Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Nicoleta
      6 iunie 2017
      0 urează frunze verzi

      Tomate ce se ofilesc

      Buna ziua. Voi expune foarte succint problemele:
      -plantate la 1 mai, rosiile au avut 10 zile un aspect palit (l-am pus pe seama vremii mai racoroase) si au inceput sa faca pete arse pe frunze
      -le-am tratat cu Topsin: 1 plic la 10 l apa, 0,5 l fiecare planta – la 7 zile, de doua ori, apoi Bravo si un insecticid;
      -atacul a mai incetinit, dar plantele nu au crescut nici un cm intr-o luna; au varfurile usor ingalbenite;
      -pe cele mai afectate le-am inlocuit, dar noile plante, dupa ce s-au comportat bine 5-6 zile, se palesc si se topesc pur si simplu
      -banuiesc ca e ceva in sol, n-ar fi mare lucru, e o cultura pentru uz propriu, dar as vrea sa stiu macar cum sa protejez viitoare culturi
      Multumesc pentru ajutor.

      # 71419

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      6 iunie 2017

      Plantele au suferit la transplantare din cauza temperaturilor scazute, a transferului in gradina, posibil sistemului radicular slab dezvoltat sau deteriorat. Rasadurile mari sufera mai mult la transplantare fata de cele mai mici deoarece au suprafata foliara mare, pierderi de apa mari si absorbtia defectuoasa pana cand plantele isi dezvolta radacinile in noul sol. In acest caz plantele devin sensibile, se ingalbenesc, stagneaza si devin predispuse atacului de boli. In aceasta perioada apa este un element foarte important iar aceasta trebuie administrata des, astfel incat sa fie disponibila plantei (totusi, nu in exces).
      In acest moment ar fi recomandat sa administrati plantelor niste ingrasaminte care sa le ajute la o mai buna prindere si crestere. Se poate aplica radicular Megasol (Megasol 15-30-15, 1 kg). Se dizolva 20 grame ingrasamant in 10 litri de apa si se aplica la fiecare planta cate 100 ml solutie, dupa ce s-a irigat. Aceste fertilizari radiculare cu cantitatea mentionata se pot administra saptamanal. Foliar se poate aplica Amalgerol (Amalgerol, 100 ml) in doza de 30-50 ml la 10 litri apa.
      Preventiv, se poate aplica un tratament cu un fungicid precum Melody Compact (Melody Compact 49 WG, 20 g) in doza de 20 grame la 10 litri apa. Frunzele bazale foarte afectate se pot indeparta inainte de aplicarea tratamentelor.
      Se poate efectua si o prasila pentru a asigura patrunderea oxigenului la nivelul radacinilor.

      # 71424
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tomate-cultivare-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tomate, Rosii

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi