Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Teodor Muresan
      16 mai 2022
      5 urează frunze verzi

      Tuia – simptome de uscare

      Buna ziua,
      Anul trecut , in luna martie 2021, am plantat 90 bucati de tuia cu o înaltime medie de 1,70 m . Solul unde am plantat este o portiune nisipos (completat cu nisip de rau) iar cealalta portiune argilos ( cand ploua solul devine lutos, iar dupa cateva zile se intareste foarte tare. Tuia sunt expusi la lumina soarelui toata ziua.
      Tuia la plantare avea radacina in balot, iar pamantul a fost amstecat cu ,, pamant pentru conifere Compo” din Dedeman.
      Din primavara si pana in toamna anului trecut am incercat sa-i ajut cu îngrășământ foliar si îngrășământ NPK 16-16-16, prezentând o culoare
      de un verde pal.
      Din iarna au iesit destul de slabiti, o parte cu tulpina crapata pe verticala. Am tratat tulpina cu biostimulator pentru refacerea scoartei.
      In luna martie , aprilie 2022 am efectuat tratament prin udare cu AMN BONAVITA( 1 l de solutie la fiecare tuia). Foliar am aplicat FIR FLUID, CHAMP 77 WG, NISSORUN. Nu am observat prezenta acarienilor.
      Asa cum se poate vedea din pozele atașate sunt ramuri cu frunze afectate, care se brunifica. Ce solutii as avea. ? Daca trebuie sa indepartez partea afectata ( brunificata) , indepartez doar frunzele sau toata ramura din tulpina ? Am mai indepartat portiuni uscate de ramuri , dar nu s-au refacut, având coroana f rara. De ce tuia nu au acea culoarea de verde crud, ci un verde pal, galbui?
      Va rog sa ma ajutati in recuperarea celor afectati si tratarea celorlalti 90 de bucati.
      Multumesc

      # 127042

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 mai 2022

      Buna ziua. Pe baza fotografiilor atasate si a descrierii oferite, deprecierea tuilor a putut interveni in urma unui cumul de factori biotici si abiotici: stresul suferit la plantare (este cunoscut faptul ca plantele de dimensiuni mai mari se adapteaza cu greu dupa plantare – Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali) si la schimbarea conditiilor de mediu, calitatea si umiditatea solului necorespunzatoare, conditiile climatice neprielnice din sezonul rece, tratamentele aplicate (in functie de dozaj, intervale, volum de solutie aplicat) etc. Uscarea usoara din interiorul coroanei, respectiv la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii in interiorul acesteia. In cazul de fata, acest fenomen poate fi accentuat de alti factori abiotici, amintiti mai sus.
      Se recomanda indepartarea prin taiere a portiunilor de planta afectate, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner). Ulterior, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament fungic preventiv, cu un fungicid biologic precum Dynamic, 100 g, prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa, conform instructiunilor din descriera produsului. Simultan, se poate aplica prin pulverizare ingrasamantul achizitionat de dvs: Fir Fluid, 350 ml, conform instructiunilor de pe eticheta produsului si cu respectarea intervalului de min. 3 saptamani intre doua aplicari concomitente.
      Ulterior, la cca. 10-14 zile de la finalizarea tratamentului cu fungicid, se recomanda administrarea unui ingrasamant cu extract din alge, ce stimuleaza cresterea sanatoasa, mareste rezistenta si sprijina plantele in depasirea perioadelor de stres, precum AMN Nordalge, 500 ml sau cel achizitionat de dvs.: AMN BonaVita, 500 ml, prin udare la radacina, conform instructiunilor de pe ambalaje. In continuare, aplicarea ingrasamintelor poate fi continuata, cu respectarea recomandatilor de pe etichete. Pe viitor, pentru asigurarea cresterii sanatoase a arbustilor, puteti avea in vedere planul de fertilizare orientativ: Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali.
      Pe viitor, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a tuilor, conform celor descrise in articolele noastre: Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire si Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire.

      # 127064
      0 urează frunze verzi
      • Teodor Muresan
        16 mai 2022

        După îndepărtarea portiunilor afectate este necesar sa stropesc tuia pentru a preveni infectarea?
        Ce cantitate de soluție cu Dynamic 100 ar trebui la radacina unui tuia de 1 ,70 m?
        Multumesc.

        # 127286
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          17 mai 2022

          Buna ziua. Pe baza fotografiilor atasate si a descrierii oferite, nu se poate determina cu exactitate prezenta unei boli fungice. Cu toate acestea, diverse boli pot fi prezente in cazul catorva dintre cele 90 de bucati de tuia, in stadiu incipient, mediu sau avansat, in subteran sau pe partile aeriene ale plantelor. De aceea, se recomanda ca dezinfectarea instrumentelor utilizate la lucrarile de ingrijire sa fie efectuata cat mai des (pentru a preveni infectarea directa prin ranile provocate), iar fungicidul Dynamic, 100 g actioneaza atat preventiv, cat si pentru combaterea unor eventuale boli deja instalate. Fungicidul se administreaza prin udare la radacina, in doza de 10 g/ 10 L apa, la un tratament administrandu-se o cantitate de solutie egala cu cantitatea de apa utilizata la o udare normala, conform instructiunilor din descriera produsului.

          # 127311
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi