Vezi 2 fire de răspunsuri
    • Irene C
      26 mai 2020
      5 urează frunze verzi

      Salvare trandafir japonez – uscare/ ofilire

      Buna ziua,

      Va scriu cu speranta ca ma puteti ajuta sa imi salvez trandafirul japonez, in vârsta de aprox 9 -10 ani.
      Atasez si fotografii pentru o mai buna intelegere.

      Era un copacel plin de frunze care facea non-stop flori, toara vara, iarna, primavera si toamna.

      Incepand din luna Decembrie anul trecut au inceput sa ii cada frunzele iar cele ramase au un aspect ofilit si pamantul pare ca nu se mai usuca – ramane umed.
      Inainte de aceasta faza, trebuie sa mentionez ca pe perioada verii am descoperit ca are ca niste purici / insecte albe pe el care ii faceau frunzele lipicioase – am cumparat un spray chimical si l-am dat cu acest spray si insectele au disparut.
      Pamantul este umed desi nu am pus apa timp indelungat si inca nu pun.
      Cae mai lunga pauza de apa a fost cred ca vreo 4 -5 saptamani. Dupa aceasta pauza de apa, pamantul parea ca s-a uscat si dragul de el totusi, a facut 3 flori anul asta in luna Martie.
      Am inceput sa ii pun apa cate putin, dar pamantul a inceput sa ramana iar umed – asa este si acum – nu ii mai pun apa.
      Frunzele tot cu aspect ofilit sunt.

      Am citit acest articol https://www.hiddenvalleyhibiscus.com/care/wilt.htm si imi pare ca suferea de stress si wilt desease

      L-am mutat de pe balcon unde statea in soare si l-am pus la bucatarie intr-un loc mai umbros dar unde dupaamiaza ajunge totusi soarele.
      Am inceput sa ii ud frunzele, fiecare in parte, dar nu imi dau seama daca trebuie sa ii schimb pamantul (desi in articol spune ca nu) sau sa il tund – mentinez ca nu l-am tuns niciodata!

      Ma sfatuiti va rog ce sa ii fac ca sa il revitalizez?

      Multumesc frumos!

      # 63870

      5 Răspunsuri

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      26 mai 2020

      Buna ziua, pentru ca drenarea apei sa se realizeze corespunzator este indicat ca ghiveciul sa prezinte gauri de scurgere. Este indicat sa taiati in sectiune o ramura pentru a vedea daca in interior este verde sau uscata. Este posibil ca planta sa fi suferit un stres fiziologic, iar radacinile sa nu poata asimila apa si substantele nutritive. In acest caz, se poate administra un stimulator, precum Razormin (Razormin, 250 ml), aplicat prin udare in doza 3 ml/ 1 l apa. Se pot face doua-trei tratamente la interval de 10-14 zile intre ele.
      Dupa aparitia frunzelor, se poate aplica un ingrasamant foliar cu efect de regenerare si intarire a plantelor, precum Biplantol Vital (Vital NT, 250 ml), aplicat prin pulverizare pe frunze in doza 20 ml/ 1 l apa. Aplicarile foliare se pot repeta la aproximativ doua-trei saptamani.

      # 63875
      0 urează frunze verzi
    • Corina
      11 ianuarie 2024

      si eu am la servici un tradafir japonez care are frunzele ofilite ;i au pus prea multa apa ;este intr un ghiveci mare si amgasit niste rame in pamant ii fac rau ?;Razormin vad ca nu aveti ce se pune in loc de acesta ?multuumesc va rog ajutati ma sa l salvez

      # 202126
      1 urează frunze verzi
      • Tom BotanistulSPECIALIST
        11 ianuarie 2024

        Buna ziua. Inainte de administrarea produselor este indicat sa verificati radacina plantei ( daca aceasta nu mai este viabila, sansele ca planta sa isi revina sunt reduse) si repozitionarea plantei astfel incat radacinile sa se dezvolte catre toate zonele limitrofe ale ghiveciului, iar pozitia plantei sa fie una perpendiculara. Totodata, va rugam sa verificati si substratul in profunzime (este important ca apa sa nu balteasca la nivelul radacinilor). In ceea ce priveste produsul Razormin, acesta se poate inlocui cu un produs precum Stimulator Inradacinare Manna Wurzelforte, 1 litru sau AMN BonaVita, 500 ml, administrat prin udare conform informatiilor din descriera produsului, iar referitor la ramele prezente in substrat, acestea nu sunt daunatoare plantelor, ci sunt chiar benefice substratului si, implicit, sistemului radicular al plantei. Acestia mentin substratul afanat, iar unele specii (precum cele din familia Enchytraeidae) se pot hrani cu bacteriile si ciupercile din substrat.

        # 202133
        0 urează frunze verzi
        • Corina
          11 ianuarie 2024

          acum iarna se poate aplica stimulatorul de inradacinare ?trandafirul sta oblic in ghiveci cred ca trebuie un ghiveci mai mare ;am vazut si niste gazulite in pamant care zboara ….

          # 202239
          1 urează frunze verzi
          • Tom BotanistulSPECIALIST
            12 ianuarie 2024

            Avand in vedere starea plantei si faptul ca aceasta este planta de interior, stimulatorul se poate aplica si in aceasta perioada, iar in privinta ghiveciului, acesta se poate inlocui cu unul mai mare, de dimensiuni optime pentru talia plantei. In ceea ce priveste insectele observate de dvs., daca acestea se afla doar in/pe substrat, puteti avea in vedere inlocuirea acestuia cu un substrat precum substrat Substrat Profesional Plante Verzi, 10 litri. Acesta prezinta caracteristici bune pentru drenarea apei si este special conceput pentru plantele de interior.

            # 202254
            0 urează frunze verzi
Vezi 2 fire de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

Anulare
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Trandafir chinezesc

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi