Vezi 4 fire de răspunsuri
  • Mircea-Adrian
   12 august 2023
   6 urează frunze verzi

   Tei, sfaturi legate de toaletare, taieri

   Buna ziua, Acum 2 ani am plantat un pui de tei in fata blocului, puiet achizitionat de la o firma din domeniul hoticulturii, am respectat cerintele de ingrijire, acesta creste si se dezvolta bine, pare ca totul e ok, desi varful i-a fost afectat putin la plantare. Citind despre intretinerea teilor , nu inteleg cum se executa exact operatiunea, citez ,,la taierea de crengi groase, aplică o tăietură sub creangă și apoi continuați tăietură în partea de sus, in acest fel nu se va scurge seva,, Daca ma puteti ajuta aici cu o reformulare mai pe inteles a acestei operatiuni.
   Apoi, in cazul teilor de varsta mica, incepand cam de la ce varsta/inaltime/grosime se recomanda sau este posibila taierea primelor crengi de la baza teiului ,pentru a sustine cresterea teiului in inaltime si formarea unei coroane frumoase ?
   Multumesc frumos. O zi frumoasa !

   # 181170

   7 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   14 august 2023

   Buna ziua. Fraza citata cel mai probabil se refera la modul de taiere a crengilor groase: pentru a evita ruperea/craparea datorita greutatii ramurii, se recomanda ca taierea sa fie inceputa din partea inferioara a acesteia (dinspre directia in care va cadea ramura dupa taiere). Dupa ce este efectuata taietura din partea de jos (cativa cm, in functie de grosimea ramurii), se incepe taietura din partea superioara a ramurii (in acelasi loc, incat cele doua taieri sa se intalneasca la final).
   In ceea ce priveste eliminarea crengilor de la baza coroanei puietilor, aceasta operatiune depinde de aspectul si vigoarea actuala al teilor, de inzestrarea genetica a acestora, de aspectul dorit si de alti factori (nu se poate preciza o recomandare generalizata). Pentru mai multe informatii despre lucrarile de taiere la arbori si arbusti ornamentali, puteti urmari articolele noastre: Lucrari de taiere la arbori si arbusti ornamentali si Tei, informatii si sfaturi de ingrijire.
   In cazul in care doriti sa apelati la o firma care se ocupa de efectuarea acestor operatiuni, puteti avea in vedere serviciile oferite de specialistii din zona in care va aflati: https://www.specialistii.ro/.

   # 181279
   2 urează frunze verzi
   • Mircea-Adrian
    14 august 2023

    Ok, multumesc mult pentru raspuns si recomandari. O zi frumoasa !👌

    # 181336
    1 urează frunze verzi
  • Raican Georgeta
   24 august 2023

   Bună ziua ! Am plantat un pui de tei acum 2 ani,și anul asta I se usucă frunzele! I am pus îngrășământ,dar degeaba! Puteți sa mi spuneți va rog care I cauza ? Mulțumesc!

   # 182542
   0 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    24 august 2023

    Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu sfaturi, va rugam sa atasati mai multe fotografii clare, focalizate pe simptomele de depreciere observate, precum si fotografii cu planta in ansablu. De asemenea, va rugam sa descrieti conditiile de mediu (temperaturi, vant, precipitatii, lumina) si conditiile edafice din zona respectiva, sa mentionati la ce intervale de timp, prin ce metoda si cu ce cantitate de apa efectuati de regula udarea, sursa apei utilizate la udare, tipul ingrasamantului utilizat si frecventa fertilizarii, daca ati efectuat si tratamente fitosanitare, daca ati observat prezenta unor daunatori sau alte simptome, precum si alte informatii care pot fi relevante in acest caz.

    # 182580
    0 urează frunze verzi
  • Ionel
   1 februarie 2024

   Bună ziua numele meu este Ionel am un tei în curte foarte înalt și aș dori să știu dacă pot să i tai vârful de undeva de la jumate
   fără să îl afecteze bineînțeles că am să acopăr zona tăiată cu ceară?

   # 204362
   1 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    1 februarie 2024

    Buna ziua. Avand in vedere dimensiunile actuale ale teiului, este inevitabil ca la o taiere de intensitate mare sa nu fie afectat arborele. Totusi, avand in vedere capacitatea relativ buna de regenerare a acestor specii dupa taierile usoare, puteti avea in vedere efectuarea acestei operatiuni, in functie de preferinte. Dupa interventie, daca considerati ca este necesar, pentru stimularea cicatrizarii rapide a ranilor provocate, puteti avea in vedere utilizarea unor produse special formulate in acest scop, precum Arbosan Rasina Bio, 350 g sau Tree plaster – Cicatrizant, 300 g sau Spray Cicatrizant Spruhfix, 100 ml. Evolutia dezvoltarii arborelui dupa interventie nu se poate preciza.

    # 204365
    0 urează frunze verzi
  • Ionel
   1 februarie 2024

   Mulțumesc foarte mult pentru informațiile date și pentru timpul acordat👍👍👍👍👍😘😘😘👍🌱🌧️☀️🌳

   # 204419
   2 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
trandafiri-sfaturi-ingrijire
Trandafiri
Muscata
Cires
scapa-de-gandaci-de-bucatarie
Gandaci de bucatarie
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
ingrijire-plante-ornamentale-de-exterior
Plante Ornamentale de Exterior
Mar
Kalanchoe
morcov-cultivare-ingrijire
Morcov
Gazon - peluze
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
Cactusi
hortensia-sfaturi-ingrijire
Hortensia
Yucca
Dieffenbachia
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii

Discuție nouă despre

tei-sfaturi-ingrijire
Despre Tei
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 95 discuții despre Tei

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi