Ela Botanista, Ajutor in Gradina
acum 5 luni, 1 săptămână
Daca planta nu prezinta alte simptome, ci doar acele pete, va confruntati cu o carenta de calciu, un simptom caracteristic la tomate fiind putregaiul brun-cenusiu sau brun-negricios al partii dinspre floare, termenul fiind denumit in engleza si ‘’blossom end root’’.
Daca ati aplicat calciu doar acum cateva zile, nu ajuta, administrarea trebuie inceputa inca din perioada infloritului. Este bine ca ati aplicat totusi fungicide, deoarece exista posibilitatea ca pe portiunile respective sa se instaleze anumiti agenti patogeni.
Carenta de calciu este favorizata de mai multi factori, in primul rand de toti factorii care perturba absorbtia apei si prin urmare a calciului: vremea umeda si rece (determina reducerea intensitatii transpiratiei), deficitul de umiditate din sol, concentratiile ridicate de saruri in sol, tasarea solului, care atat mecanic, cat si prin deficitul de oxigen inhiba cresterea radacinilor (calciul este absorbit doar prin celulele tinere, nesuberizate, din varful radacinii), umiditatea ridicata.
Alti factori: fertilizarea neechilibrata (mai ales azotul in exces), dezvoltarea prea abundenta a foliajului in raport cu fructele (frunzele consuma o cantitatea insemnata de calciu, pe care nu il mai redistribuie spre fructe), alternarea perioadelor de seceta cu irigarea excesiva.
Pentru tomatele deja afectate, nu aveti cum sa mai interveniti.
Pe viitor, se poate aplica foliar, incepand inca de la inflorit, calciu, un produs fiind Microcat Ca (https://www.botanistii.ro/atlantica-microcat-ca-1-litru.html) se dilueaza 30 ml/10 l apa. Se pot efectua tratamente pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de 10-14 zile. Daca sunt conditii ce pot favoriza carenta de calciu, mai exact, canicula, seceta sau observati simptome, se poate aplica la interval de 7 zile.