Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Daniela Gheorghiu
   26 martie 2021

   Substrat hoya cu puncte albe

   Crește în pământ de hoya și anthurium, cu perlit și scoarța de orhidee, la temp 18-20 grade, pământul este menținut umed, nu ud, și umiditate atmosferică ridicată. Îngrășământ OSMOCOTE, tratamente insecticid + fungicid in octombrie-noiembrie când am băgat o în casă. Aceste puncte albe înconjurate de un puf alb au apărut peste iarnă. Planta nu pare să sufere dar “ghiveciul” e plin de “albinoși’ și se simte un miros de ciuperci. Știu că rădăcinile hoyelor sunt sensibile și nu am avut curaj să intervin fara sfatul unei persoane avizate.
   P.S. nu poate hoyele pe care le am au așa ceva, doar câteva și nu toate au același regim de udare și umiditate atmosferică.
   Mulțumesc.

   #84280

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   26 martie 2021

   Buna ziua. Din imaginile atasate, in substratul plantei se observa dezvoltarea unui mucegai, favorizat de umiditatea persistenta. In acest caz, se recomanda transplantarea plantei intr-un ghiveci nou (care sa prezinte orificii pentru drenaj) si inlocuirea substratului cu unul proaspat Substrat pentru plante de camera, 10 litri. Mai multe informatii despre transplantarea plantelor decorative regasiti in articolul nostru (Transplantarea plantelor decorative de interior). Imediat dupa transplantare, se recomanda administrarea unui ingrasamant natural care contribuie la imbunatatirea calitatii substratului, marind rezistenta plantei la factorii de stres, precum AMN BonaVita, 500 ml. Se poate administra prin udare, in doza de 3 ml/1 L apa. Se pot efectua 2 tratamente la un interval de 1-3 saptamani. Pe parcursul perioadei de vegetatie, puteti avea in vedere administrarea unui ingrasamant special destinat plantelor de interior, care sa stimuleze cresterea vegetativa, precum Ingrasamant Organic Plante Interior Zimmerpflanzen, 350 ml.
   Pentru o dezvoltare corespunzatoare a plantei, este indicat sa respectati cerintele de mediu si ingrijire specifice. Mai multe informatii puteti regasi in articolul nostru (Sfaturi, ingrijire, cultivare Hoya).

  • BEURAN SANDA
   1 iulie 2021

   Buna ziua,
   pe frunzele plantei Hoya a aparut o substanta lipicioasa si paduchele lanos. Am mai avut paduche lanos, dar substanta care a aparut pe frunze nu am mai observat-o pana acum. Va trimit poze si va rog sa ma sfatuiti ce tratament trebuie sa ii fac.
   Multumesc pentru raspuns,

   Sanda Beuran

   • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
    1 iulie 2021

    Buna ziua, in general, substanta lipcioasa de pe frunze reprezinta dejectiile dulci, lasate de anumiti daunatori (de exemplu, afide), ce contin si zaharuri in compozitie. Astfel, daca nu ati sesizat prezenta paduchelui lanos si pe aceasta, pentru combaterea afidelor, precum si a unui spectru larg de daunatori, se recomanda efectuarea a 1-2 tratamente, la interval de 7-10 zile, cu un insecticid biologic, precum Antario, 100 g. Se dizolva 10 g/10 L apa si se aplica prin pulverizare foliara.
    In plus, pe viitor, pentru monitorizarea si controlul insectelor zburatoare (musculite, paduchi de plante), este indicata si utiizarea unei capcane adezive precum: Capcana Adeziva Interior Gelbsticker, set de 10. Insectele sunt atrase de culoarea capcanei si raman lipite pe adezivul special. Astfel, veti putea depista un atac inca din faza incipienta si se pot intreprinde mai devreme masurile specifice.

Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Substrat hoya cu puncte albe Comunitatea Botanistii
Decorative de interior
Hoya

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Corina S.
  19 septembrie 2021
  De ce au aparut la hoya aceste pete pe frunze? Comunitatea BotanistiiDe ce au aparut la hoya aceste pete pe frunze? Comunitatea BotanistiiDe ce au aparut la hoya aceste pete pe frunze? Comunitatea Botanistii
  Buna seara! Am de cateva luni aceasta hoya, careia ii mergea foarte bine. A stat mereu spre un geam S-V. De o saptamana a inceput sa aiba aceste pete pe frunze. Nu am schimbat nimic in rutina ei.. Multumesc!
  0
  1
  Trimite
  Andra C.
  18 septembrie 2021
  Aveti idee ce ar putea avea aceasta Hoya cu frunze ofilite? Comunitatea Botanistii
  Sunt doar cele doua frunze asa, au culoarea aia si sunt foarte subtiri. N-am vazut daunatori pe ea, apa a primit ieri, nu am schimbat nimic in ingrijirea ei. E o planta batrana, i-au mai cazut si i s-au mai ingalbenit frunze de-a lungul timpului, cum e normal, dar asta pare a fi altceva. Multumesc!
  0
  3
  Trimite
  Ileana Barbu
  26 august 2021
  Ce sunt petele maronii de pe spatele frunzei de Hoya? Comunitatea BotanistiiCe sunt petele maronii de pe spatele frunzei de Hoya? Comunitatea Botanistii
  Bună ziua, Pe spatele frunzelor cărnoase de Hoya am observat mici pete maronii și înțepături și de asemenea pe spatele frunzei de Hoya Andalensis am găsit un grup de oua de mici dimensiuni,albe. In ceea ce privește îngrijirea, plantele sunt poziționate la exterior, într-o zonă cu lumina puternica și soare indirect. Ele sunt udate la 2/3 zile cu apă distilată și pulverizate zilnic cu același tip de apă. Săptămânal le administrez și îngrășământ Seramis,pentru orhidee,alternând cu Atonik. As dori sa aflu care este cauza acelor pete maronii găsite pe spatele frunzelor. Mulțumesc!
  0
  1
  Trimite
  Constantin
  19 martie 2021
  puncte negre pe frunzele de hoya obovata Comunitatea Botanistiipuncte negre pe frunzele de hoya obovata Comunitatea Botanistiipuncte negre pe frunzele de hoya obovata Comunitatea Botanistiipuncte negre pe frunzele de hoya obovata Comunitatea Botanistii
  Salut. Am o hoya obovata si am descoperit ca are niste puncte negre pe frunze. Am atasat poze cu 2 frunze care erau foarte afectate pe care le-am indepartat. Multumesc.
  0
  2
  Trimite
  Elena
  7 mai 2020
  Hoya kerrii – margine maronie Comunitatea BotanistiiHoya kerrii – margine maronie Comunitatea Botanistii
  Buna. Frunza nouza de la hoya kerrii s a inconvoiat si a inceput sa se subtieze si sa se faca putin maro pe margine. O tin pe balcon (inchis, cu folie heliomata) orientat spre sud-vest, are doare de dup amiaza pana la apus, si o ud doar cand se usuca. Momentan nu am fertilizat-o. Cand am primit o avea frunza noua iesita, stand la mine a inceput sa se inconvoaie. De cand o am frunza s a mai marit putin si a inceput sa capete textura ceroasa specifica hoya. Aveti idee de ce se fac margine asa? Multumesc anticipat
  0
  1
  Trimite