Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Teodor
      3 martie 2017
      1 urează frunze verzi

      sfaturi taieri la mar si prun

      In primavara 2016 am facut scurtari masive la un mar de vara si la doi pruni de Bistrita, intrucat erau prea inalti si nu aveam cum sa ajung sa fac taierile anuale si nici sa culeg fructele. Am tuns practic toate ramurile care depaseau 5 m.
      La acesti pomi in aceasta primavara ma confrunt cu o problema deosebita. La capetele taiate au crescut vertical 2 sau mai multi lastari, unii destul de lungi, intre 40 si 60 cm., asa numitele furci sau maturoaie. Acesti lastari nu au ramificatii ca sa le dau treceri spre orizontala. Nu stiu cum sa le fac taierile.
      -Daca tai toti acesti lastari la inel, portiunea de creanga veche pana la aceasta taietura se degarniseste complet, nu-i mai creste pe ea nici-un lastar purtator de rod (orizontal) pentruca este batrana si nu are muguri dorminzi.
      -Daca las un singur lastar fara sa reduc din lungime, acesta imi ridica iarasi inaltimea coroanei si oricum nu este lastar care fructifica fiind vertical.
      -Daca las un singur lastar si reduc 2/3 din lungime la primavara viitoare ma confrunt iarasi cu lastari verticali, maturoaie sau furci!
      Cine ma poate ajuta cu un sfat logic ?
      Multumesc,
      Teodor

      # 80218

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      3 martie 2017

      Prin astfel de taieri drastice pomul se debiliteaza iar refacerea lui se realizeaza cu dificultate si intr-un timp lung. Nu sunt recomandate astfel de taieri. Reactia pomului de a forma lastarii lacomi este normala. Ar fi recomandat sa apelati la un specialist care sa vina in teren, sa vada pomii si sa analizeze posibilitatile existente. Este dificil sau imposibil de explicat in scris ceva ce trebuie vazut si facut in practica. Ca idee, trebuie sa tineti cont de faptul ca pomii isi dirijeaza energia spre ramurile de rod (daca acestea exista) si mai putin spre cele vegetative. Astfel, la efectuarea unei taieri deasupra unei ramuri de rod (care sa aiba rod), cresterea va fi dirijata spre aceasta. Daca nu aveti ramuri de rod care sa va avantajeze, ar fi necesar sa creati conditii ca acestea sa se formeze, urmand ca in urmatorul an (dupa formarea ramurii de rod) sa dirijati cresterea spre aceasta, prin taiere in lemn de 2 ani.

      # 80219
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

samburoase-semintoase
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Samburoase si Semintoase

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi