Vezi 9 fire de răspunsuri
    • Bălășoiu Cezar
      8 februarie 2019
      1 urează frunze verzi

      tratamente preventive bonsai

      Bună ziua!
      Am mai mulți bonsai, atât foioase (arțar, tei, carpen, fag, mahaleb), cât și conifere (larice, molid).
      Îmi puteți recomanda, vă rog, un tratament antifungic preventiv?
      Mulțumesc frumos!
      Cezar

      # 64368

      9 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 februarie 2019

      Se pot efectua tratamente cu fungicide cu spectru larg de combatere precum Topsin 500 SC (Topsin 500 SC, 100 ml) 10 ml/10 l apa sau Bravo (Bravo 500 SC, 20 ml), 20 ml in 8-10 l apa.

      # 64369
      0 urează frunze verzi
    • Bălășoiu Cezar
      8 februarie 2019

      Vă mulțumesc frumos!
      Toate cele bune!

      # 64370
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      18 septembrie 2020

      Buna seara,

      M-ar interesa si pe mine un tratament antifungic preventiv, cat si un tratament cu insecticid cu spectru larg, tot pentru bonsai.
      Pentru tratamentul cu fungicid mentionat mai sus, am observat ca cele doua produse nu sunt disponibile. Exista alternative?

      Tot pe acelasi topic, dar o intrebare mai generala. Am citit pe un site (din pacate nu mai gasesc unde pentru a putea da o referinta), ca unele specii de bonsai (parca era vorba de ulmul chinezesc, nu sunt sigur), nu tolereaza prea bine tratamentele cu fungicid sistemic. Imi puteti explica in cateva cuvinte daca este posibil sa fie corect ce imi amintesc? Si daca este corect, ce alternative exista?

      Multumesc anticipat!

      # 64371
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      18 septembrie 2020

      Buna ziua, Preventiv se recomanda aplicarea unui fungicid cu spectru larg precum Amistar (Amistar, 10 ml), prin pulverizare pe frunze, se dizolva 10 ml/10 l apa.
      Ca insecticid se recomanda efectuarea unui tratament cu produs precum Mavrik (Mavrik 2 F, 5 ml ), in doza de 5 ml/10 l apa sau Faster (Faster 10 CE, 2 ml (fiole)) , in doza de 3 ml/10 litri apa.
      In legatura cu bonsaii realizati din ulm chinezesc care nu tolereaza prea bine tratamentele cu fungicid sistemic in literatura de specialitate nu se mentioneaza acest aspect.

      # 64372
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      19 septembrie 2020

      Va multumesc, am plasat si comanda.
      Weekend placut!

      # 64373
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      23 septembrie 2020

      Buna seara,

      Revin cu cateva intrebari care pornesc ca fir logic de la acest thread: https://www.botanistii.ro/forum/informatii-despre/tratamente-preventive-bonsai/
      Si de asemenea o speta, de aceea am si creat un subiect de discutie separat.

      Mi-au ajuns produsele (Amistar, Mavrik, Faster), iar astazi era in plan stropirea cu Mavrik a bonsailor (tratament preventiv din punctul meu de vedere). Lucrurile au luat o intorsura interesanta, pentru unul dintre acestia, mai exact pentru un Sichuan Pepper.
      Copacelul este cumparat acum doua aprox saptamani si arata binisor per ansamblu. Nu i-am facut nimic in mod special, in afara de modelarea cu sarma si ingrijirea/supravegherea zilnica.
      Cand l-am cumparat am observat niste urme maronii mici pe spatele frunzelor (un 10-15% din tot coronamentul) si datorita faptului ca am ajuns sa etichetez ingrijirea plantelor in magazinele de desfacere ca fiind oricum dar nu optima, am presupus/ sperat ca nu este nimic grav, si nu necesita un tratament specializat – de aici si interesaul pentru tratamentul preventiv mentionat in link-ul de mai sus.

      Ce s-a intamplat mai exact astazi:
      – am udat bonsaiul generos si am asteptat langa el cateva minute, analizandu-i coroana, radacinile, etc, cu intentia de a mai uda o data solul, si a-l stropi ulterior cu Mavrik (5ml/10l apa)
      – presupun ca surplusul de apa a fost motivul pentru care un vierme/ rama, nu stiu cu sa numesc, “a aparut” la baza copacului
      – specimenul avea o culoare rosiatica/visinie, de aproximativ 4-5cm lungime si probabil vre-o 2-3mm grosime
      – probabil am fost amandoi socati, eu gandindu-ma “de unde a aparut dihania”, el gandidu-se “de ce se uita asta asa fix la mine si de ce nu mai respira”
      – i-am venit de hac cu un servetel si am purces la atac sub impulsul momentului
      – am udat inca de doua/trei ori bine solul, folosind o solutie bioprotekt (fungicid/insecticid) pe care o aveam deja preparata, reusind sa scot la suprafata si fratele mai mic, care a avut si el aceeasi soarta
      – am pulverizat solutia preparata cu Mavrik si am stat “la panda”
      – in cele din urma am observat o insecta foarte mica, alba – probabil 1mm in diametru sau mai mica, care din fericire pentru ea si nefericire pentru mine a scapat (pur si simplu am pierdut-o din vedere la un moment dat)
      – 1-2 minute mai tarziu a mai aparut ceva ce semana a paianjen de culoare visinie, tot cam la fel de mica – moment in care am scos si fiola de Faster, am preparat solutia si am pulverizat si cu aceasta generos atat solul cat si coroana si trunchiul
      – intorcandu-ma acasa cateva ore mai tarziu, ma asteptam sa nu mai observ nimic viu si in miscare, insa acelasi paianjenel, sau poate un fratior, parea pus pe treaba, plimbandu-se in graba pe sol, cat si la sub-sol
      – am repulverizat cu Faster si am luat o pauza sa scriu acest mesaj

      Intrebarile tehnice sunt:
      – ce tratament ar fi ideal de aplicat in conditiile date?
      – pot merge eventual pe un tratament folosind o combinatie a celor 3 produse pe care le-am achizionat deja (Amistar, Mavrik, Faster) dar intr-un alt dozaj/ metoda de aplicare?
      – specific pentru Mavrik si Faster – ma asteptam ca in urma pulverizari, cateva minute mai tarziu sa fi omorat aceste insecte? Este o asteptare incorecta si efectul se va vedea pe un termen mai lung?

      Atasez si cateva poze, sper sa fie destul de relevante.

      Va multumesc anticipat,
      Octavian Teodorescu

      # 64374
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 septembrie 2020

      Buna ziua, Daunatorii pe care i-ati gasit in substrat probabil erau prezenti in acesta in momentul in care ati cumparat bonsaiul. Este indicat sa inlocuiti primii cm de substrat cu altul nou si sa aveti grija la umiditate, deoarece acestia se dezvolta in conditii de umiditate ridicata. Puteti folosi un substart special pentru bonsai ca si Substrat pentru bonsai, 2 litri.
      Se poate utiliza si o capcana adeziva pentru monitorizarea si controlul insectelor zburatoare precum Impact yellow (Impact – yellow adeziv insecte).
      Se recomanda udarile la intervale mai lungi de timp si aplicarea unui ingrasamant de maxim 3 ori intr-un sezon de vegetatie, pentru a nu determina sensibilizarea bonsaiului.
      Nu se poate preciza exact un interval de udare, deoarece nevoile de apa ale plantei pot sa difere in functie de varsta arborelui, anotimp, conditiile de mediu, structura substratului etc. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar substratul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire.

      # 64379
      0 urează frunze verzi
    • Octavian Teodorescu
      23 septembrie 2020

      Ok, o sa urmez propunerea cu inlocuirea solului. Intr-adevar ma asteptam ca acei daunatori sa fi fost acolo de cand l-a cumparat, si de asemenea presupun ca bonsaiul a fost probabil crescut in pamant si mutat ca atare in ghiveci (solul nu pare a fi unul specific unui bonsai).

      Trei intrebari aditionale va rog – referitoare la Mavrik si Faster:
      – insecticidele se pot aplica si prin udare sau doar pulverizare?
      – ca tratament, exista anume intervale de aplicare, in functie de metoda folosita? Spre exemplu: pulverizat de 3 ori la interval de 4 zile, sau udat de 2 ori la interval de 5 zile?
      – am citit descrierea produselor pe site, dar nu am vazut vre-o contraindicatie care sa impuna evitarea folosirii unui fertilizator pentru udare, in momentul in care se pulverizeaza planta cu insecticid (nu mai este cazul acum, ca am fertilizat deja, dar e bine de stiut pe viitor). Stiti cumva daca exista vre-o restrictie, sau o buna practica pe acest topic?

      Multumesc!

      # 64380
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      23 septembrie 2020

      Buna ziua, Cele doua produse Mavrik si Faster se recomanda a fi aplicate la un interval de 5-7 zile intre ele.
      In cazul tratamentelor se poate amesteca un fungicid cu un insecticid, daca acestea sunt compatibile din punct de vedere fizico-chimic. Pentru a stabili compatibilitatea, trebuie sa aveti in vedere ca inaintea utilizarii unui amestec de produse (fungicide, insecticide, ingrasaminte lichide) sa se efectueze un microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa.
      Nu folositi amestecul daca produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc. Pentru evitarea oricaror riscuri de diminuare a eficacitatii produselor sau de aparitie a unor fenomene de fitotoxicitate, este de dorit aplicarea individuala atat a produselor de protectia plantelor, cat si a ingrasamintelor. Sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec.
      Se poate aplica tratamentul cu insecticid prin pulverizare foliara si prin pulverizarea usoara a substratului dar nu se foloseste in apa de udat.
      In literatura de specialitate nu se gaseste nici o contraindicatie care sa impuna evitarea folosirii unui fertilizator pentru udare, in momentul in care se pulverizeaza planta cu insecticid.

      # 64381
      0 urează frunze verzi
Vezi 9 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Bonsai

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi