Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Gabriela Catană
      28 octombrie 2024
      4 urează frunze verzi

      Tuia, depreciere brusca, uscare in doua saptamani

      Bună seara !Nu știu ce se întâmplă, cu 2 săptămâni în urmă perfecți , acum arata ca în poze .Ce pot face ?

      Attachments:
      # 259181

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 octombrie 2024

      Buna ziua. Deprecierea coniferelor poate avea la baza numeroase cauze biotice si abiotice. Pentru a va putea ajuta cu recomandari, va rugam sa ne oferiti mai multe informatii despre conifere: varsta si/sau momentul plantarii, conditiile de mediu existente (sol, temperaturi, precipitatii, altitudine, expozitie), momentul amplasarii stratului de pietris, conditiile de ingrijire oferite (modul si intervalul de timp la care se realiza udarea in sezonul de vegetatie si in prezent, daca apa ajunge pe frunzis in timpul udarii, daca ati administrat ingrasaminte, daca ati efectuat tratamente fitosanitare), daca au fost modificari in zona aferenta (ex. santier, sapaturi, substante scurse), daca ati utilizat erbicide in apropiere, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

      # 259230
      0 urează frunze verzi
      • Gabriela Catană
        29 octombrie 2024

        Bună ziua.Au 2 ani jumate de la plantare,nu au fost făcute săpături ,pe lângă este pusa piatra de munte , nu am pus îngrășăminte udarea se face cu aspensoare iar când a fost f cald le-am făcut bai cu furtunul ,au fost curățați de uscaturi pe interior , nu am făcut tratamentul de toamna.Mulțumesc

        # 259259
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          29 octombrie 2024

          In cazul acesta, cel mai probabil deprecierea a intervenit in urma unui cumul de factori biotici si abiotici, precum stresul suferit in urma udarii necorespunzatoare din perioadele calduroase, conditiile climatice neprielnice in anumite perioade, umiditatea constanta la nivelul solului (accentuata de prezenta pietrisului), instalarea unor agenti fitopatogeni (posibil boala cunoscuta sub denumirea de „Berckmann’s Blight”, cauzata de Seimatosporium berckmansii – insa o identificare exacta a afectiunii necesita efectarea unei analize de laborator).
          De moment, se recomanda indepartarea tuturor varfurilor uscate, cu un instrument bine ascutit si dezinfectat in prealabil (ex. Foarfeca Power Pruner). De asemenea, este indicata indepartarea stratului de pietris, respectiv afanarea usoara a stratului superficial al solului. Este importanta pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor. Mai apoi, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente foliare, cu un fungicid cupric precum Champ 77 WG, 20 g (in doza de 20 g/10 L apa, intervalul dintre tratamente fiind de 7-10 zile – in cazul in care efectuati doua tratamente). Solutia preparata se pulverizeaza cat mai fin pe conifere, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe plante, atat pe frunzis, cat si pe tulpini si ramuri.
          Intrucat este cunoscut faptul ca plantele viguroase care beneficiaza de conditii optime de mediu si de ingrijire sunt rareori afectate de boli sau daunatori, se recomanda asigurarea conditiilor optime de vegetatie a acestor conifere (Tuia, informatii si sfaturi de ingrijire). Deoarece activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Stropirea coniferelor cu apa, respectiv udarea acestora prin aspersie sau odata cu gazonul este contraindicata, deoarece umiditatea la nivelul foliajului si umiditatea constanta la baza arborilor reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice.
          Fertilizarea adecvata este de asemenea esentiala pentru asigurarea cresterii si dezvoltarii sanatoase (Conifere, informatii si sfaturi de ingrijire). In perioada in care ne aflam puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, prin imprastiere in jurul plantelor, urmat de incorporare si udare. Acesta are efect de sporire a rezistentei la inghet si de imbunatatire a echilibrului hidric al arborilor si arbustilor, putand fi administrat la o gama larga de plante, inclusiv la gazon.
          Avand in vedere aspectul actual al unor conifere din fotografii si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia acestora pe viitor.

          # 259280
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
Orhidee
afide-sfaturi-combatere
Afide
bine-de-stiut
Cum functioneaza
Mar
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Leandru
scapa-de-sobolani
Sobolani
Dracaena
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
Philodendron
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
plante-ornamentale-interior-ingrijire
Plante Ornamentale de interior
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
Begonia
Palmieri
Violeta de parma
Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
Despre Tuia
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 942 discuții despre Tuia

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează puncte
Înapoi