Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Cezar Balasoiu
      15 aprilie 2022
      2 urează frunze verzi

      Stejar in curs de transformare in bonsai – frunze depreciate

      Am un stejar de 5 ani căruia i se usucă frunzele. Frunzele de decolorează, au nuanțe violacee, devin casante.
      Ce boală ar putea fi aceasta și cum o pot trata? Mulțumesc!

      # 122993

      3 Răspunsuri

      Răspunde
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
      15 aprilie 2022

      Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o recomandare, va rugam sa atasati cateva fotografii cu stejarul in ansamblu si sa precizati conditiile de mediu in care este amplasat acesta, evolutia acestuia in acesti 5 ani, precum si alte detalii care pot fi relevante in cazul de fata. Va rugam sa ne oferiti cateva detalii despre spiralele negre si argintii din poze, despre udare (intervale de timp si cantitati de apa), respectiv sa mentionati daca ati aplicat ingrasaminte sau tratamente fitosanitare. De asemenea, va rugam sa verificati cu atentie trunchiul si frunzele (pe ambele fete) si sa mentionati daca observati prezenta unor daunatori (inclusiv orificii, gale, sau fire de matase foarte fine).

      # 123001
      0 urează frunze verzi
      • Cezar Balasoiu
        15 aprilie 2022

        Stejarul (Quercus robur) este crescut din ghindă. Este pregătit pentru a fi transformat în bonsai. Acum este în stadiul de formare și câteva ramuri sunt dirijate în poziția dorită cu ajutorul unor sârme (practică generală în bonsaistică) – sunt firele negre și argintii din poze. În ultimii doi ani a suferit de făinare, dar am rezolvat problema cu Topas 100EC. Acum are pe frunze pete violacee sau gri, după cum ați observat în fotografii; frunzele par să nu mai aibă clorofilă și devin aproape transparente. Frunzele nu au alte probleme, doar câteva orificii în urma unor vânturi puternice care au fost în zonă. Nu am observat gale sau dăunători. Este cultivat într-un sol foarte permeabil, un amestec de akadama, zeolit, pumice și vermiculit. Îl ud cu apă plată sau cu apă de ploaie, când am, doar atunci când solul ajunge aproape uscat. În zilele călduroase, asta înseamnă o dată la două zile, uneori și o dată pe zi. Este plantat într-un coș de răchită împletit, ceea ce înseamnă un drenaj foarte bun, apa nu are șanse să rămână în ghiveci, iar rădăcinile sunt oxigenate. Folosesc un îngrășamânt natural, Biogold, conceput special pentru bonsai, cu formula 5.5/6.5/3.5. A iernat în podul casei, neîncălzit, unde sunt între 10 și 15 grade celsius. A intrat în vegetație pe la începutul lui martie, iar unele frunze au avut problema despre care vorbim chiar de la început. L-am scos afară de 3 săptămâni. Acum a început să se extindă și la celelalte.

        # 123014
        0 urează frunze verzi
        • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
          15 aprilie 2022

          In acest caz, cel mai probabil, simptomele au putut interveni in urma unui cumul de factori abiotici, precum spatiul limitat dezvoltarii sistemului radicular, stresul suferit din cauza dirijarii ramurilor, stresul suferit in urma fainarii si a tratamentelor aplicate, schimbarea conditiilor de mediu (posibil expunerea brusca la vant puternic) etc. In plus, este cunoscut faptul ca transformarea plantelor in bonsai este o operatiune practicata de specialisti in domeniu, deoarece exista numeroase aspecte de luat in considerare. In plus, bonsaii sunt foarte sensibili la schimbarea conditiilor de mediu, precum si la celelalte aspecte de ingrijire (udare, fertilizare, taieri, transplantari si alte operatiuni). De moment, puteti avea in vedere indepartarea frunzelor puternic afectate si solicitarea ajutorului unui specialist, pentru efectuarea unor tunderi specifice (la nivelul radacinilor si a coroanei). Proportia radacinilor si a coroanei trebie sa fie optim dupa interventie. Ulterior, este indicata continuarea fertilizarii cu ingrasamantul special formulat pentru bonsai (puteti avea in vedere urmatorul ingrasamant: Ingrasamant Bonsai & Cactusi Kakteendunger, 250 ml).
          Pentru mai multe informatii in ceea ce priveste ingrijirea bonsailor, va rugam sa consultati articolul nostru: Bonsai, informatii si sfaturi de ingrijire.

          # 123059
          0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

stejar-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Stejar

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi