Vezi 5 fire de răspunsuri
    • Alexandru
      12 mai 2020
      0 urează frunze verzi

      tratament leylandii – ramuri uscate

      sunt plantati de aproape doua luni, s-au adaptat destul de repede, au avut un usor stres la inceput dar udati la doua zile s-au adaptat si sunt bine, de o saptamana au inceput anumite ramuri sa se usuce , vezi foto. am inteles ca e o boala si trebuiesc stropiti… ce recomandati ?

      # 57087

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      12 mai 2020

      Buna ziua, este recomandat sa eliminati partile uscate, apoi, se pot efectua 2-3 tratamente, prin pulverizare cu un fungicid pe baza de cupru precum Funguran OH (Funguran OH 50 WP, 300 g) – 30 g/15 L apa sau Coppermax (Coppermax, 30 g), 30 g/15 l apa, pe care sa il alternati cu un produs pe baza de mancozeb: Ridomil Gold 25 g/10 l apa. Tratamentele se vor efectua la intervale de 7-10 zile. Mai exact, primul tratament il efectuati cu un fungicid pe baza de cupru, apoi dupa 7-10 zile se va aplica Ridomil Gold. De asemenea, avand in vedere ca sunt plantati relativ recent si au suferit totusi un stres, este indicata si aplicarea unui ingrasamant special precum cel de la Hauert (Ingrasamant arbori si arbusti Hauert, 1 litru), prin udare la radacina, conform specificatiilor din descrierea produsului.

      # 57090
      0 urează frunze verzi
    • Mihai
      25 mai 2020

      Buna ziua,

      Am plantat in luna noiembrie mai mult brazi Tuia Leylandii. Dupa cum se vede in pozele atasate unii sunt deja foarte uscati iar unii incep sa se usuce.
      Ce tratament ini recomandati pentru aceasta situatie? Cei care sunt foarte uscati mai au vreo sansa sa isi revina?

      Multumesc,
      Mihai

      # 57091
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      25 mai 2020

      Buna ziua, din pacate in cazul celor uscati intr-o proportie foarte mare nu aveti cum sa mai interveniti, uscarea este un proces ireversibil. Deoarece au fost plantati anul trecut, trebuie sa stiti ca, conteaza foarte mult starea sistemului radicular fiind indicat ca exemplarele de conifere sa se planteze cu balot de pamant pe radacina, iar sistemul radicular sa fie bine dezvoltat, proportional cu varsta arborelui si cu partea vegetativa. Daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator sau radacinile au fost fasonate sever inainte de achizitionare, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident. Acest proces nu este prea vizibil in perioada de repaus vegetativ, ci odata cu inceperea perioadei de vegetatie si intensificarea proceselor fiziologice. Pentru a-i ajuta, se recomanada aplicarea unui fertilizant care sa stimuleze dezvoltarea radacinilor si a capacitatii de extractie a elementelor nutritive din sol, precum BlackJak (BlackJak, 100 ml ), aplicat prin udare in doza 25-30 ml/ 10 l apa. Se pot aplica doua-trei tratamente la interval de minim 14 zile intre ele. Este indicat sa inlaturati pietrisul de la baza acestora, deoarece acesta retine umiditatea in sol, incetinind procesele de absorbtie de la nivelul radacinii. Deoarece in fotografii se observa ca aveti si gazon, este important sa asigurati o umiditate corespunzatoare. Nu se poate preciza exact un interval de udare, deoarece nevoile de apa ale plantei pot sa difere in functie de varsta arborelui, anotimp, conditiile de mediu, structura solului etc. Asigurati o umiditate corespunzatoare (folosind un volum adecvat de apa, evitand excesul), iar solul sa se usuce aproape complet intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Nu se recomanda udarea prin aspersie (pe coroana). Eliminati partile uscate, iar, preventiv, este recomandat sa aplicati 1-2 tratamente, prin pulverizare foliara, la 7-10 zile cu un fungicid ce contine si cupru, dar si mancozeb precum Curzate Manox (Curzate Manox, 25 g), 25 g/10 l apa. In plus, este foarte important sa le asigurati o fertilizare corespunzatoare, astfel, dupa aproximativ 10-12 zile de la incheierea tratamentelor, se recomanda administrarea unui fertilizant foliar special precum Fir Fluid (Fir Fluid, 350 ml). Se dizolva in doza de 25 ml/10 L de apa si se aplica prin pulverizare. Este indicata repetarea administrarii pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de cateva saptamani.

      # 57095
      0 urează frunze verzi
    • Mihai
      29 mai 2020

      Buna ziua,
      Multumesc mult pentru raspunsul detaliat. Am comandat toate produsele indicate si urmeaza sa incept tratamentul.
      Se poate aplica tratamentul si la tuia ocidentalis care sunt sanatosi? Ar putea afecta?
      Ferrtlizantul BlackJak, cati litri din amestecul preparat trebuie turnat la radacina unui brad?

      Multumesc,
      Mihai Coropcianu

      # 57096
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      29 mai 2020

      Tratamentele se pot aplica preventiv si la ceilati tuia. Blackjak se dizolva in apa folosita in mod normal la udare. Nu se poate preciza exact un volum ce trebuie administrat insa, udati cum procedati si in mod normal, cu un volum corespunzator, iar apa nu trebuie sa balteasca.

      # 57097
      0 urează frunze verzi
Vezi 5 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi