Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Corina G.
      20 iunie 2019
      0 urează frunze verzi

      tuia cu rasina pe ramuri

      Cei doi thuja din poze sunt plantați în grădină de patru ani și au fost transplantați într-un loc mai însorit în urmă cu un an și jumătate. Din momentul transplantării le-a mers foarte bine. În iunie 2019 am observat însă, pe trunchiul unuia dintre ei foarte multe protuberanțe, asemănătoare cancerului pe care l-am văzut pe pomii fructiferi. Protuberanțele par a fi formate dintr-o rășină. Ce poate să fie (nu am găsit nimic în pagina dedicată thuja din blogul botanistii.ro)? Și ce tratament pot aplica? Am stropit arbuștii cu funguran oh.

      Mulțumesc pentru răspuns!

      # 59775

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iunie 2019

      Buna ziua, acele protuberanțe formate din rasina apar din diverse motive, de exemplu, daca acestia au fost raniti (poate in momentul in care au fost transplantati) sau au fost atacati de daunatori, rasina reprezentand un mod de a se proteja.
      Va rugam sa ne precizati daca dumneavoastra ati sesizat si alte probleme la acestia (prezenta daunatorilor, uscare etc.)

      # 59780
      0 urează frunze verzi
    • Corina G.
      20 iunie 2019

      Bună ziua,
      la plantare totul a fost OK. Thuja a fost atacat în urmă cu 1-2 luni de păduchi din San Jose, din câte mi-am dat seama, lucru care se întâmplă în fiecare an, atât la thuja, cât și la ienuperi. Am aplicat însă un tratament cu insecticid și am stopat atacul. Anual apare și uscarea ramurilor, dar tratamentele cu soluții pe bază de cupru au fost destul de eficiente.
      Îmi puteți face și alte recomandări?
      Mulțumesc.

      # 59781
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 iunie 2019

      La interior, uscarea poate aparea si din cauza faptului ca nu patrunde lumina acolo, insa este bine ca ati efectuat tratamente cu produse pe baza de cupru, acestea sunt utile, preventiv. Inainte de efectuarea tratamentelor partile uscate trebuie indepartate.
      Fungicide pe baza de cupru sunt: Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g), Coppermax (Coppermax, 30 g) sau Champ (Champ 77 WG, 30 g). Daca va veti mai confrunta cu paduchii testosi, puteti opta pentru insecticide precum Mospilan (Mospilan 20 SG, 1.5 g) sau Movento (Movento 100 SC, 7.5 ml).
      Daca nu ati aplicat vreun ingrasamant pana acum, o varianta este cel de la Hauert (Ingrasamant arbori si arbusti Hauert, 1 litru) si daca mai aveti arbori/arbusti il puteti aplica si lor, conform indicatiilor din descrierea produsului.

      # 59782
      0 urează frunze verzi
    • Sandra
      10 septembrie 2023

      La tuia din imagine o ramură care dădea direct din rădăcină s-a uscat complet, iar o alta (se vede în poza a treia, are fruze sănătoase în vârf, dar uscate pe restul ramurii. Ce boală poate fi? Cum poate fi combătută? Menționeză că nu am aplicat fungicide anul acesta ci doar insecticide pentru cicadele melifere care au făcut ravagii prin gradină.

      # 184286
      1 urează frunze verzi
      • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
        11 septembrie 2023

        Buna ziua. Este cunoscut faptul ca uscarea usoara din interiorul coroanei si la baza coroanei este un fenomen normal la conifere, ce apare odata cu inaintarea in varsta, respectiv cu cresterea si indesirea coroanei si, implicit, limitarea patrunderii luminii in interiorul/la baza acesteia. In cazul de fata este posibil ca fenomenul sa fi fost accentuat de un cumul de factori abiotici si biotici, insa pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa verificati cu atentie si sa ne comunicati daca observati prezenta unor simptome neobisnuite pe frunzis, ramuri sau pe tulpina (altele decat protuberantele de pe tulpina). De asemenea, va rugam sa atasati fotografii cu coniferele in ansamblu, sa descrieti conditiile de mediu din zona respectiva (sol, temperaturi, vant, precipitatii, expunere), sa precizati la ce intervale de timp si prin ce metoda realizati udarea, ce cantitate de apa administrati la o udare, daca ati administrat ingrasaminte, daca au fost sapaturi in apropierea coniferului sau daca au fost substante scurse (ex. vopsea, ciment, solutii de curatat diverse instrumente sau recipiente, erbicid sau altele), precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

        # 184363
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi