Tuia, plantele au inceput sa se ingalbeneasca si sa se pleosteasca
Salutare, as avea nevoie de ajutor in legatura cu Tuia Danica, ce a inceput sa se ingalbeneasca si sa se pleosteasca.
Am plantat 5 astfel de tuia pe la inceputul lunii august (cand era foarte cald, ce-i drept). Le-am tot udat si ulterior fertilizat in 17 sep cu Evergreen Fluid de pe site-ul dvs., fiindca incepusera sa se ingalbeneasca. 3 din 5 tuia si-au revenit, insa mai am 2 care sunt in continuare ingalbenite si parca au frunzele pleostite, lasate in jos. Oare ce pot sa fac sa le readuc la viata?
Buna ziua. Deprecierea plantelor poate fi corelata cu un cumul de factori, dintre care se evidentiaza stresul suferit la plantare si la schimbarea conditiilor de mediu. In general, plantarea se recomanda a fi efectuata in afara sezonului de vegetatie (in special toamna tarziu sau primavara devreme, atunci cand se inregistreaza temperaturi de peste 5 ℃ si solul nu este inghetat). Succesul plantarii este mai redus in cazul in care plantarea se realizeaza dupa pornirea in vegetatie a plantelor (in plin sezon de vegetatie, in cazul de fata). Stresul suferit la transport, manipulare, schimbarea conditiilor de mediu si plantare poate avea efecte pe o perioada mai indelungata de timp, in functie de capacitatea de prindere si regenerare, respectiv de conditiile de mediu si de ingrijire oferite. Adesea, in cazul in care stresul suferit la schimbarea conditiilor de mediu si la plantare este mare, plantele incep sa se usuce ireversibil la o perioada de timp dupa plantare, fara a exista un motiv evident.
In continuare, pentru stimularea prinderii coniferelor, puteti avea in vedere aplicarea a 1-2 tratamente ingrasamantul Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru, prin udare la radacina, conform recomandarilor de pe eticheta. Incepand din primavara puteti aplica regulat ingrasamantul recomandat.
Deoarece activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si/sau constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata mai rar si cu cantitati optime de apa (astfel incat solul sa fie bine impregnat dupa udare), in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata (in primii cm de la suprafata).
Avand in vedere starea actuala a coniferelor si cele mentionate mai sus, nu se poate preciza evolutia acestora pe viitor.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.