• Acest subiect are 7 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 23 mai 2020 la 12:15 de Claudia.
Vezi 7 fire de răspunsuri
    • Anca Bragadireanu
      20 mai 2020
      0 urează frunze verzi

      tratament uscare brad

      Bună ziua.
      Avem un brăduț pe care l-am cumpărat de Crăciun la ghiveci, l-am plantat în jur de 10 ianuarie în gradina și pana acum 2-3 săptămâni nu a avut nici o problema. Poza cu el verde este de la sfârșitul lui aprilie. A început sa se usuce, și vroiam sa va întreb daca mai putem face ceva sa îl salvam. Din cate îmi dau seama, nu este uscat complet, mai sunt ramuri verzi, deși vârful nu este prea bine. Nu i-am facut nici un fel de tratament pana acum, nu pare sa aibă dăunători. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

      # 61516

      7 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      20 mai 2020

      Buna ziua, in fotografia numarul doi acesta pare uscat complet, acele par casante (verificati la atingere). Din pacate, in acest stadiu nu aveti cum sa mai interveniti. Trebuie sa stiti ca, in cazul coniferelor, este foarte important modul in care s-a realizat plantarea. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces este vizibil, mai ales odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali.

      # 61519
      0 urează frunze verzi
    • Pripon Claudia
      21 mai 2020

      Buna ziua! Imi puteti spune va rog daca mai pot salva acest bradut…iar daca da cu ce anume?

      # 61520
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      21 mai 2020

      Buna ziua, deoarece nu se poate observa foarte bine din fotografia atasata, va rugam sa verificati daca acesta este uscat. De asemenea, va rugam sa ne dati mai multe detalii: unde este amplasat, care sunt conditiile de mediu (temperatura, lumina, umiditate), la ce interval de timp realizati udarea? Ati efectuat vreun tratament sau ati administrat ingrasamant de curand? Cand a inceput sa prezinte aceste simptome, se observa prezenta vreunui daunator? Cand a fost plantat?

      # 61522
      0 urează frunze verzi
    • Claudia
      22 mai 2020

      Buna ziua! Bradul a fost plantat anul trecut noiembrie si a fost ok pana acum 2-3 sapt cand am observat k de pe cateva crengute ii lipsesc acele si mugurii ii sunt maronii in schimb acele de pe brad ii sunt verzi pe interior si au miros de brad..nu imi dau seama daca e uscat sau nu..lumina are si de udat este udat kam de 2 3 ori p sapt mentionez k in zona avem gazon
      ..am observat k in zona avem o cartita..tratament nu i am facut doar k de cand am observat k nu i mai merge bine i am pus niste balegar de vaca.dar nici un rezultat..multumesc!

      # 61523
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 mai 2020

      Daca acesta a fost plantat in toamna, conteaza foarte mult cum s-a realizat plantarea si starea sistemului radicular. Este indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, arborele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces nu este prea vizibil in timpul perioadei de repaus, simptomele se manifesta mai ales odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali. Daca plantarea s-a realizat cu succes (si sistemul radicular este suficient de dezvoltat pentru a sustine partea aeriana) veti observa pe parcursul acestei perioade de vegetatie. Momentan, pentru a-l ajuta, este recomandat sa aplicati un stimulator de inradacinare precum Razormin (Razormin, 250 ml). Se aplica prin udare la radacina, in doza 30 ml/ 10 l apa. Se pot efectua doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile intre ele. Afanati putin solul inainte de aplicare. Cand observati ca s-a mai adaptat, este indicata aplicarea unui fertilizant foliar special precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se dizolva in doza de 25 ml/10 L de apa si se aplica prin pulverizare. Este indicata repetarea administrarii acestuia, la interval de cateva saptamani, pe parcursul perioadei de vegetatie.
      De asemenea, acordati atentie si umiditatii, mai ales ca aveti si gazon. Nu se poate preciza exact un interval de udare, deoarece nevoile de apa ale plantei pot sa difere in functie de varsta arborelui, anotimp, conditiile de mediu, structura solului etc. Este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Nu se recomanda udarea prin aspersiune (pe ramuri).

      # 61528
      0 urează frunze verzi
    • Claudia
      22 mai 2020

      Mai multe poze

      # 61525
      0 urează frunze verzi
    • Claudia
      23 mai 2020

      Multumesc pt raspuns! Intradevar cand l-am udat (cu furtunul) am dat si pe ramuri 🙁 crezand ca-i fac bine..

      # 61529
      0 urează frunze verzi
Vezi 7 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

brad-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Brad

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi