Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Emil Cristian
      29 septembrie 2022
      3 urează frunze verzi

      Tuia – stare generala slaba

      Buna ziua, scriu si eu o problema cu niste plante pe care nu reusesc sa le stabilizez.
      In toamna anului 2020 am plantat cateva bucati de tuya occidentalis, luati de la o pepiniera locala, aveau aproximativ 2 metri, cu balot de pamant.Pamantul din curte este foarte argilos, rosiatic (vara este beton, si iarna este mlastina).Am platat pomii iar la baza gropilor (aproximativ 40x40x40cm ) am pus cate 2 lopeti de nisip pentru un drenaj mai bun si am completat cu pamant fertil.La baza lor, pentru aproximativ 1 an de zile a fost un strat de piatra de cativa centimetri pe care am inlaturat-o in primavara acestui an si am completat cu turba golul ramas.De-alungul timpului le-am administrat in doze recomandate mai multe tipuri de ingraseminte speciale pentru conifere, atat solide cat si aplicate foliar, cat si tratamente antifungice, insecticide/acaricide.Au crescut circa 20 de centimetri in acesti primi doi ani, insa foliajul are o stare generala precara, una din ele s-a uscat anul trecut. Cele din specia orientalis o duc bine, au crescut frumos si nu au probleme.Alte conifere pe care le-am plantat de mici (leilandii si juniperus) o duc foarte bine. Nu pot sa fac o corelatie intre evenimente, daca foliajul are de suferit din cauza drenajului prost, toaletarii proaste, udarii incorecte.Sunt udate manual cu furtunul, am incercat sa le dau si mai multa apa, si mai putina, nu pare sa se vada o schimbare.Acum doua saptamani le-am facut o toaletare, am indepartat frunzele uscate din coronament. Acum o saptamana le-am administrat foliar Cropmax impreuna cu un insecticid si un acaricid, dupa care au urmat cateva zile cu ploi serioase iar astazi le-am scos din nou destul de multa uscatura din crengute. Ceva sfaturi mi-ar fi de folos, va multumesc mult!

      # 143290

      2 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 septembrie 2022

      Buna ziua. Starea generala slaba a tuilor poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici, precum dezvoltarea slaba a sistemului radicular (avand in vedere faptul ca au avut dimensiuni mari in momentul plantarii), umiditatea ridicata si constanta a solului, conditiile climatice si edafice nefavorabile, lipsa fertilizarii adecvate, instalarea si propagarea unor agenti fitopatogeni etc.
      De moment, este indicata administrarea unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg (prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare) sau Primtal RS, 500 ml (prin udare la radacina), conform instructiunilor de pe etichete. Aceste ingrasaminte pot fi administrate tuturor plantelor ornamentale, avand efect de sporire a rezistentei la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al plantelor.
      In cazul in care nu ati efectuat tratamente foliare cu fungicide in ultima luna, in urmatoarea perioada puteti avea in vedere efectuarea unor tratamente pe baza de cupru, cu fungicide precum Funguran OH 50 WP, 300 g sau Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 500 g sau Champ 77 WG, 200 g, conform instructiunilor de pe eticheta produselor. Tratamentele cu fungicid se recomanda a fi efectuate de doua ori in perioada repausului vegetativ, in zile cu temperaturi pozitive (preferabil peste 5℃), lipsite de vant puternic sau precipitatii.
      Incepand din primavara urmatoare, se recomanda administrarea regulata a unui ingrasamant cu extracte naturale din alge marine, precum Algaton, 1 litru sau AMN Nordalge, 500 ml, pe durata intregii perioade de vegetatie (martie-septembrie), prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe etichete. Pentru mai multe informatii detaliate despre ingrijirea si fertilizarea acestor specii de plante, va rugam sa consultati si articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire, respectiv Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata (in urmatorul sezon de vegetatie). Stropirea coniferelor cu apa este contraindicata, deoarece umiditatea la nivelul foliajului reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice. Avand in vedere cele mentionate mai sus, nu se poate preciza cu exactitate evolutia tuilor pe viitor.

      # 143313
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi