Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Raluca Avram
   15 iulie 2021

   tratament pentru iederă care se usucă

   Bună ziua!

   Iedera plantată în curte, pe un gard de sârmă, se usucă. Nu este atacată de dăunători (nu am observat nimic nici pe frunze, nici pe tulpină, nici pe sol), însă frunzele se îngălbenesc și se usucă.
   Precizez că a fost plantată prin 2018 și în 2020 a avut o evoluție foarte bună, începând să crească mai repede și dezvoltând o tulpină mai lemnoasă.
   Din păcate, stă în soare direct toată ziua, la câmpie (Ilfov – Chiajna), însă încerc să compensez prin udare abundentă în fiecare seară (inclusiv pulverizare pe frunze, dar doar după apusul soarelui).

   Am plantate mai multe tulpini de iederă în același loc, dar doar una dintre ele suferă și se usucă. Celelalte sunt bine, au frunzulițe noi și arată proaspăt.

   Atașez câteva fotografii.

   Vă rog tare mult să mă ajutați cu un sfat privind produsele care ar putea să o ajute să-și revină. Vreau neapărat să mă bucur de ea și să-mi văd gardul îmbrăcat în iederă, așa cum visez încă de acum 4 ani. 🙂

   Vă mulțumesc anticipat și vă stau la dispoziție pentru orice detalii suplimentare.

   #98605 Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   15 iulie 2021

   Buna ziua. Din fotografiile atasate si informatiile oferite, cel mai probabil simptomele respective au aparut in urma unui stres abiotic: udare necorespunzatoare, temperaturi ridicate, carente nutritive etc.
   In acest caz, este indicat sa eliminati frunzele puternic afectate si sa efectuati un tratament preventiv cu un fungicid precum Zoxis 250 SC, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara.
   Pentru imbunatatirea calitatii solului, este recomandata administrarea unui ingrasamant special, ce sporeste activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Se aplica prin udare la radacina, in doza 100 ml/ 10 l apa.
   Prin incorporare, se recomanda administrarea unui ingrasamant granular cu un continut ridicat de materie organica, special formulat pentru cerintele nutritionale ale plantelor ornamentale, precum Ingrasamant Manna Bio Spezial, 1 kg, in doza de 80-120 g/mp.
   Totodata, este important ca udarea sa se faca moderat, cu cantitati suficiente de apa, lasand solul sa se usuce usor intre udari. Totodata, se recomanda afanarea solului de la baza si mentinerea unei portiuni de teren fara vegetatie.
   Pentru mai multe informatii despre cerintele specifice de ingrijire, puteti consulta articolul nostru (Sfaturi, ingrijire, cultivare, Hedera).

Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Decorative de exterior
Iedera

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Nicolae Marius Liviu
  4 septembrie 2021
  Am cinci tulpini de iedera plantate in 2008 care au imbracat in intregime gardul. Anul acesta am tuns gardul si am curatat tulpinile de uscaturi cu alte cuvinte am aerisit tulpinile ramanand doar ramuri cu seva si o parte din frunze. Au inceput sa apara alte frunze noi insa o parte dintre ele se usuca sau pe alte ramuri nu apar. Va rog sa-mi spuneti ce as putea sa fac sa le ajut. Nu sunt semne de daunatori pe tulpni, insa frunzele se usuca si observ ca parca si ramurile isi pierd din seva. Va atasaez poze . Multumesc.
  0
  1
  sorin
  15 iulie 2021
  Pe frunzele iederei apar frecvent pete maronii, unele mate/line, altele cu textura lemnoasa si cu cercuri similare celor sectiunilor de la trunchiul copacilor (a se vedea foto). Iedera o tin in balcon, fiind expusa direct la soare aprox. 3 ore (intervalul 09-12). Tin iedera in 4 ghivece, amplasate la distanta mare unele de altele, in aceleasi conditii, insa petele apar doar la 2 dintre plante. Ud plantele seara, de doua ori pe saptamana, atat la radacina, cat si prin stropirea frunzelor. Nu am identificat insecte.
  0
  3
  Ignat Emanuel
  4 iunie 2021
  Buna ziua. Am niste plante de iedera intr-un ghiveci, plantate acum 3 luni. S-au dezvoltat frumos pana acum insa am remarcat in 2 locuri spre capatul unor crengute aceste excrescente. Nu stiu daca este vorba de o boala, un daunator... normal nu cred ca este. Imi puteti da un sfat va rog? Ar fi bine sa tai aceste crengute ca sa nu se ia si la altele? Sau este nevoie de ceva tratament? Multumesc frumos!
  1
  2
  Roxana Negrea
  19 aprilie 2021
  Buna ziua. Am un gard acoperit cu iedera. De câteva zile am observat ca sunt zone in care unele frunze se pătează și se usucă. De ce se întâmpla lucrul acesta și cum as putea sa îl opresc. Multumesc anticipat pentru răspuns.
  0
  1
  Popescu Alice
  12 noiembrie 2020
  Bună seara!Am în grădină o iederă tânără.Cum pot să o protez de îngheț în timpul iernii ?
  0
  1