Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Cojocaru Alexandrina
      26 iunie 2019
      2 urează frunze verzi

      tomate cu pete pe fructe

      Buna seara.au aparut aceste pete,acum trei zile le am administrat calciu,melody si acupral.Cu ce as putea sa le salvez? Multumesc

      # 71622

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 iunie 2019

      Daca planta nu prezinta alte simptome, ci doar acele pete, va confruntati cu o carenta de calciu, un simptom caracteristic la tomate fiind putregaiul brun-cenusiu sau brun-negricios al partii dinspre floare, termenul fiind denumit in engleza si ‘’blossom end root’’.
      Daca ati aplicat calciu doar acum cateva zile, nu ajuta, administrarea trebuie inceputa inca din perioada infloritului. Este bine ca ati aplicat totusi fungicide, deoarece exista posibilitatea ca pe portiunile respective sa se instaleze anumiti agenti patogeni.
      Carenta de calciu este favorizata de mai multi factori, in primul rand de toti factorii care perturba absorbtia apei si prin urmare a calciului: vremea umeda si rece (determina reducerea intensitatii transpiratiei), deficitul de umiditate din sol, concentratiile ridicate de saruri in sol, tasarea solului, care atat mecanic, cat si prin deficitul de oxigen inhiba cresterea radacinilor (calciul este absorbit doar prin celulele tinere, nesuberizate, din varful radacinii), umiditatea ridicata.
      Alti factori: fertilizarea neechilibrata (mai ales azotul in exces), dezvoltarea prea abundenta a foliajului in raport cu fructele (frunzele consuma o cantitatea insemnata de calciu, pe care nu il mai redistribuie spre fructe), alternarea perioadelor de seceta cu irigarea excesiva.
      Pentru tomatele deja afectate, nu aveti cum sa mai interveniti.
      Pe viitor, se recomanda aplicarea periodica, conform recomandarilor de pe eticheta, a ingrasamintelor cu un continut ridicat de calciu precum: Ingrasamant Calciu Wuxal Calciumdunger, 1 litru, Flowal CaB, 1 litru. Mai multe informatii sunt prezentate in articolul urmator: Tomate, informatii despre tehnologia de cultura.

      # 71624
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi