Vezi 6 fire de răspunsuri
    • Mihaela Rechitan
      11 aprilie 2017
      0 urează frunze verzi

      Tuia cu frunzele ingalbenite in partea inferioara

      Am observat o ingalbenire pe frunzele din treimea inferioara si cu actiune din exterior spre interior.
      Va multumesc mult!

      # 59475

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul
      13 aprilie 2017

      Arbustii arata a fi sanatosi. Acele mici pete pot fi si din cauze fiziologice (deshidratare). Se pot aplica preventiv 2-3 tratamente foliare cu Champ (Champ 77 WG, 30 g) in doza de 30 de grame la 10 litri apa iar radicular (la radacina) se poate administra sare amara (Sare amara lichida 3 litri) in doza de 35-50 ml la 10 litri apa. Daca arbustii au fost plantati recent este important ca acestia sa beneficieze de suficienta apa pentru a asigura o buna prindere.

      # 59480
      0 urează frunze verzi
    • Luminita Diaconu
      19 aprilie 2017

      As dori produse pentru ingrijire tuia (15 plante, inalti de cca 10 m) impotriva uscarii, necrozarii si a paduchilor lanosi. De asemenea, m-ar interesa si un fertilizator.
      Anul trecut am stropit tuia doar in primavara (cca 40 – 50 l solutie au fost necesari pentru o stropire), iar acum am observat ca unele ramuri au inceput sa se ingalbeneasca, ramuri asezate in special spre varful pomilor
      In 2015 arbustii au avut o uscare puternica (din interior spre exterior) dar i-am curatat si stropit si si-au revenit.
      As dori sa reiau procesul de stropire avand in vedere ca observ ca a inceput procesul de uscare, sau de necrozare si as dori sa stiu ce produse ar trebui sa folosesc si in ce concentratie. De asemenea, as dori sa stiu daca arbustii se pot toaleta, in sensul scurtarii unor ramuri.
      Va multumesc pentru sfaturi.

      # 59481
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul
      20 aprilie 2017

      Desigur, se pot toaleta arbustii. Se vor inlatura inclusiv ramurile care prezinta semne de uscare.
      Dupa curatarea arbustilor, se vor aplica fungicide cum ar fi Zeama Bordeleza (Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g),50 grame diluate in 10 l de apa, Champ (Champ 77 WG, 30 g), 30 grame diluate in 10 l de apa, sau Funguran (Funguran OH 50 WP, 30 g), 30 grame diluate in 8 l de apa.
      Pentru combaterea paduchilor lanosi, impreuna cu unul din fungicidele de mai sus, se poate aplica si un insecticid ca Actara (Actara 25 WG, 1.5 g), 1.5 grame dizolvate in 7 litri apa.
      Pentru stimularea cresterii, se poate administra la radacina un ingrasamant special pentru conifere ca Hauert (Ingrasamant conifere si arbusti decorativi Hauert, 1 kg), 80-100 grame aplicate la radacina fiecarui arbust.

      # 59482
      0 urează frunze verzi
    • Dobre Andreea
      20 aprilie 2017

      Buna ziua!
      Asa cum am discutat telefonic, va trimit cateva poze cu arborele care incepe sa se usuce, cred eu din cauza urinei de catel. Am rugamintea sa imi recomandati o solutie cu care as putea sa ia salvez si eventual si un fertizilant , deoarece pana acum nu am folosit deloc.
      Cu multumiri,

      # 59483
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        25 aprilie 2017

        Este posibil ca aceste uscari sa fie determinate de urina cainilor insa in acest caz uscarile apar de regula pe o parte a arbustului (exact ca si cand arbustul ar fi fost udat cu ceva nepotrivit in acea zona). La speciile de tuia sunt diverse boli fungice ce determina uscarea acestora. La observarea simptomelor, se recomanda ca partile afectate/uscate sa fie taiate astfel incat arbustul sa nu mai prezinte deloc parti uscate (se scutura bine planta). Acestea se indeparteaza si se distrug prin ardere deoarece pot fi purtatoare ale ciupercii. Se efectueaza 3-4 tratamente, la intervale de 7-10 zile, alternand 2 fungicide precum Champ (Champ 77 WG, 30 g) in doza de 30 de grame la 10 litri apa si Captan (Captan 80 WDG, 15 g) in doza de 15 de grame la 10 litri apa.

        # 59490
        0 urează frunze verzi
    • Denisa
      20 aprilie 2017

      Buna seara! Am niste thuja care se usuca de la exterior spre interior si am inteles ca este vorba de o ciuperca. Cu ce substante as putea sa le stropesc astfel incat sa nu le pierd?
      Multumesc!

      # 59487
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 aprilie 2017

      Da, poate fi vorba despre o micoza ce determina uscarea ramurilor. Se recomanda ca partile afectate sa fie eliminate pana la partea sanatoasa, adunate in totalitate si distruse prin ardere. Dupa curatare, se poate aplica tratament cu un produs cupric precum Champ (Champ 77 WG, 30 g) sau Funguran (https://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html) iar la interval de 7-10 zile se poate aplica un tratament cu Dithane (Dithane M 45, 20 g ). Al treilea tratament (dupa 7-10 zile de la al doilea tratament) consta in aplicarea din nou a unui fungicid cupric, din cele recomandate la primul tratament. Este foarte important ca arbustii sa fie bine curatati de partile afectate iar aplicarea tratamentelor sa se efectueze prin pulverizare, astfel incat suprafata arbustului sa fie cat mai eficient acoperita.
      Se poate administra si sare amara (Sare amara lichida 3 litri), radicular, in doza de 35-50 ml la 10 litri apa, solutie cu care se uda planta.

      # 59489
      0 urează frunze verzi
Vezi 6 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

thuja-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tuia

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi