tomate cu pete pe fructe

Acest subiect conține 1 răspuns are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina 26 iunie 2019 la 11:49 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 1 Răspunsuri
 • #23023 Răspuns
  Cojocaru Alexandrina

  Buna seara.au aparut aceste pete,acum trei zile le am administrat calciu,melody si acupral.Cu ce as putea sa le salvez? Multumesc

  Attachments:
 • #23112 Răspuns
  Tom Botanistul, Ajutor in Gradina

  Daca planta nu prezinta alte simptome, ci doar acele pete, va confruntati cu o carenta de calciu, un simptom caracteristic la tomate fiind putregaiul brun-cenusiu sau brun-negricios al partii dinspre floare, termenul fiind denumit in engleza si ‘’blossom end root’’.
  Daca ati aplicat calciu doar acum cateva zile, nu ajuta, administrarea trebuie inceputa inca din perioada infloritului. Este bine ca ati aplicat totusi fungicide, deoarece exista posibilitatea ca pe portiunile respective sa se instaleze anumiti agenti patogeni.
  Carenta de calciu este favorizata de mai multi factori, in primul rand de toti factorii care perturba absorbtia apei si prin urmare a calciului: vremea umeda si rece (determina reducerea intensitatii transpiratiei), deficitul de umiditate din sol, concentratiile ridicate de saruri in sol, tasarea solului, care atat mecanic, cat si prin deficitul de oxigen inhiba cresterea radacinilor (calciul este absorbit doar prin celulele tinere, nesuberizate, din varful radacinii), umiditatea ridicata.
  Alti factori: fertilizarea neechilibrata (mai ales azotul in exces), dezvoltarea prea abundenta a foliajului in raport cu fructele (frunzele consuma o cantitatea insemnata de calciu, pe care nu il mai redistribuie spre fructe), alternarea perioadelor de seceta cu irigarea excesiva.
  Pentru tomatele deja afectate, nu aveti cum sa mai interveniti.
  Pe viitor, se poate aplica foliar, incepand inca de la inflorit, calciu, un produs fiind Microcat Ca (https://www.botanistii.ro/atlantica-microcat-ca-1-litru.html) se dilueaza 30 ml/10 l apa. Se pot efectua tratamente pe parcursul perioadei de vegetatie, la interval de 10-14 zile. Daca sunt conditii ce pot favoriza carenta de calciu, mai exact, canicula, seceta sau observati simptome, se poate aplica la interval de 7 zile.


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:



Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.



Adaugă fișier



<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">