Vezi 4 fire de răspunsuri
    • emil alexandru
      8 martie 2021
      31 urează frunze verzi

      Taiere varf leylandii. Formare gard viu

      Buna ziua. As avea nevoie de un sfat, daca se poate. In noiembrie 2018 am plantat leylandii pentru gard viu in 2020 au ajuns aproapte de 1,6m. Sunt plantati cam la 30-40cm distanta. Un gradinar ne-a sfatuit sa incepem sa ii taiem pentru a se indesi – nu au fost taiati pana acum. Ne-a spus sa taiem de varful ramurilor pe toate directiile, dar si varful (i-am scurtat la 1-1,3m). Pentru varf parerile sunt impartite si eu citisem ca nu se taie pana nu ajunge la inaltimea dorita. cu toate astea ne-a asigurat ca nu e nici o problema, ca a mai facut astfel de taieri si gardul viu s-a indesit, rezultand cel putin doua varfuri (cresteri) pe fiecare planta. Am procedat la taiere in septembrie 2020, dar pana acum nu am vazut sa isi revina (sa rasara cele doua varfuri/lideri). Acum ne gandim ca am facut o prostie si ca trebuia sa cerem mai multe pareri inainte de a taia. Daca cineva a mai trecut prin acesta experienta, v-as ruga sa lasati un mesaj. De asemenea daca aveti niste sfaturi pentru a stimula cresterea unro noi varfuri sau alte ideei de remediere, va multumesc anticipat. Las mai jos cateva poze din octombrie 2020.

      # 83429

      11 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      8 martie 2021

      Buna ziua. Deoarece le-a fost taiat varful, acesta nu se va mai regenera. Pentru o dezvoltare corespunzatoare a chiparosului, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii puteti regasi in articolul nostru (Chamaecyparis, informatii si sfaturi de ingrijire). Pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant special pentru conifere, precum Fir Fluid, 350 ml, aplicat prin pulverizare in doza 25 ml/ 10 l apa, care contribuie la prevenirea aparitiei unor carente, precum si a brunificarii acelor frunzisului.
      Totodata, in fotografii se observa si prezenta pietrisului. Este indicat sa indepartati acele pietre deoarece acestea pastreaza umiditatea ridicata la nivelul radacinii, iar coniferele sunt sensibile la staganarea apei in zona radiculara.

      # 83447
      3 urează frunze verzi
      • Emil Alexandru
        9 martie 2021

        Mulțumesc pentru răspunsul rapid.
        De crescut vor mai creste?
        Se vor mai inalta?

        Vor plecat doua varfuri pe veeticala?

        # 83451
        1 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          9 martie 2021

          In cazul chiparosilor, sectionarea tulpinii principale de crestere va determina preponderent cresterile laterale.

          # 83472
          1 urează frunze verzi
      • Andrei Petras
        27 ianuarie 2023

        Buna ziua!
        Poate putin tardiv, dar mai bine mai tarziu… Am comis aceeasi eroare de taiere insa, dupa primul an si-au revenit, e drept ca sunt mai scunzi decat cei carora nu le-am retezat varfurile, dar cresc frumos toate exemplarele. Confirm ca taierea varfurilor cu toate ca a incetinit cresterea in inaltime, a stimulat cresterile laterale. In final si in concluzie: daca taiem varfuriel, gardul se va indesi mai repede si va atinge inaltimea tinta mai tarziu. iar daca nu taiem varfurile, va atinge inaltimea tinta mai repede si se va indesa mai tarziu.

        # 152246
        7 urează frunze verzi
    • Emil Alexandru
      9 martie 2021

      Din cate am inteles, aceste conifere au însuşirea de a forma ramificaţii.
      Uneia dintre aceste ramificaţii, de preferinţă cea mai de sus plasată, i se imprimă o poziţie verticală prin palisarea de un tutore.
      In scurt timp de la palisare, dispariţia vechiului vârf nu va mai putea fi observată.
      Aceasta ar putea fi o metoda de remediere.
      De asemenea ma gandesc sa ii tai mai des in laterale pentru a ii forta in sus.

      # 83475
      5 urează frunze verzi
      • Alexandra Paula
        4 mai 2022

        Buna ziua! Dupa ce a-ti tăiat vârful au mai crescut in inaltime? Si eu am plantat 100 de bucati dar in iarna cateva vârfuri s au rupt! Si as vrea sa stiu daca o sa mai crească in înălțime, s au trebuie sa i schimb!

        # 125013
        3 urează frunze verzi
    • Cosmin mica
      13 martie 2024

      Bună ziua, întrebarea mea este din laterale ați tăiat după primul an sau cum se procedează ca aud fel și fel de variante și numai știu cum să fac pentru îndesire!!

      # 212921
      5 urează frunze verzi
    • Cristian
      9 aprilie 2024

      Eu am Leylandii de 8 ani de zile. In cel putin 4 dintre cei 8 ani, i-am tuns inclusiv prin scurtarea varfurilor. De fiecare data a aparut un varf nou. Acum unii dintre ei au, deja, cca 5 metri inaltime.

      # 219106
      0 urează frunze verzi
Vezi 4 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

conifere-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Arbori si arbusti coniferi

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi