Vezi 3 fire de răspunsuri
  • Maria Tirenescu
   22 aprilie 2016

   scorus cu frunze ciupite si varfuri uscate

   Buna ziua,

   Avem doua plante de aronia. In primavara au facut frunze si s-au dezvoltat frumos. Le-am tot fotografiat, in special toamna.
   Azi am observat ca varfurile tinere sint vestede sau chiar uscate. Am cautat daunatori, insecte… Mi-am amintit ca ieri dimineata erau 2 grade Celsius, iar azi era un grad. Totusi, in iarna plantele au stat in curte, neprotejate, ca in urma cu un an, atunci cand le-am plantat.

   Am vazut si frunze ciupite pe margine si mi-am amintit cat de suparata am fost in urma cu doi ani, cand am gasit frunzele magnoliei ciugulite. Atrunci am cumparat tratament pentru limacsi. Acum magnolia e foarte frumoasa.

   Inafara de a imprastia in gradina substante care sa distruga limacsii, at treebui sa mai aplic vreun tratament aroniei?

   Va multumesc pentru raspuns!

   Attachments:
   #75275

   3 Răspunsuri

   Răspunde
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   22 aprilie 2016

   De obicei, Aronia este rezistent la boli si daunatori. Dar frunza din imagine este atacata de un daunator. Daca ar fi fost atacati de limacsi se observau in zona arbustilor sau pe frunze. Puteti aplica un insecticid sistemic cum ar fi Calypso (Calypso 480 SC, 20 ml), 2-3 ml diluati in 10 l de apa.

  • Maria Tirenescu
   27 aprilie 2016

   Va multumesc! Mi-ati confirmat posibilitatea ca limacsii sa zdrentuiasca frunzele. Vom da cu insecticid toata zona din gradina. Vrem sa punem rosii in acea parte. In urma cu doi ani, am avut ceapa si imi pierdeam ore intregi culegand limacsi. Se pare ca iar sunt multi. Cu cateva minute in uyrma, am smuls buruieni pentru a le da gainilor si mi-a ramas lipit de mana un limax urat. Abia m-am spalat de urma lasata.

   Totusi, de ce s-au indoit numai varfurile tinere? Eu am rupt partea uscara, vesteda, dar de vina poate sa fie vremea rece? Doar doua saptamani nu am fotografiat aronia, exact in perioada cu nisipul saharian, ploaia rece din urma cu doua zile si temperatura neobisnuit de rece din ultimele doua nopti senine.

   Am bloguri cu fotografii aloe plantelor mele. Imi place sa ma ocup in principal de flori. Urmaresc si pasarile, ganganiile si scriu despre ele.

   Toate cele bune!
   Maria Tirenescu

   Attachments:
  • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
   27 aprilie 2016

   Frunzele tinere se puteau increti chiar din cauza temperaturilor scazute, deoarece sunt mai firave. Aceasta incretire este un mod natural al plantelor de a se proteja impotriva factorilor externi.

Vezi 3 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Primești răspuns în 2 ore
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

scorus cu frunze ciupite si varfuri uscate Comunitatea Botanistii
Arbusti
Aronia (scorus negru)

Informația ta:

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  Discuții pe teme similare

 • Simona
  4 martie 2021
  Aronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea BotanistiiAronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea BotanistiiAronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea BotanistiiAronia – tratamente bio pentru ciuperca sau licheni? Comunitatea Botanistii
  Bună ziua. Vă rog să-mi spuneți dacă este o ciupercă sau sunt licheni? Multe ramuri sunt acoperite de ceva cenușiu Atașez poze. Și vă mai rog să-mi recomandați un tratament bio pentru această problemă. Mulțumesc
  0
  1
  Trimite
  Dan Străuț
  29 mai 2020
  Bună ziua, Foarte interesante informații! Am o întrebare: Scorușul poate supraviețui în BĂRĂGAN? Avem și irigații, solul este fertil (are suficient humus) și nepietros, Soare este destul... Care ar fi riscurile? Mulțumesc și FELICITĂRI pentru acest site!
  1
  1
  Trimite
  Ionut
  22 aprilie 2016
  Gandacul paros si daunatori aronia Comunitatea Botanistii
  Buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu o parere despre urmatoarele doua subiecte: 1. De cateva zile, pe florile de aronia au aparut doua insecte din care una este gandacul paros iar cealalta nu am reusit sa o identific. Va rog sa verificati poza atasata si poate o identificati dumneavoastra. 2. Cu ce insecticid pot combate insecta din poza atasata care din cate am observat, la fel ca si gandacul paros, mananca florile. La fel si pentru gangacul paros.
  0
  1
  Trimite
  Ionut
  15 septembrie 2015
  Arbust de Aronia cu frunze uscate pe margine Comunitatea BotanistiiArbust de Aronia cu frunze uscate pe margine Comunitatea BotanistiiArbust de Aronia cu frunze uscate pe margine Comunitatea BotanistiiArbust de Aronia cu frunze uscate pe margine Comunitatea Botanistii
  Buna seara, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema. Am 200 de arbusti de aronia (poplar scorus negru), in varsta de 1 an la mine in plantatie, 3, 4 ani cu tot cat au stat in pepiniera. In timpul acestui an 2015 de la sf lui martie pana la recoltare, am aplicat doar ingrasamant cropmax si un insecticid la nevoie (doar 1 data pentru ca am avut gandacul paros care mi-a distrus 1 sfert din productie). Din iulie unele frunze au inceput sa capete o culoare inchisa pe margine (de la gri, rosu inchis, argintiu, uscat, pana la negru, ase vedea pozele atasate). Aproape toti arbustii prezinta aceste simptome pe frunze, mai ales pe cele din varf. A doua problema, care se manifesta doar la 2 arbusti este ingalbenirea si uscarea destul de rapida a varfurilor lastarilor noi (a se vedea ultima poza). De cand au aparut aceste probleme, nu am stropit cu nimic in afara de ingrasamant cropmax. Din pacate nu am experienta necesara si nici nu am gasit pe net ceva asemanator, iar din acest motiv va cer ajutorul in aceasta problema. Multumesc anticipat pt ajutor. Ionut
  0
  9
  Trimite