Taierile de formare a coroanei la nuc

Acest subiect conține 5 răspunsuri are 2 voci și a fost actualizat ultima dată de  Tom Botanistul 27 iunie 2017 la 11:07 am.

 • Autor
  Mesaje
 • 5 Răspunsuri
 • #12897 Răspuns
  Tudor

  Buna ziua! As dori sa stiu in ce perioada a anului se executa tunsul de formare al coronei la nuc si mai exact cu se procedeaza. Mentionez ca am o plantatie care se afla in al doilea an.

 • #13794 Răspuns
  Tom Botanistul

  Taierile la nuc se fac in verde (vara). Nu se recomanda aplicarea taierilor in perioada de repaus vegetativ, deoarece pomul se vindeca foarte greu. In prima primavara de la plantare, pomul se scurteaza la inaltimea de 70 cm. Pe timpul verii, varful lastarilor se ciupeste (se taie o mica parte din varf). Nu se aplica alte taieri in primul an. In primavara anului al doilea, toti lastarii se elimina. Se va lasa doar lastarul de prelungire al axului principal. De pe tulpina principala vor porni alti lastari. In timpul verii, varful acestor lastari se ciupeste (se taie o mica parte din varf). In anul al treilea, primavara, pomul are o inaltime de 180-200 cm. Acesta se scurteaza la inaltimea de 150 cm. Vara, toti lastarii pana la inaltimea de 100 cm se inlatura. Pe portiune superioara (100-150 cm) se lasa 3-4 lastari amplasati uniform pe axul principal. Astfel s-a format coroana pomului.

  Dupa ce pomul va intra pe rod, se vor aplica taierile de intretinere. Se elimina ramurile concurente, lastarii lacomi, ramurile crescute pe partea superioara a ramurilor si crengile care se suprapun si impiedica patrunderea luminii. Ramurile imbatranite se reduc pentru a stimula aparitia unor noi ramuri de rod. In cazul pomilor batrani, aflati la sfarsitul perioadei de rodire, taierile trebuie sa fie severe. Se scurteaza ramurile de 5-6 ani, prin care dimensiunile coroanei se reduc cu 30 %.

 • #13947 Răspuns
  Tudor

  Asa cum va spuneam anterior, plantatia se afla in al doilea an, insa nu am efectuat taieri intrucat anul trecut au avut o evolutie slaba. As dori sa stiu daca anul acesta as putea sa mai inetrvin cu taieri sau doar din anul urmator.

 • #13958 Răspuns
  Tom Botanistul

  Da, daca pomii s-au dezvoltat si au nevoie de taieri, atunci se pot efectua.

 • #14010 Răspuns
  Tudor

  Ok, multumesc !

  • #14119 Răspuns
   Tom Botanistul

   Cu cea mai mare placere! Pentru alte informatii va stam la dispozitie!


N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin email când apare un răspuns nou.

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Sunt de acord cu Politica de Confidențialitate.
Adaugă răspunsul tău:
Informația ta:Mărimea maximă a documentului este 5000 KB.Adaugă fișier<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">