Tuia, Ingalbenire si uscare frunze dinspre interiorul plantei
Buna ziua, am un gard viu format din 5 Thuja plantate acum 10 ani, zona Campina, Prahova. Desi , anual trec prin etapa de ingalbenire/desfrunzire incepand de la tulpina principala, anul acesta tendinta e mai accentuata, posibil indusa si de seceta semnificativa. Ce pot face pentru a stopa tendinta ? Atasez poze de ansamblu& detalii.
Buna ziua. Este cunoscut faptul ca uscarea usoara din interiorul coroanei si la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu inaintarea in varsta, respectiv cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii in interiorul acesteia. Acest fenomen poate fi accentuat de diversi factori biotici si abiotici, precum conditiile climatice nefavorabile (caldura excesiva din vara), lumina insuficienta in anumite parti ale coroanei, conditiile edafice neprielnice, umiditatea ridicata si/sau constanta la nivelul solului in anumite perioade din an, aparitia unor carente nutritive, instalarea unor agenti fitopatogeni, etc. Se recomanda pastrarea unei portiuni de teren afanate, lipsite de vegetatie in jurul tuilor si evitarea udarii frecvente a acestora. Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. In plus, se recomanda indepartarea portiunilor de planta uscate, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (Foarfeca Power Pruner). Ulterior, avand in vedere aspectul actual al plantelor, se recomanda efectuarea unui tratament fitosanitar, cu un fungicid de contact pe baza de cupru, precum Champ 77 WG, 20 g, in doza de 20 g/10 L apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe plante, atat pe frunzis, cat si pe tulpini. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru (Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii).
In plus, in perioada in care ne aflam, puteti avea in vedere administrarea a unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg (prin imprastiere in jurul plantei, pe solul afanat in prealabil, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare). Acest ingrasamant sporeste rezistenta la seceta si inghet, imbunatatind totodata echilibrul hidric al arborilor. Pentru mai multe informatii detaliate despre produsele necesare unei fertilizari echilibrate, pe parcursul unei perioade de vegetatie, va rugam sa consultati si articolul nostru: Plan fertilizare arbori si arbusti coniferi. Pe viitor, se recomanda ingrijirea corespunzatoare a coniferelor, conform celor descrise in articolul nostru: Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire.
Avand in vedere starea actuala a tuilor si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor. Este indicata monitorizarea evolutiei coniferelor (https://www.botanistii.ro/blog/principalele-probleme-care-pot-aparea-la-conifere). In cazul in care observati si alte simptome neobisnuite (daunatori, depuneri, excrescente, scurgeri de rasina cu rumegus, pete, decolorari sau altele), va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare si fotografii clare, in functie de caz.
Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?În momentul în care apare un răspuns nou despre acest subiect, îți vom trimite o notificare prin email.