Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Lia
      29 iulie 2020
      14 urează frunze verzi

      tuia se usuca de la interior

      Bună ziua! Tuia aceasta e plantata de asta toamna și pana acum a evoluat f bine. Am descoperit acum ca a început sa dea semne de uscare din spre interior. Am citit ca se recomanda diferite fungicide, dar nu reușesc sa aflu care ar fi dozajul potrivit pt tuia și care ar fi modul de aplicare corect – se aplica pe toată planta sau doar pe zonele afectate?
      Mulțumesc!

      # 60320

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 iulie 2020

      Buna ziua, este recomandat sa eliminati partile uscate, apoi, se pot efectua 2-3 tratamente cu un fungicid pe baza de cupru precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g, 50 g/10 l apa sau Champ 77 WG, 20 g, 20 g/10 l apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Dithane M 45, 20 g , 20 g/10 L apa sau Ridomil Gold MZ 68 WG, 25 g, 25 g/10 l apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 7-10 zile. Mai exact, primul tratament il efectuati cu un fungicid pe baza de cupru, apoi dupa 7-10 zile se va aplica Dithane sau Ridomil Gold. Acestea se aplica prin pulverizare foliara. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe intreaga planta.
      La 10-12 zile dupa efectuarea tratamentelor, se poate avea in vedere administrarea unui ingrasamant pentru conifere, precum Fir Fluid, 350 ml, aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa. Pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantelor, este indicata repetarea administrarii acestui ingrasamant pe parcursul perioadei de vegetatie, la trei-patru saptamani.
      De asemenea, pentru imbunatatirea calitatii solului, este recomandata si administrarea unui ingrasamant special, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Se aplica prin udare la radacina in doza 100 ml/ 10 l apa. Afanati putin solul inainte de aplicare.

      # 60323
      0 urează frunze verzi
    • Marian
      6 august 2020

      Buna ziua. Am inceput tratamentul descris mai sus in urma cu 2 sapt. Am aplicat foliar Champ 77, dupa 10 zile am aplicat Ridomil insa in ultimele zile remarc ca unii (3 din 20) isi schimba culoarea si par uscati la atingere. Urmeaza sa aplic Fir Fluid si activatorul organic insa ma ingrijoreaza uscaciunea.
      Tuia plantati in primavara, pana acum au evoluat bine, udati moderat la 2-3 zile prin picurare. Ce pot face? Cresc cantitatea de apa? Aplic activatorul organic sau Fir Fluid?
      Mutumesc,

      # 60324
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 august 2020

      Buna ziua, avand in vedere ca plantarea s-a realizat de curand, este foarte important modul in care s-a facut aceasta. Este important ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltata, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Mai multe informatii despre plantare gasiti in articolul urmator – Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali.
      In acest caz, pe langa tratamentele mentionate (se recomanda ca acestea sa se efectueze dupa ce au fost eliminate partile uscate, intrucat acele zone nu isi vor mai reveni), se poate incerca administrarea unui stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml), care va ajuta si stimula planta sa formeze noi radacini. Se recomanda sa fie aplicat prin udare in doza 30 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile intre ele. Activatorul Organic se poate administra dupa ce plantele au inceput sa isi revina.

      In lunile foarte calduroase se recomanda ca tratamentele sa se faca noaptea tarziu sau dimineata, cand umiditatea este mai ridicata si temperaturile sunt moderate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate. 

      # 60326
      0 urează frunze verzi
    • Alina
      6 octombrie 2020

      Buna ziua, pentru chiparos ivonne care se usuca pe interior recomandati aceleasi lucruri ca mai sus? Este plantat anul trecut si i-a mers foarte bine pana acum. Multumesc anticipat!

      # 60327
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 octombrie 2020

      Buna ziua, este recomandat sa eliminati partile afectate si sa efectuati 1-2 tratamente cu un fungicid pe baza de cupru, alternand cu unul pe baza de mancozeb (cum este precizat si mai sus), sau, puteti opta pentru un fungicid ce contine atat cupru cat si mancozeb, precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), aplicat prin pulverizare in doza 25 g/ 10 l apa. Atata timp cat nu se extinde spre exterior, fenomenul de uscare la interior este normal, intrucat nu patrunde lumina acolo. Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml) este recomandat sa fie aplicat din primavara.

      # 60330
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi