Buna ziua. Pe baza fotografiilor atasate si a informatiilor oferite nu se poate preciza cu exactitate daca deprecierea este sau nu provocata de boala frunzelor de argint (Chondrostereum purpureum), deoarece simptome similare pot fi cauzate si de un cumul de factori abiotici neprielnici (ex. caldura excesiva si seceta, umiditatea excesiva la nivelul solului sau altele). Un diagnostic exact implica efectuarea unei analize de laborator, la un Institut pentru Protectia Plantelor.
Intrucat ati efectuat tratamentele mentionate, de moment puteti avea in vedere fertilizarea adecvata a pomilor fructiferi, cu ingrasaminte precum prin udare la radacina, respectiv prin pulverizare foliara, conform recomandarilor din descrierea produselor. Acest ingrasamant foliar ajuta plantele in corectarea situatiilor de fitotoxicitate daca este cazul, precum si in depasirea situatiilor de stres datorate conditiilor nefavorabile de mediu si de ingrijire.
In plus, este importanta pastrarea unei portiuni de teren permanent afanat si lipsit de diverse materiale in jurul plantelor, cel putin pe aria raspandirii radacinilor (se recomanda eliminarea gazonului din jurul fiecarui arbore, daca este cazul). Intrucat activitatea si propagarea agentilor fitopatogeni este stimulata de umiditatea ridicata si constanta a solului, udarea se recomanda a fi efectuata in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute, doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Stropirea pomilor fructiferi cu apa, udarea acestora prin aspersie sau odata cu gazonul este contraindicata, deoarece umiditatea la nivelul foliajului si umiditatea constanta la baza arborilor reprezinta un mediu propice pentru instalarea si propagarea bolilor fungice. Este indicata evitarea utilizarii apei direct din fantana (pentru a nu fi prea rece, se recomanda pastrarea apei in recipiente o perioada inainte de udare). Avand in vedere perioada in care ne aflam, dupa caderea frunzelor se recomanda efectuarea tratamentelor specifice perioadei de repaus vegetativ, cu fungicide cuprice si ulei horticol (Tratamente de iarna cu uleiuri si produse pe baza de cupru). In locul puietilor indepartati se pot planta alti puieti sanatosi (Plantarea pomilor fructiferi, sfaturi si informatii). In sezonul urmator de vegetatie se recomanda efectuarea tratamentelor preventive la pomii fructiferi, in functie de fenofaza: Specii semintoase – Program de tratamente si Specii samburoase – Program de tratamente.
Mai multe informatii legate de acest subiect se regasesc in articolele noastre: Pomi fructiferi - cultura ecologica si Lucrari de ingrijire in plantatiile tinere de pomi fructiferi, respectiv Taierile si lucrarile de curatare la pomii fructiferi, si Lucrari de ingrijire in plantatii pe rod. Evolutia plantelor pe viitor nu poate fi precizata. In cazul in care se confirma prezenta agentului fitopatogen Chondrostereum purpureum (pe baza analizelor de laborator sau se observa si alte simptome caracteristice: pierderea vigurozitatii unor ramuri si uscarea acestor ramuri – posibil in sezoanele urmatoare de vegetatie), se recomanda evitarea efectuarii taierilor specifice pomilor fructiferi (intrucat ciuperca se raspandeste prin diverse rani). Ciuperca fructifica numai pe ramurile batrane sau uscate, astfel se recomanda numai eliminarea acestor ramuri la nevoie, cu instrumente bine ascutite si dezinfectate in prealabil (ex. ). Aceste taieri se recomanda a fi efectuate vara, cand temperaturile sunt ridicate. In plus, dezinfectarea instrumentelor utilizate la lucrarile de ingrijire se recomanda a fi efectuata cat mai des, pentru a preveni infectarea directa prin ranile provocate. Imediat dupa taiere, ranile se sigileaza cu produse specifice, precum sau , conform indicatiilor din descrierea produselor.