Vezi 1 fir de răspunsuri
    • edward
      9 februarie 2017
      0 urează frunze verzi

      Tratamente preventive in gradina

      Am o gradina mixta (ca 1000 mp. arbori si arbusti fructiferi, legume, flori) al carui scop este in primul rand antistres, relaxare… etc, pornita ca hobby dar pe care am inceput sa o indragesc de parca ar fi propiul copil si ma doare cand vad ca o anumita parte sufera si incerc sa ajut cat mai natural posibil si sa intervin cat mai putin chi,ical dar in primii 2 ani am constata ca „cu natura nu te pui” asa ca vreau sa trisez dar foarte putin. Pe langa erbicid total si formol prin zonele necultivate in toamna sau la distanta de vie si pomi mai aplic si a 2 stropire cu+ulei la tot ce e lemnos spre sfarsitul lui februarie, am tot citit despre stropiri dar nu reusesc din cauza soiurilor si a perioadelor sa centralizez intre solutii asa ca va cer sfatul cum as putea ajuta mai departe, simplu, cat mai inspre bio posibil si cu solutii care sa asigure toata gama de plante a gradinii si cand am zis mixt chiar este (legume inclusiv radacinoase cam tot ce creste pe la noi, pomi tot asa + kiwi si smochini, coacazi agrisi, afini, merisori etc. si vreo 10 soiuri de vie, nu mai zic sute de feluri de flori). Am ajuns la un singur numitor, Champ e mentionat peste tot si in toate perioadele ca fungicid dar din cate am citit ar mai trebui cel putin inca un fungicid, la insecticide cam Actara predomina la toate dar tot ar mai trebuie unul in functie de perioade asa ca va rog daca imi puteti umple lipsurile cu inca un fungicid si insecticid iar ca supliment am inteles ca amalgerol este ok. si as mai dori un sfat pentru un eventual polenizator cat mai natural si cu spectru cat mai mare (in afara de insecte bineinteles). Doresc sa ma provizionez pentru tot sezonul 2017 si vreau sa-mi fac calculele si calendarul propiu. Va multumesc

      # 72416

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      9 februarie 2017

      Buna ziua!
      Va felicit in primul rand pentru hobby-ul ales, sunt convinsa ca va ofera foarte multe satisfactii si relaxare. Ar fi cateva lucruri de care se poate tine cont in vederea obtinerii unor recolte bune, cu interventii cat mai mici cu produse chimice. In ceea ce priveste alegerea produselor fitosanitare, trebuie stiut faptul ca este imposibila aplicarea a 1-2 produse care sa rezolve toate problemele ce pot sa apara. De multe ori insa, nu substantele chimice sunt problema ci modul de aplicare si nerespectarea timpului de pauza. Fungicidele si insecticidele, in general, sunt de 2 feluri: sistemice si de contact. Cele sistemice sunt absorbite de catre planta si translocate la nivelul fiecarui organ. Cele de contact nu sunt absorbite de catre planta, acestea previn sau trateaza bolile si daunatorii cu care iau contact. Astfel, produsele de contact sunt indepartate prin spalare iar la cele sistemice este foarte important respectarea timpului de pauza (este mentionat pe fiecare ambalaj), pentru ca planta sa eliminare cea mai mare parte din substantele chimice. In concluzie, se pot aplica cu preponderenta produse de contact iar cele sistemice doar daca este nevoie (atac puternic de boala sau insecta).
      Este necesar sa tineti cont de bolile si daunatorii din anul precedent si sa monitorizati culturile. La aparitia simptomelor, aplicati tratamente recomandate. Oricand aveti probleme, puteti posta cateva poze pe forumul nostru si vom incerca sa va indrumam.
      Sunt multe masuri ce pot fi luate pentru a preveni aparitia bolilor si daunatorilor iar aceste masuri sunt foarte importante. In primul rand, se recomanda utilizarea semintelor cumparate, ce sunt produse in culturi speciale, fara boli si daunatori. Semintele recoltate din gradina proprie transmit de la un an la altul o serie de boli si daunatori. Un alt aspect foarte important este igiena culturala. Se recomanda adunarea resturilor din cultura, atat in perioada de vegetatie (de exemplu: copili de tomate) cat si toamna, la curatarea gradinii. Resturile se indeparteaza, se distrug, ard sau pune la compostare, daca nu prezinta simptome de boala. Buruienile sunt foarte daunatoare deoarece sunt purtatoare de boli si daunatori si mentin umiditatea ridicata intre randurile de plante (majoritatea bolilor si daunatorilor sunt favorizati de aceste conditii), asadar buruienile nu au ce cauta in cultura dumneavoastra. Se recomanda deasemenea respectarea distantelor de plantare sau chiar marirea acestora, astfel incat plantele sa beneficieze de o buna ventilare. Aplicarea fertilizantilor (organici sau chimici) ajuta mult plantele sa reziste la atacul bolilor si daunatorilor. Plantele bine hranite se vor imbolnavi mai greu.
      Se poate aplica Amalgerol (Amalgerol, 100 ml), Cropmax (Cropmax, 20 ml) pentru o buna legare a florilor, Bionat (Bionat Plus, 100 ml) in primele faze de vegetatie, cand plantele dezvolta partea vegetativa.
      Champ (Champ 77 WG, 30 g), Funguran (https://www.botanistii.ro/spiess-funguran-oh-50-wp.html), Dithane (Dithane M 45, 20 g ) sunt fungicide de contact ce se aplica pentru un spectru larg de boli. Karate Zeon (Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)) este un insecticid de contact cu spectru larg de combatere. Acestea sunt doar cateva recomandari. Gama de produse ofera si alte variante.
      La pomi si arbusti fructiferi, asa cum ati precizat, se aplica tratamente in perioada de repaus. In acest articol gasiti mai multe detalii (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru).
      In concluzie, in functie de bolile si daunatorii care apar (sau pe care stiti ca i-ati avut in anul anterior), aplicati produsele recomandate si incercati sa tineti cont de ideile oferite.

      # 72417
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

arbusti cultura
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbusti Fructiferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi