Buna ziua. Pentru combaterea omizilor (este posibil sa fie vorba de atacul omizilor cu dungi galbene si negre – Phalera bucephala), puteti avea in vedere efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile intre ele, cu un insecticid biologic precum , in doza de 10 g/10 L apa. Pulverizati solutia cat mai fin, astfel incat sa se realizeze o distribuire cat mai uniforma a acesteia pe planta. Este important sa preparati un volum de solutie corespunzator unui singur tratament (respectand dozajul mentionat), deoarece amestecul deja preparat nu are o valabilitate mai mare de 24 ore. In cazul in care teiul este inalt, pentru asigurarea unei distribuiri cat mai uniforme a solutiei, puteti avea in vedere utilizarea unui pulverizator precum , la care sa se ataseze o tija precum sau .
In plus, in sezonul urmator de vegetatie se recomanda monitorizarea teiului si al celorlalte plante cu frunze cazatoare aflate in apropiere, deoarece acest daunator este polifag (poate ataca si alte specii, precum coacazul, trandafirii, sau alti arbori si arbusti ornamentali). In cazul in care identificati prezenta insectelor in stadiul de adult (fluturele cu semiluna), se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente foliare cu un insecticid ccu spectru mai larg de combatere (ex. , cu respectarea recomandarilor din descrierea produsului).
Daca doriti, in aceasta perioada puteti administra un ingrasamant cu continut ridicat de potasiu, precum (prin imprastiere in jurul plantelor, in doza de 20 – 30 g/mp, urmat de incorporare si udare). Acesta are efect de sporire a rezistentei la inghet si de imbunatatire a echilibrului hidric al arborilor. Mai multe informatii legate de acest subiect se regasesc in articolele noastre: Tei, informatii si sfaturi de ingrijire si Plan Fertilizare Arbori si Arbusti Ornamentali.