Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Simona
   12 iunie 2024
   5 urează frunze verzi

   Tei, Licheni și frunze rare, uscate pe margini

   Bună ziua, mă confrunt anul acesta cu o problemă legată de tei pe care il am in curte: frunzele sunt de dimensiuni foarte mici, patate, și rare, pe unele crengi nu s-au format deloc frunze și întregul copac pare că suferă. De asemenea, anul acesta s-a umplut de licheni. Teiul se află lângă un gard viu format din tuia care de câțiva ani se degradează.

   # 232580

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   12 iunie 2024

   Buna ziua. Simptomele neobisnuite de pe frunze pot fi corelate cu un cumul de factori biotici si abiotici, printre care se aminteste starea de vegetatie slaba a arborelui (semnalata si de prezenta lichenilor), calitatea inferioara a solului si carente nutritive, posibil umiditatea ridicata si constanta a solului in anumite perioade, posibil caldura excesiva si seceta in anumite perioade (afectiune cunoscuta sub denumirea de Linden Leaf Scorch), instalarea si propagarea unor agenti patogeni – posibil patari (Mycosphaerella microsora) sau antracnoza (Apiognomonia errabunda) sau altele. Pentru o determinare exacta este necesara efectuarea unor analize de laborator, la un Institut de Protectia Plantelor din zona in care va aflati.
   In primul rand, se recomanda eliminarea regulata a frunzelor depreciate (pe cat posibil), respectiv adunarea si distrugerea regulata a frunzelor cazute la sol si pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat in jurul teiului. Ulterior, avand in vedere simptomele de pe frunze, puteti avea in vedere efectuarea a 1-2 tratamente cu un fungicid cu spectru mai larg de combatere, precum Amistar, 10 ml, in doza de 10 ml/10 L apa. Pentru a spori eficacitatea fungicidului, este recomandat sa adaugati in solutia de stropit un adjuvant precum Break Thru S 240, 2 ml, in doza de 2 ml/10 L solutie preparata. Intrucat arborele este inalt, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a solutiei, este recomandata utilizarea unui pulverizator precum Pulverizator manual SOLO 475, la care sa se ataseze o tija precum SOLO Tija carbon 120-230 cm – 4900445 sau SOLO Tija carbon 120 cm – 4900449. Informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii.
   In ceea ce priveste prezenta lichenilor, acestia se instaleaza de regula pe arborii batrani, aflati in declin sau care prezinta anumite conditii de stres. Este important de mentionat ca, desi prezenta lor este asociata adesea cu cauzele bolilor la arbori, studiile au demonstrat ca nu ii afecteaza in mod direct, dar pot fi gazda pentru ciuperci patogene si insecte. Astfel, portiunile de planta pe care s-au instalat lichenii se pot curata prin razuire (pe unde este posibil). Ulterior, zonele curatate se trateaza cu un fungicid cupric, de exemplu, Bouillie Bordelaise WDG, Zeama Bordeleza, 50 g sau Funguran OH 50 WP, 300 g sau Coppermax, 30 g, si se panseaza cu o solutie speciala pentru cicatrizare Tree plaster – Cicatrizant, 300 g sau Spray Cicatrizant Spruhfix, 100 ml.
   In lunile calduroase, este indicat ca tratamentele sa se efectueze dimineata devreme, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde foarte bine la tratamentele aplicate. Dupa ce mor, acesti daunatori pot ramane pe tulpina si pe frunze.
   In plus, pentru stimularea cresterii viguroase si sanatoase a teiului, puteti avea in vedere administrarea regulata a unui ingrasamant radicular precum AMN Nordalge, 500 ml sau Ingrasamant arbori si arbusti Manna, 1 litru, prin udare la radacina, cu respectarea instructiunilor din descrierea produsului ales.
   Avand in vedere starea actuala a unor frunze din fotografii si cele mentionate, nu se poate preciza cu exactitate evolutia teiului pe viitor. Este indicata monitorizarea evolutiei plantei. In cazul in care identificati si alte simptome, va rugam sa reveniti cu fotografii noi (atat cu planta in ansamblu, cat si cu simptomele de depreciere observate) si informatii suplimentare. Mai multe sfaturi despre ingrijirea teiului se regasesc in articolul nostru: Tei, informatii si sfaturi de ingrijire.

   # 232699
   0 urează frunze verzi
  • Simona
   13 iunie 2024

   Va multumesc frumos pentru raspuns! O sa urmez intreaga schema de tratament pe care mi-ati recomandat-o, imi doresc foarte mult sa il salvez, este un copac de suflet pentru mine deoarece l-am plantat acum 21 de ani, la nașterea fiului meu. Am uitat să menționez că teiul se află la o altitudine de 1430m, in Munții Apuseni. Nu stiu daca conditiile climatice sunt relevante pentru acest caz.

   # 232770
   2 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    13 iunie 2024

    In general, starea de vegetatie este mai slaba, iar longevitatea este redusa in cazul arborilor plantati in afara arealului natural. Evolutia teiului pe viitor nu poate fi precizata, insa cel mai probabil durata de viata a acestuia poate fi prelungita prin intermediul operatiunilor recomandate mai sus.

    # 232821
    0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
prunus-laurocerasus-sfaturi-ingrijire
Laurocires
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Monstera
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
Codiaeum
buxus-sfaturi-ingrijire
Buxus
Albizia-sfaturi-ingrijire
Albizia
porumb-cultivare-ingrijire
Porumb
Stephanotis-floribunda-sfaturi-ingrijire
Stephanotis floribunda
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
iedera-sfaturi-ingrijire
Iedera
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
Palmieri
Visin
Pachira
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
nectarin-cultivare-ingrijire
Nectarin
busuioc-cultivare-ingrijire
Busuioc
Ficus
Bambus norocos

Discuție nouă despre

tei-sfaturi-ingrijire
Despre Tei
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 94 discuții despre Tei

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi