• Acest subiect are 10 răspunsuri, 3 voci și a fost actualizat ultima dată 13 mai 2021 la 09:14 de Dan Rata.
Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Delia S.
      7 mai 2021
      1 urează frunze verzi

      tratament cires japonez ce se usuca

      Buna ziua! Am un cires japonez, plantat in gradina de 2 ani. Anul acesta dupa ce a inflorit, au inceput florile si crengile sa se usuce. Va rog sa imi recomandati un tratament. Va multumesc!

      # 87565

      10 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      7 mai 2021

      Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa ne precizati mai multe detalii: cand au debutat simptomele? ce temperaturi sunt in zona respectiva, au fost oscilatii, respectiv diferente de temperatura? se observa prezenta vreunui daunator? in jurul acestuia este gazon? cand de des il udati si cum se realizeaza udarea?

      # 87597
      0 urează frunze verzi
      • Delia S
        10 mai 2021

        Simptomele au aparut de o saptamana. Sunt din Pantelimon, deci 20 de grade ziua. Nu am observat niciun daunator. Da, are gazon in jur si este udat de sistemul de irigatie, o data pe zi, respectiv seara la ora 21.

        # 87611
        0 urează frunze verzi
        • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
          10 mai 2021

          In primul rand ciresul este o specie sensibila la stagnarea apei, de aceea, avand in vedere informatiile furnizate, cel mai probabil simptomele pe care le prezinta planta sunt favorizate de umiditatea excesiva din sol, care blocheaza procesele de absorbtie la nivelul radacinilor. Astfel, este indicat sa pastrati o portiune fara iarba/gazon in jurul acestuia, iar pentru a spori activitatea microbiana si intensifica procesele de absorbtie la nivelul radacinilor, se recomanda aplicarea periodica, prin udare, a unui ingrasamant precum Activator Organic pentru Sol, 350 ml. Pentru a stimula refacerea frunzisului si a-l ajuta sa depaseasca perioada de stres, este indicat sa aplicati un fertilizant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 100 ml, in doza de 25 ml/10 L apa. Se pot aplica 2-3 tratamente, prin pulverizare foliara, la interval de 10-14 zile.
          De asemenea, este foarte important sa lasati solul sa se usuce intre doua udari, pentru a permite radacinilor sa respire. Pentru mai multe informatii despre ingrijire, va rugam sa consultati articolul urmator: Cires japonez, informatii si sfaturi de ingrijire.

          # 87791
          1 urează frunze verzi
          • Dan Rata
            11 mai 2021

            Buna ziua, am o problema similara de uscare a ciresilor japonezi. Am 2 ciresi de 4-5 ani, au mers f bine in anii trecuti dar au inceput sa se usuce de cca o saptamana. Mi-a fost teama de faptul ca am facut cateva taieri minore cu cca 4 sapt in urma si am folosit un mastic Arbokol Cupru pt altoit si rani (am folosit un alt mastic anii trecuti). De asemenea am taiat acum cateva zile si cativa lastari la baza, la portaltoi (asa cum fac in fiecare an) si am folosit acelasi mastic. Poate sa aiba o legatura cu aceste taieri sau este masticul prost ales? Udarea am facut-o o data pe saptamana, ieri am adaugat si un ingrasamant Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru (1capac/1l apa). Care credeti ca e problema si ce imi recomandati?

            # 87852
            0 urează frunze verzi
            • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
              11 mai 2021

              Buna ziua, pentru a va putea ajuta cu o recomandare adecvata, va rugam sa mai atasati cateva fotografii, cat mai clare, pentru a putea observa simptomele. De asemenea, va rugam sa ne mentionati daca au fost oscilatii de temperatura in zona dumneavoastra.

              # 87880
              0 urează frunze verzi
              • Dan Rata
                11 mai 2021

                Multumesc pentru raspunsul dv. Locuiesc in Ploiesti, deci variatii f mari de temperatura nu au fost, doar cu cateva saptamani in urma cand a fost mai rece. Am atasat mai multe poze, nu stiu cat de clare sunt dar pot trimite mai multe daca este cazul. Mentionez ca nu am facut nici un tratament pomilor, doar ingrasamant pus ieri. Va multumesc.

                # 87926
                0 urează frunze verzi
                • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
                  11 mai 2021

                  Pentru a putea stabili un posibil diagnostic, puteti sectiona cateva dintre ramurile afectate, mentionandu-ne daca acestea prezinta simptome de brunificare sau uscare. De asemenea, puteti atasa si cateva fotografii cu sectiunile respective.

                  # 87993
                  0 urează frunze verzi
    • Dan Rata
      12 mai 2021

      Buna dimineata, am atasat cateva poze, nu stiu cat se concludente. Am observat ca ramurile subtiri sunt uscate, cele putin mai groase par a fi inca verzi. Va rog sa imi comunicati daca sunt necesare poze suplimentare. Multumesc.

      # 88014
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul, Ajutor in gradinaSPECIALIST
        12 mai 2021

        Din ultimele fotografii se pot observa mai multe ramuri afectate, iar daca arborele se usuca pe anumite portiuni, cel mai probabil este vorba de o boala vasculara. De regula, acestea se dezvolta in sol cand intrunesc conditii optime de mediu (umiditate persistenta, sol greu, drenaj deficitar, cel mai probabil determinate de udarea excesiva si pietrisul ce acopera solul) si infecteaza treptat arborii. Totusi, impotriva acestor afectiuni nu se cunoaste un tratament curativ, insa pe viitor, pentru a preveni asemenea situatii, este indicat ca plantarea arborilor ornamentali sa se realizeze pe soluri mai usoare, care sa permita un drenaj bun, iar udarea sa se realizeze moderat, lasand solul sa se usuce usor intre udari si evitand amplasarea pietrisului sau materialelor ce mentin umiditatea si pot impiedica aerarea solului. Totodata, inainte de plantare, puteti avea in vedere efectuarea unui tratament la sol cu un fungicid precum AMN Promot, 500 g. Aceasta este o solutie biologica pe baza de microorganisme benefice, ce inhiba si previne dezvoltarea patogenilor in sol. Acesta se aplica prin udare, in doza de 10 g/10 L apa, respectiv 1 litru de solutie/mp.

        # 88030
        0 urează frunze verzi
        • Dan Rata
          13 mai 2021

          Va multumesc pentru raspunsul detaliat. Speram sa gasesc o solutie salvatoare pentru acesti ciresi, din pacate inteleg rationamentul dv. Sub pietrisul care se vede in poze am si o folie.
          Probabil ca o sa mai incerc sa aplic in saptamanile urmatoare un ingrasamat foliar (un Cropmax sau Terra Sorb), poate am totusi noroc… Multumesc pentru sfaturi.

          # 88105
          0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

cires-japonez-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Cires japonez

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi