• Acest subiect are 5 răspunsuri, 2 voci și a fost actualizat ultima dată 7 mai 2017 la 22:00 de Tom Botanistul.
Vezi 4 fire de răspunsuri
    • Maria Dragos
      15 mai 2015
      1 urează frunze verzi

      Trandafirilor mei urcatori li se ingalbenesc frunzele, nu este nici rugina

      Trandafirilor mei urcatori li se ingalbenesc frunzele. Nu este nici rugina, nici patarea neagra nici fainare. Nu au nici afide. Care ar putea fi cauza si ce tratament trebuie aplicat ? Va multumesc

      # 72617

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      16 mai 2015

      Din pacate anul acesta destul de ploios si cu temperaturi ridicate a favorizat aparitia si dezvoltarea multor boli si daunatori. De aceea, puteti utiliza fungicide cum ar fi Score (Score 250 EC, 2 ml ) sau Systhane (Systhane Plus 24 E, 20 ml). Eventual, puteti repeta tratamentul dupa 7 zile.

      # 72618
      0 urează frunze verzi
    • dinu luminita
      21 august 2015

      Ma confrunt cu o problema in cazul trandafirilor: mana, fainare, rugina, patare neagra. Va rog sa ma sfatuiti daca pot combina: SYSTHANE PLUS 24E(PT FAINARE, PATARE NEAGRA SI RUGINA dupa cum am citit in sfaturile dvs de pe aceasta pagina), + RIDOMIL GOLD MZ 68WG(MANA), iar cand apar si pureci, daca pot amesteca fungicidele de mai sus cu DECIS. Solutiile in cati litri de apa le pot amesteca si la cat timp pot repeta stropirea. Multumesc mult. Cu deosebita consideratie,

      # 72619
      0 urează frunze verzi
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      22 august 2015

      In principiu nu este indicat sa se combine doua fungicide intrucat s-ar putea crea fitotoxicitate. Puteti aplica pentru inceput Systhane, iar dupa o perioada de 7 zile, se poate repeta cu Ridomil. Fiecare fungicid in parte poate fi aplicat impreuna cu insecticidul Decis. De exemplu, prima oara se va aplica o solutie formata din 5 ml Systhane+ 3 ml Decis diluati in 10 l de apa. A doua aplicare va fi formata din 25 g Ridomil+ 3 ml Decis in 10 l de apa.

      # 72620
      0 urează frunze verzi
    • Simona Stanciu
      3 mai 2017

      Buna ziua,

      Am vorbit telefonic cu un reprezentant al dvs. si mi-a recomandat sa va contactez pe aceasta adresa de mail si sa trimit cateva poze.

      Situatia se prezinta in felul urmator:

      – am un trandafiri catarator: Veilchenblau – care este predispus la fainare de cand l-am achizitionat acum 3 ani.

      – mentionez ca acum 2 ani, in 2015, l-am tratat aplicand solutie Topas, care a fost eficienta – doar ca din cauza fainarii sau a solutiei, trandafirul a fost afectat si nu a mai inflorit in acel an.

      – anul trecut, in 2016, trandafirul a fost sanatos, nu am mai avut probleme, si a inflorit frumos ( imagine atasata)

      – din pacate, anul acesta, este din nou bolnav si a infectat si trandafirii din proximitate, respectiv un catarator scurt – Falstaff si trandafirul Scepter’d Isle – ambii englezesti.
      Am citit pe acest site: http://www.growingagreenerworld.com/controlling-or-eliminating-powdery-mildew/
      despre un tratament care consta in bicarbonat de potasiu ( nu de sodiu) ca fiind extraordinar de eficient si de asemenea, o aprobat in cultura organica. Am achizitionat bicarbonat de potasiu si am aplicat, insa ulterior frunzele au fost afectate, in sensul ca au fost arse. Ce vedeti in imagini, nu este rugina, ci efectul aplicarii solutiei de bicarbonat de potasiu. Probabil, a fost aplicata o concentratie prea mare, in lipsa indicatiilor precise in acest sens. Mentionez ca au fost aplicate aprox. 2-3 lingurite la un litru de apa. In plus, nici fainarea nu pare sa fi disparut.

      – am evitat sa tai partile afectate ale plantei, pt ca ar insemna sa tai tot, in plus cataratorii de regula nu se taie.

      In lumina informatiilor de mai sus, va rog sa-mi recomandati un tratament eficient care sa elimine fainarea si sa revigoreze planta.

      Multumesc. Astept cu interes,
      Simona S.

      # 72621
      0 urează frunze verzi
      • Tom Botanistul
        7 mai 2017

        La fel cum era precizat in articolul indicat de dumneavoastra, pentru o stare fitosanitara perfecta este recomandata o buna aerisire a tufelor. Puteti lua in considerare acest factor, pentru a evita aparitia acestor boli.
        Chiar daca nu se preteaza la taieri, se pot inlatura ramurile lacome, care nu permit o aerisire corespunzatoare ori patrunderea razelor solare.
        De asemenea, avand in vedere ca soiul este predispus la aparitia fainarii, este recomandat ca tratamentele sa se efectueze preventiv. Intotdeauna tratamentele preventive sunt mult mai eficiente decat cele de combatere (atunci cand boala s-a dezvoltat deja).
        De asemenea, ciuperca rezista rezista pe timp de iarna pe lastarii trandafirilor.
        De aceea, primavara, la plecare in vegetatie, se aplica un fungicid pe baza de sulf, ca Thiovit (Thiovit Jet 80 WG, 1 kg) pentru combaterea formelor care au rezistat pe timp de iarna. Apoi, in timpul vegetatiei, tot pentru prevenire se poate aplica Bravo (Bravo 500 SC, 20 ml)
        Acum, cel mai indicat este ca lastarii afectati extrem sa fie indepartati. Apoi, pentru combaterea ciupercii se efectueaza tratamente cu Topas (Topas 100 EC, 3 ml), fiind unul dintre cele mai eficiente fungicide in aceste cazuri.

        # 72626
        0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

trandafiri-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Trandafiri

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi