul coroanei, caz deseori intalnit la acest tip de plante. De asemenea, uscarea varfurilor ramurilor (in cazul bradului), reprezinta simptomele unui stres fiziologic, provocat de conditiile meteo nefavorabile. Totusi, la tuia, uscarea completa ar fi putut fi cauzata de mai multi factori (daunatori, afectiuni ale radacinilor, umiditatea exsesiva din sol, solul compact, drenajul necorespunzator). In acest caz, este indicat sa eliminati si sa inlocuiti arborele in totalitate afectat, iar ulterior, la toate coniferele, sa aplicati tratamentele recomandate, cu fungicide cuprice: Champ (Champ 77 WG, 20 g) sau Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, pe care sa le alternati cu fungicide pe baza de mancozeb: Dithane (Dithane M 45, 20 g ) sau Ridomil Gold (Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g). Tratamentele se pot efectua la intervale de 7-10 zile. Nu se recomanda amestecarea substantelor intre ele.
      De asemenea, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
      Ulterior, dupa 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru conifere: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a stimula regenerarea si cresterea sanatoasa a arbustilor.

      # 61648
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi