Vezi 1 fir de răspunsuri
  • Gabriela Irimia
   10 octombrie 2023
   1 urează frunze verzi

   Tei, Scoarta crapata

   Am plantat un tei in primavara, arata ok, acum scoarta e crapata, umeda pe interior si frunzele arata rau. Nu am aplicat deocamdata nimic. Il pot salva? Multumesc!

   # 188189

   1 Răspuns

   Răspunde
  • Tom BotanistulSPECIALIST
   11 octombrie 2023

   Buna ziua! Simptomele de depreciere pot fi cauzate de o serie de factori abiotici sau biotici: conditii de mediu si de ingrijire nepotrivite, schimbarea brusca de temperatura, udarea cu apa rece, umiditatea crescuta din sol, udarea prin aspersie (daca este cazul), afectiuni fitopatogene (posibil cancer la nivelul tulpinii, insa doar din fotografii, o identificare exacta nu este posibila), iar la nivelul funzelor o patare, etc.

   In cazul tulpinii, puteti avea in vedere curatarea scoartei, pana la tesut sanatos, folosind un obiect ascutit, un cutit sau briceag, dezinfectat in prealabil, apoi puteti sa dezinfectati zona cu o solutie pe baza de cupru, precum Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g. Un pliculet de zeama bordeleza se dizolva intr-o cantitate mica de apa (0.5 litri), astfel incat sa formeze o pasta. Cuprul are un efect bactericid, fungicid si ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Dupa ce dezinfectati bine cu solutia albastra, inchideti rana cu un cicatrizant precum Tree plaster – Cicatrizant, 300 g sau Arbosan Rasina Bio, 350 g

   Daca considerati ca este necesar, pentru patarea frunzelor, puteti avea in vedere aplicarea unui fungicid cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa, aplicat prin pulverizare foliara. Este indicat sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Este recomadata eliminarea si strangerea frunzelor afectate de pe sol, urmata de arderea acestora, pentru a preveni infestarea altor plante.

   Dupa caderea frunzelor, este indicata inceperea tratamentelor din repausul vegetativ specifice plantelor lemnoase (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru), cu fungicide cuprice si aplicarea unui ulei horticol are rol in combaterea unor daunatori ce se pot afla in stare de hibernare.
   De asemenea, in aceasta perioada se poate aplica un ingrasamant ca Ingrasamant 0-0-40 Azet HerbstKali, 2 kg, acesta are un continut ridicat de potasiu, ideal pentru fertilizarile de toamna, crescand rezistenta teiului la inghet.

   # 188227
   0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tei-sfaturi-ingrijire
Decorative de exterior
Tei

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi