Vezi 2 fire de răspunsuri
  • Brateanu Ana
   7 mai 2023
   2 urează frunze verzi

   Sophora japonica pendul – uscare frunze

   Plantat pe 23.03.2023, nu avea vegetatie, totul in regula pana de curand cand frunzele au inceput o usoara depreciere… apoi a fost necesara stropirea din cauza unui tei afectat de Eriophyes tiliae, aflat in acelasi spatiu. (30.04.2023 Score 250ECe 2,5ml syngenta + Mospilan 3g20 SG)
   Este o linie de sophora japonica, 2 penduli si 1 drept. Doar unul dintre penduli este afectat.
   Momentul stropirii a fost seara, soarele nu era inca apus…
   Nu toate frunzele sunt afectate.
   Ce pot face sa remediez problema uscarii?

   # 163484

   5 Răspunsuri

   Răspunde
  • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
   9 mai 2023

   Buna ziua. Deprecierea poate avea la baza numerosi factori biotici si abiotici. Intrucat frunzele aparute la varful lujerilor par sanatoase, se recomanda eliminarea frunzelor afectate si asigurarea conditiilor de mediu si de ingrijire specifice pentru salcamul japonez (Salcam, informatii si sfaturi de ingrijire).
   Intrucat deprecierea poate fi asociata cu aplicarea unor produse de uz fitosanitar (posibil o usoara fitotoxicitate), este indicata aplicarea unui ingrasamant foliar precum Terra-Sorb Foliar, 250 ml, prin pulverizare foliara, conform instructiunilor din descrierea produsului. Acesta ajuta plantele in corectarea situatiilor de fitotoxicitate, precum si in depasirea situatiilor de stres datorate conditiilor nefavorabile de mediu si de ingrijire. In plus, avand in vedere plantarea recenta, puteti opta pentru administrarea prin udare la radacina a unui ingrasamant ce stimuleaza prinderea plantelor, intareste radacinile si asigura o crestere sanatoasa a plantelor, precum Recharge, 250 g sau Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru sau Fertiorgan Ca, 1 litru, conform instructiunilor din descrierea fiecarui produs in parte.
   Este indicata monitorizarea evolutiei plantei o perioada de timp. In cazul in care observati si alte simptome neobisnuite, va rugam sa reveniti cu fotografii noi si cu descriere cat mai completa in ceea ce priveste conditiile de mediu specifice, ingrijirea oferita, precum si detalii despre simptomele observate.
   Pe viitor, se recomanda citirea cu atentie si respectarea stricta a recomandarilor oferite de catre producator (inscrise pe ambalaj) in cazul fiecarui produs de uz fitosanitar. Pentru evitarea oricaror riscuri de diminuare a eficacitatii produselor sau de aparitie a unor fenomene de fitotoxicitate, este indicata aplicarea individuala a produselor de protectia plantelor sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec. Mai multe informatii despre aplicarea tratamentelor fitosanitare in conditii optime puteti regasi in articolul nostru: Tratamente fitosanitare - Protectia mediului si a muncii. In plus, mentionam faptul ca tratamentul efectuat de dvs. cu Score 250 EC, 2 ml si Mospilan 20 SG, 3 g nu are efect asupra acarianului Eriophyes tiliae. Impotriva acestui daunator se recomanda de regula efectuarea unui tratament cu un acaricid (ex. Vertimec 1.8 EC, 10 ml), preferabil inaintea formarii galelor. Deoarece galele sunt probabil formate deja, aplicarea unui insecticid/acaricid poate fi ineficienta. In cazul de fata, daca mai exista frunze cu simptome specifice atacului acarianului, se recomandata indepartarea frunzelor afectate si distrugerea acestora prin ardere.

   # 164246
   2 urează frunze verzi
   • Brateanu Ana
    1 iunie 2023

    Va rog, este posibil sa ma ajutati cu administrarea masurii corecte pt Recharge 250gr?
    Ce gramaj in cati litri per tulpina? De asemenea, ce perioada de timp?
    Tinand cont de situatia critica a pendulilor, mi e teama sa nu adaug si o fitotoxicitate la sumarul problemelor!
    Am taiat ramurile, astfel incat sa nu mai existe si consum pt formarea coroanei.
    Momentan degradarea pare ca a stagnat!

    Multumiri!

    # 169370
    0 urează frunze verzi
    • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
     6 iunie 2023

     Buna ziua. Ingrasamantul Recharge, 250 g se poate aplica lunar, in doza de 10 g/10 L apa, si se administreaza un volum de solutie egal cu cel folosit in mod normal la o udare, astfel incat apa sa se infiltreze in sol (pentru a patrunde in profunzime), fara sa balteasca.
     Totodata, pentru a ajuta la cicatrizarea ranilor rezultate in urma taierilor, puteti opta si pentru un cicatrizant, precum: Spray Cicatrizant Spruhfix, 100 ml, aplicat conform recomandarilor de pe eticheta.

     # 169841
     1 urează frunze verzi
  • Brateanu Ana
   23 mai 2023

   Rog ajutor in vederea salvarii a doi penduli sophora japonica – salcam japonez.
   Plantare pe 23.03.2023, nu erau in vegetatie. Dezvoltarea a decurs bine pana cand a inceput o depreciere la nivelul frunzelor, respectiv molesire, apoi uscare urmata de cadere. In stadiul actual unul dintre ei nu mai are frunze si ramurile au inceput sa se usuce si sa capete un aspect zbarcit.
   Din cauza unui alt copac afectat, aflat in apropiere a trebuit stropire cu Mospilan3g20SG si Score 25ECe pe 30.04.2023.
   Deprecierea pendulilor incepuse dinaintea stropirii.
   Pe 14.05.2023 le am aplicat primul tratament foliar Cropmax si Atonik ca si tratament pt radacini.
   In urma contactarii pepinierei pt ajutor, m a sfatuit sa i ud zilnic sau la 2 zile, insa mi se pare ca apa a declansat toata degradarea.
   Mentionez ca mai este un exemplar inalt alaturi de cei doi penduli, acesta nefiind afectat.
   Udarea am facut o atunci cand pamantul de la suprafata se usca, aproximativ la 5/6/7zile.
   Va rog indicatii pt salvare!
   Multumiri!

   # 167617
   3 urează frunze verzi
   • Ela Botanista | Ajutor in gradinaSPECIALIST
    24 mai 2023

    Buna ziua. In general, succesul plantarii poate fi influentat de numerosi factori abiotici si nu este garantat. Uneori, daca sistemul radicular nu este dezvoltat corespunzator, daca radacinile au fost fasonate sever sau daca conditiile la nivelul radacinilor nu sunt potrivite pentru prindere, exista posibilitatea ca la o perioada de timp dupa plantare, plantele sa inceapa sa se usuce ireversibil, fara a exista un motiv evident.
    Daca doriti, puteti avea in vedere urmarea recomandarilor din raspunsul anterior, insa avand in vedere evolutia rapida a deprecierii, este posibil ca uscarea sa fie ireversibila. Daca starea plantelor nu se imbunatateste pana in toamna, se recomanda plantarea unor puieti sanatosi in repausul vegetativ (Plantarea arborilor si arbustilor ornamentali). Este cunoscut faptul ca sansa de prindere a puietilor este mai redus in cazul exemplarelor de dimensiuni mari. In general, formarea mugurilor are loc in toamna sezonului precedent de vegetatie, iar infrunzirea are la baza elementele nutritive asimilate si depozitate in aceeasi perioada (aparitia frunzelor nu poate fi corelata cu prinderea puietului).

    # 167831
    2 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
lupa de căutare
Caută
zmeur-cultivare-ingrijire
Zmeur
Ficus
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia
tei-sfaturi-ingrijire
Tei
Gazon - peluze
afide-sfaturi-combatere
Afide
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
rhododendron-sfaturi-ingrijire
Rhododendron
daunatori-igiena-publica
Daunatori Pest Control
prun-cultivare-ingrijire
Prun
Mar
ardei-cultivare-ingrijire
Ardei
Cires
Palmieri
salcie-sfaturi-ingrijire
Salcia
capsun-cultivare-ingrijire
Capsun
Violeta de parma
Piersic
thuja-sfaturi-ingrijire
Tuia
artar-sfaturi-ingrijire
Artar

Discuție nouă despre

salcam-sfaturi-ingrijire
Despre Salcam
în Comunitatea Botanistii poți să:
creion

Modifică

desen discutie 2 oameni

citești și participi la 26 discuții despre Salcam

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi