Vezi 8 fire de răspunsuri
    • balaianu
      20 octombrie 2020
      3 urează frunze verzi

      tuia uscare si protejare iarna

      Buna seara ,anul acesta am cumparat niste tuia,10 la numar dintre care doar 8 mai sunt in picioare,restul sau uscat de tot. Problema este ca 3 dintre ei au acele de la exterior uscate de culoare brun,ceilalti au fost uscati dar doar in interior,azi i-am curatat de acele uscaturi si unii dintre ei arata chiar binw,un verde foarte frumos. Dupa curatare le-am administrat un fertilizant din dedeman pentru conifere cu un continut de azot,luat,si i-am udat um pic deoarece inca pamantul este umed mai ales ca si noaptea este mai rece. Vreau sa stiu ce pot face ce trebuie,ce este bine sa le mai fac si sa stiu daca iarna ai pot tine afara deoarece aud multe pareri cum ca ar ingheta. Ghivecele sunt cele clasice de culoare maro si am mai luat unele din impletitura gen ratan. Multi spun sa le acopar ghivecele cu acel sac de iuta. Vam atasat si poze ,va multumesc

      # 60526

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 octombrie 2020

      Buna ziua, avand in vedere faptul ca tuile se afla in ghiveci, este probabil ca acestea sa sufere un stres fiziologic provocat de compactarea radacinilor, prin urmare, absorbtia apei si a elementelor nutritive nu se face corespunzator. Astfel, momentan, puteti administra un ingrasamant pentru imbunatatirea calitatii solului, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, stimuland astfel si regenerarea plantelor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.
      In anul urmator, incepand din primavara, puteti aplica un fertilizant foliar special pentru conifere: Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a stimula cresterea sanatoasa a tuilor.
      De asemenea, se recomanda udarea moderata a plantelor, mai ales daca sunt inghivece, lasand solul sa se usuce intre udari, pentru a permite circulatia optima a aerului si apei la nivelul radacinilor si a preintampina dezvoltarea bolilor.

      Avand in vedere ca plantele sunt destul de tinere, ar fi indicat sa le protejati (acoperiti) pe perioada iernii. Se pot utiliza materiale speciale de la magazinele de bricolaj.

      # 60529
      0 urează frunze verzi
    • adrian
      20 octombrie 2020

      Acoperit doar ghiveciul in sine sau toata planta?

      # 60532
      0 urează frunze verzi
    • adrian
      20 octombrie 2020

      Am administrat aceste granule special de conifere,mai pot administra si cele ce mi-ati recomandat dvs? Mi sa mai spus sa ai stropesc cu o solutiw fungicida(champ 77)este nevoie? Si nu mi-ati spus despre ghivece sunt bune nu sunt bune,sa le acopar cu acei saci de iuta?

      # 60530
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 octombrie 2020

      Pentru a le asigura o protectie cat mai buna, recomandat este sa le acoperiti in intregime (inclusiv coroana arbustilor). De asemenea, ar fi indicat sa aplicati un tratament cu activatorul de sol, pentru a imbunatati calitatea substratului si accesibilitatea elementelor nutritive pentru planta si implicit, starea generala a radacinilor. Avand in vedere ca acest ingrasamant se administreaza prin udare, puteti efectua un tratament preventiv impotriva bolilor cu fungicidul Champ (Champ 77 WG, 20 g), care se aplica prin pulverizare foliara, in doza de 20 g/10 L apa. Pe parcursul sezonului rece, avand in vedere ca pana si coniferele intra intr-o perioada de repaus, administrarea ingrasamintelor nu este indicata, insa, in primavara, la pornirea in vegetatie, pe langa ingrasamantul granular din fotografia atasata, puteti aplica foliar, fertilizantul Fir Fuid, ce ajuta la mentinerea unui frunzis verde si previne brunificarea coniferelor.

      # 60533
      0 urează frunze verzi
    • adrian
      20 octombrie 2020

      Ok am inteles da ingrasamantul cel cu apa il voi da la primavara,acum oricum este rece seara si pamantul sta prea mult timp ud, voi aplica champ zilele acestea cand este o temperatura buna ziua si la primavara aplic ce mi-ati recomandat,sper sa tina pana in primavara,doar ma mai interesa daca ghivecele cele maro sunt bune sau nu ,multi zic ca nu sunt pentru tuia desi le-am luat mari,unii spun ca la anu sa le remut un ceva mai mare?multumesc

      # 60534
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 octombrie 2020

      In general, coniferele se amplaseaza in ghivece cu un volum de 75 litri sau mai mare. Un aspect deosebit de important il reprezinta orificiile de drenaj, care sunt indispensabile, deoarece asigura scurgerea surplusului de apa, evitand astfel mentinerea umiditatii la nivelul radacinilor.

      # 60535
      0 urează frunze verzi
    • adrian
      27 octombrie 2020

      Deobicei la ghivece le-am facut foarte multe gauri

      # 60536
      0 urează frunze verzi
    • Mihaela calaras
      3 noiembrie 2020

      Buna ziua ,
      As dori sa ma ajutati cu sfatul dvs in ceea ce priveste tuia din imagini. Ii avem de 8 ani dar parca nu au fost niciodata asa de rosii in interior toamna . Credeti ca sunt bolnavi? Nu as vrea sa ii pierd. Ce as putea face? Nu se vad urme de ciuoerca pe frunze. Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs!

      # 60537
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
        3 noiembrie 2020

        Buna ziua, de obicei, la conifere, uscarea frunzelor din interiorul coroanei reprezinta un proces normal, ce se datoreaza luminii care nu reuseste sa patrunda printre frunzisul des al arborelui, insa poate fi cauzat si de anumiti factori de mediu, in special umiditatea excesiva, persistenta din sol, drenajul slab, solul greu/compact, care blocheaza procesele de absobtie prin anumite portiuni ale radacinii.
        Momentan, puteti elimina partile uscate (deoarece nu isi vor mai reveni) si preventiv, puteti aplica un fungicid precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), in doza de 25g/10 L apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta.
        Totodata, se recomanda afanarea solului de la baza tuilor si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie. De asemenea, este important sa le asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.
        Ulterior afanarii solului, le puteti administra un ingrasamant special pentru imbunatatirea calitatii solului. Acesta sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, stimuland astfel si regenerarea plantelor: Activator Organic pentru Sol, 350 ml.
        In anul urmator, incepand din primavara si pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este indicat sa administrati un fertilizant foliar special pentru conifere, precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml), pentru a stimula pornirea in vegetatie si cresterea sanatoasa a arborilor.

        # 60541
        0 urează frunze verzi
Vezi 8 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi